Jeden a pol roka islamofóbie na Slovensku

0

Od predvolebnej kampane po protimuslimský zákon.

Kampaň pred parlamentnými voľbami v marci 2016, ktorá sa odohrávala na pozadí ešte stále živej utečeneckej krízy, bola predznamením toho, že v nasledujúcich rokoch budú v Národnej rade znieť čoraz expresívnejšie vyjadrenia voči migrantom, etnickým či náboženským menšinám a prednostne voči muslimom.

Už v predvolebnej kampani sa objavili vyhlásenia, ktoré boli namierené voči utečencom a v dôsledku niektorých teroristických útokov sa čoraz otvorenejšie na sociálnych sieťach a v politických diskusiách šírila islamofóbia a využívala tzv. muslimská či utečenecká karta. Tie najväčšie prekvapenia však prišli až po voľbách.

Útoky voči muslimkám sa z internetu preniesli aj do bratislavských ulíc a úst premiéra krajiny, ktorý sa v máji 2016 vyjadril, že „islám nemá miesto na Slovensku“ a tiež, že nechce, aby „tu bolo niekoľko desiatok tisíc muslimov, ktorí si začnú postupne presadzovať svoje veci.“ Jeho slová prekvapili slovenskú verejnosť, zahraničné médiá, turistov i diplomatov. Málokto vtedy tušil, že to bol iba začiatok.

V lete sa konal ďalší protest proti migrantom a špecificky muslimom a v auguste jeden z bratislavský hotel odmietol ubytovať tureckých študentov. Na internete sa objavilo protiislamské video a v Piešťanoch vrástol počet útokov voči muslimom. Z parlamentu čoraz častejšie zaznievali hlasy požadujúce sprísnenie zákona o registrácií cirkvi a náboženských obcí a tiež snahy zakázať výstavbu mešít.

Množiace sa verbálne prejavy islamofóbie na sociálnych sieťach, radikalizujúci sa slovník vládnych aj opozičných politikov namierený voči muslimskej komunite na Slovensku a taktiež opakované útoky na muslimky vyvolali potrebu intenzívnejšieho monitoringu islamofóbie a hľadanie prostriedkov, ako minimalizovať jej negatívne dopady.

Muslimská karta v parlamente

Poslanec Mizík na rokovaní v parlamente: Nie klimatická migrácia, ale muslimská invázia!

V septembri 2016 sa v Národnej rade Slovenskej republiky prerokovávala ratifikácie parížskej dohody o klimatických zmenách. Problematika, ktorá na prvý pohľad priamo nesúvisí s islámom a muslimami, vzbudila v radoch islamofóbnej krajnej pravice nečakané reakcie.

Vystúpenie poslancov strany Kotleba – ĽS NS však dokonale ukázalo, ktorý aspekt klimatických zmien týchto poslancov zaujíma. V diskusii neobišli problematiku migrácie, ktorú v súvislosti s klimatickými zmenami zvláštnym (pre populistov bežným naratívom) spojili s údajnou hroziacou islamizáciou Európy.

Za všetkých stačí spomenúť poslanca Mizíka, keď faktickej poznámke povedal, že „nesúhlasím len s výrazmi ekonomická a klimatická migrácia. To, čo sa teraz deje, je riadená muslimská invázia.“

Manuál parlamentného islamofóba

Skôr než sa na rokovanie parlamentu dostala kontroverzná novela zákona o registrácii cirkví a náboženských spoločností, zaujala aktivita českej mimovládnej organizácie Centrum pre štúdium politického islámu (CSPI), ktorá poslancom a poslankyniam slovenského parlamentu zaslala protiislámsku knihu známeho amerického konšpirátora.

Podľa informácii portálu ISLAMONLINE.sk túto knihu spolu so sprievodným listom viceprezidenta CSPI Milana Podlipného dostali všetci poslanci NR SR. CSPI je medzinárodne známa najmä tým, že šíri myšlienky samozvaného „odborníka“ na islám a popularizátora konšpiračných teórií Billa Warnera. Ten podľa americkej ľudsko-právnej organizácie Southern Poverty Law Center (SPLC) patrí k desiatke najradikálnejších protimuslimských aktivistov v USA.

Navzdory tomu mu šokujúco priestor na šírenie konšpirácií ponúkla slovenská spravodajská televízia TA3 Jeho myšlienky inšpirovali slovenského europoslanca a predsedu „liberálnej“ strany SaS Richarda Sulíka k napísaniu komentára, v ktorom vychádzal práve z téz Warnerovho manuálu nenávisti.

Parlamentná debata plná urážok

Moslimáci, zberba či dielo diablovo. Takto niektorí poslanci v parlamente hovorili o muslimoch

V októbri 2016 parlament rokoval o návrhu vládnych strán, ktorým sa novelizoval zákon č. 308/1991 Zb. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností. Predloženie novely bolo vyústením úsilia Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá už v januári 2015 využívala strach občanov z terorizmu a ním vyvolané islamofóbne nálady a nabádala k sprísneniu legislatívy obmedzujúcej práva muslimskej komunity na Slovensku.

Predstavila tri návrhy, prostredníctvom ktorých chcela zabrániť údajnej islamizácii Slovenska. Predseda SNS Danko už v roku 2015 navrhoval prijať zákon zakazujúci nosenie buriek, zákon, ktorým sa zakáže výstavba mešít a sprísnenie zákona o registrácií cirkví a náboženských spoločností. V októbri sa ich návrh dostal na rokovanie parlamentu a vyvolal búrlivú debatu plnú urážok islámu a muslimov.

Z priebehu rokovania o novele zákona č. 308/1991 Zb. bolo zrejmé, že sa na ňu tešili najmä politici, ktorí reprezentujú rôzne podoby populizmu a pravicového extrémizmu. Medzi nimi vynikali najmä poslanci K-ĽS NS a Sme rodina – Boris Kollár (Sme rodina – BK). Slová, ktoré používali oživili nepríjemné spomienky na časy vzostupu nacizmu a antisemitizmu v 30-tych rokoch minulého storočia.

https://www.facebook.com/IslamOnline.sk/videos/vb.211508012628/10154680749267629/

„Každý normálny Európan, kresťan či ateista musí mať strach pred satansko-pedofilným dielom diabla, to je islamským náboženstvom,“ vyhlásim poslanec Mizík (K-ĽS NS). Navrhol tiež, že „v prípade tohto satansko-pedofilného náboženstva by som hranicu zvýšil, ja osobne, na milión alebo 2 milióny, lebo vieme, že moslimáci sa množia omnoho výkonnejšie ako naši asociálni Cigáni.“

Súhlasil s ním Peter Pčolinský (Sme rodina – BK), ktorý má „problém s muslimskou kultúrou,“ a jedným dychom dodáva: „Nech bude ten limit aj milión, nebudem mať s tým najmenší problém (…) Mám mnoho skúseností s touto zberbou a urobím všetko pre to, aby na Slovensku nikdy nevznikli ‚no go‘ zóny, ako ich dnes vidíme v Londýne, v Paríži a mnohých európskych veľkomestách.“

Zjednotení v nenávisti

Kým v kľúčových politikách sú koalícia a opozícia v príkrom rozpore, nájdu sa témy, v ktorých sa zhodnú. Príkladom je islám a muslimovia, či vo všeobecnosti migranti. Pár dní po prvom kole rokovaní o zákone z dielne SNS vystúpil predseda vlády Robert Fico s vyhlásením, v ktorom uviedol, že trvá na svojich postojoch, že islám nemá miesto na Slovensku a že je „principiálne proti vzniku ucelenej muslimskej komunity na Slovensku.“

Na konci novembra sa poslanci vrátili k novele zákona o registrácií cirkví a opätovne v pléne zneli slová, ktoré sú ďaleko za hranicou politickej kultúry a neraz až na hrane zákona. Opäť sa šírili „argumenty“ o tom, že islám nie je kompatibilný s našimi tradíciami a zákonmi a že nepatrí do nášho geografického prostredia. Poslanci sa vydávali za znalcov islámu a Koránu a opäť citovali idey konšpirátora Billa Warnera.

Z rokovania vyplynulo, že len malá časť poslancov odmieta islamofóbnu rétoriku a slová extrémistov prehlušili len občasné hlasy tých, ktorí si dovolili ich nenávisť odmietnuť. Hlasovanie ukázalo, že islamofóbnu legislatívu podporuje ústavná väčšina Národnej rady, keďže za zmenu zákona sa vyslovilo 101 poslancov zo 142 prítomných.

Nevychovaní hulváti a zákaz výstavby mešít

Mnohým poslancom z radov krajnej pravice prijaté obmedzenia nestačili a poslanec Krajniak (Sme rodina – BK) prišiel s iniciatívou, ktorá mala zakázať výstavbu mešít na Slovensku.

Zároveň sa do parlamentu vrátil aj zákon o registrácii, keďže jeho diskriminačný charakter prekážal prezidentovi Kiskovi, a tak ho odmietol podpísať. Pozitívnym aspektom bolo aj to, že členovia mandátového a imunitného výboru NR SR odmietli výroky poslancov Mazureka (K-ĽS NS) a Mizíka (K-ĽS NS), ktorí museli zaplatiť pokutu a výbor ich vyzval k verejnému ospravedlneniu. Hulváti z poslaneckých lavíc to však využili len na šírenie ďalších urážok, konšpirácií a lží o isláme.

Nevychovateľní hulváti z poslaneckých lavíc

K tomuto trendu prispel aj návrh „posledného križiaka“ Krajnika. Aj vďaka jeho iniciatíve sa na pôde parlamentu už po štvrtýkrát nekultúrne hanobili muslimovia a islám. Prekrúcanie reality a nepodložené tvrdenia, že muslimky a muslimovia si nie sú rovní a používanie rétoriky teroristov z Dá’išu sa napevno udomácnili v slovníkoch niektorých slovenských politikov – vládnych i opozičných.

Navzdory pokračujúcej hystérii nakoniec za opozičný návrh zákona hlasovalo iba jedenásť poslancov, proti bolo 46 z nich a viac než polovica t.j. 77 poslancov sa hlasovania alibisticky zdržalo.

Jeden a pol roka v znamení islamofóbie

Verejné prejavy islamofóbie sa za ostatný rok a pol preniesli z anonymity sociálnych sietí na pôdu parlamentu. Väčší mediálny priestor dostávajú aj vďaka aktivitám teroristov, no výrazne im v tom pomáha, že do poslaneckých lavíc po prvýkrát od roku 1989 zasadli pravicoví extrémisti.

Vodou na mlyn prispeli aj slová predsedu NR SR Danka a iniciatíva jeho SNS a v neposlednom rady aj premiér Fico, ktorý vo volebnej kampani hovoril o „monitorovaní muslimov“, po voľbách o tom, že „islám nemá miesto na Slovensku“ a dodnes opakuje, že nedopustí „vybudovanie ucelenej muslimskej komunity.“

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply