Somálsku utečenkyňu v Bratislave napadli už šesťkrát. V rozhovore popisuje svoj príbeh

0

Byť ženou, muslimskou a inej farby pleti je v Bratislave nebezpečná kombinácia.

Škrtenie, bitka, hádzanie kameňov aj vyrazený zub, to všetko si za posledný rok a pol prežila 24-ročná Somálčanka Khadra Abdile,“ uvádza denník SME v úvode rozhovoru s mladou Somálčankou, ktorá od roku 2013 žije na území Slovenskej republiky.

Napriek tomu, že Khadra Abdile žije na Slovensku už tri roky, teda od chvíle, kedy spolu so svojim malým synom získali azyl, útoky na jej osobu sa objavili až v čase rastúcej hystérie spätej s utečeneckou krízou.

V rozhovore pre denník SME sama vraví, že „až do začiatku minulého roka som nemala žiadne problémy. Bežne som cestovala po Bratislave, vybavovala rôzne veci a nikdy sa mi nič zlé nestalo. Dokonca sa ma ľudia pýtali, kto som, prečo som na Slovensku a čudovali sa, že tu chcem ostať. Vždy som im hovorila, že s tým nemám problém.“

Avšak potom nastala v jej živote nepríjemná zmena. Nárast islamofóbie, časté verbálne útoky populistických politikov voči utečencom a muslimom, ale aj fyzické napadnutia rôznymi extrémistami spôsobili, že Khadra Abdile sa dnes už obáva používať verejnú dopravu a bezpečne sa necíti ani na ulici.

O niektorých z útokov v minulosti informoval i portál ISLAMONLINE.sk.

Titulná foto: Ahmed Sagarwala, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply