Rodina prišla na jeho promócie. Na Slovensku práve vyštudoval medicínu.

Správa o útoku na rodinu zo Saudskej Arábie počas sobotňajšieho protestu neonacistov proti imigrantom a tzv. „islamizácii“ obletela doslova celý svet. Informovala o ňom agentúra Reuters či americký The New York Times.

Portálu ISLAMONLINE.sk sa podarilo skontaktovať s členom napadnutej rodiny, ktorý zažil útok na vlastnej koži. Toto nám o incidente povedal.

Chceli zažiť jazdu hromadnou dopravou

Celá rodina v sobotu pricestovala do Bratislavy zo zahraničia. Ich syn v inom slovenskom meste práve úspešne ukončil štúdium medicíny a celá rodina sa prišla zúčastniť jeho promócií.

Otec s manželkou a dcérou, ich syn s manželkou a niekoľkými malými deťmi sa práve presúvali na hlavnú stanicu, odkiaľ mali v úmysle pokračovať ďalej vlakom. Za normálnych okolností by šli taxíkom, no chceli si vyskúšať jazdu bratislavskou hromadnou dopravou, keďže u nich doma sa chodí všade autom.

O proteste vôbec nevedeli. Na Slovensko sotva prišli a o zhromaždení nemal potuchy ani ich syn, ktorý tu študuje v anglickom jazyku. Keď však vystúpili na hlavnej stanici, v okamihu k nim pribehol dav radikálov, ktorí sa práve vracali z protestu a začal na nich vulgárne vykrikovať.

Sestru sotil na zem

Všimla si to prítomná polícia a rodinu obkolesila, no jeden z útočníkov sa dostal až k nim a sotil ich dcéru na zem. Ostatní po členoch rodiny zatiaľ za sústavného pokriku a vulgarizmov hádzali dlažobné kocky, kamene a fľaše.

Jednou z detí bolo ešte v kočíku, no ani to útočníkov neodradilo. Na videu, ktoré zverejnili Aktuality.sk, zreteľne počuť jeho vystrašený plač.

Polícia napadnutých zaviedla k taxíku, rýchlo nasadli a odviezli sa do neďalekého hotela. Vlakom už radšej nešli a neskôr v ten istý deň opustili Bratislavu v narýchlo objednanom mikrobuse.

Syn, ktorý si z pochopiteľných dôvodov želal zostať v anonymite, nám povedal, že jeho rodina je z útoku dodnes otrasená.

Hoci na Slovensku úspešne vyštudoval vysokú školu a doposiaľ nemal dôvod na krajinu svojich študijných čias zanevrieť, po sobotňajších skúsenostiach nad poslednou otázkou dlho rozmýšľať nemusel. Na Slovensko sa už on, ani jeho rodina, zrejme nevráti nikdy.

Odrežem ti hlavu!

V ten istý deň došlo i k ďalšiemu útoku na muslimku v neďalekom Brne. Istý muž v supermarkete napadol ženu v šatke, ťahal ju po predajni a kričal, že jej odreže hlavu.

K útoku došlo večer po bratislavskom proteste. Či s ním nejako súvisel, zatiaľ nie je známe. Médiá však už informovali, že nezanedbateľná časť radikálov na demonštrácii prišla z Českej republiky.

Prečítajte si tiež: „Bi muslima do lebky“ a podobné výroky. Český politik toleruje na svojich stránkach diskusiu hraničiacu so zákonom

Už v minulosti sme písali o tom, že práve v susednom Česku islamofóbia nie len na internete, ale i vo verejnom živote rozšírená rovnako, ak nie ešte viac, než na Slovensku.

Agresivita sa stupňuje

Zraniteľnosť muslimskej komunity na Slovensku sa v tomto roku prejavila už skôr, krátko po útoku na karikaturistov v Paríži. Istá muslimka sa nám vtedy sťažovala, že jej ktosi na parkovisku opakovane prepichoval gumy a šikanu zo strany spolužiakov si vyslúžil i jeden muslimský žiak na základnej škole.

Samostatnou kapitolou sú opakujúce sa nenávistné vyjadrenia na internete, ktoré taktiež nemožno ignorovať. Skúsenosti z iných štátov totiž ukazujú, že práve protiislamské diskusie na sociálnych sieťach môžu nakoniec vyústiť i do fyzických útokov.

I demonštrácia radikálov v Bratislave v konečnom dôsledku začala na Facebooku, kde bola pôvodne vytvorená udalosť s návrhom na protestné zhromaždenie. Odtiaľ sa potom šíril ďalej medzi jednotlivé slovenské i zahraničné radikálne hnutia.

Islamská nadácia na Slovensku krátko po sobotňajšom proteste vydala vyhlásenie, v ktorom apelovala na slovenských politických predstaviteľov, aby sa „postavili na obranu práv a slobôd občanov Slovenskej republiky muslimského vierovyznania.“

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Nekomentované

  1. na juhu Francuzska som videla na vlastne oci ako mniska a moslimka zahalena v dlsej satke podobnej tej co mala mniska, si navzajom vymenili usmev a milo sa pozdravili. Slovensko, aj napriek tomu ze vstupilo do EU, je stale dost uzavreta krajina, ktora nevie tolerovat inu kulturu ci nabozenstvo a potrebuje dlhsi cas na to, aby akceptovala nieco nove…

  2. Ano, syn povedal A a nepovedal B – vypocujte si svedectvo z druhej strany v archive Slobodneho vysielaca – relacia Informacna vojna zo dňa 23.6.2015 (zrejme bude v archive az o par dni, kedze vcera bola vysielana). Nestavajte Slovakov do pozicie, v ktorej nie su.

  3. Pani o tom aký je mierumilovný islam sme sa mohli presvedčiť pri utokoch na WTO v New Yorku 2001, pri útokoch na Londýnske metro, pri útoku na kóšer obchod v Paríži, pri utoku na anglického vojaka mačetou v Londýne, pri útoku na Charlie Hebdo, pri pouličných vojnách vo francúzsku kde bolo podpálených 10.000aut, neviem čo trepete o tolenrantnosti jednoducho napr v Saudskej Arábii platia ich zákony a tie sa musia rešpektovať.http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/saudska-arabie/asie-saudska-arabie-lide-zvyky-nabozenstvi/

  4. Pingback: Félelem és erőszak Pozsonyban – Ide vezet a bevándorlásellenes propaganda | Világtérkép

  5. Leila Torscho Abualhoul Aj ja som videl na živom videu presne takisto na juhu Talianska a aj na územii Francúzska ako sa mob čestvých imigrantov s afriky a arábie dali dohromady a všetko ničili v ich ceste… V novinách to neuvidíte iba na slovenských vlasteneckých FB stránkach ale aj niekedy aj inde- natočené samotnými "hrdými" moslimami ale aj slušnými ľuďmi. Napríklad, jeden čech čo pracuje ako vodič nákladných áut natočil na diaľnici pri Calais ako sa nejaký arabi pokúšajú popri ceste vlámať do prívesu nákladiaka a chramstnúť čo uvidia, vodič na nich zobral palicu a odohnal ich (pritom sa ich ani nedotkol, len ich vyhodil zo SVOJHO prívesu), no jeden sa pochytil s jedným s tých vagabundov a ešte ten vagabund ho išiel biť jakoby mal na to právo. Poslal to mame a tá to tam pridala, typický fašisti rasisti a extrémisti no nie? A to má hroziť aj nám? Čo sami máme problémi už niekoľko dekád s neprispôsobivou "menšinou" čo pomaly tvorí 10% populácie SVK, krásne prednadstavený príklad našej "benevolentnej" vlády čo si ochraňuje svojich "voličov" hlavne pre takých čo som spomínal vyššie. Na jednej strane, mladíka čo vyštudoval medicínu a žil tu s pokojom sa nemali čo dotýkať, to s vami súhlasím a také správanie absolútne nepodporujem, ale primitívizmus väčšiny ďaleko presahuje inteligenciu menšiny a toho sa treba obávať. To že sa agresivita stupňuje, je len výsledok "cigánskej otázky" na našom, ale aj iných územiach EÚ a absolútna nečinnosť vlád v jej riešení ale aj čisto viditeĺnej podpore agresivity "menšín" samotnými vládami a ututlávaním ich agresivity médiami, hl. v SR. Nehovoriac o krásnej ukážke činnosti utečencov krátko po príchode do ich nového "domova". Preto, prosím, sa nad tým zamyslite a pochopte že normálny ľudia majú toho plné zuby, a jediné čo chcú je zachovať si ich kultúru a bezpečnosť a hlavne žiadne zbrane, vojny, konflikty atď. Toto čo sa deje, sú hrátky západných vlád, nić iné a aj práve vy ste jej súčasťou. Vy by ste si také dačo jako nechali? Aj ten sobotňajší protest, na fotke hore vidíte iba samých chuligánov? 95% ľudí tam prišlo iba vyjadriť si svoj názor, načo majú plné právo, tak si nemyslite že ste jediný, čo sú v tejto veci pohoršený. Dúfam že ste si to prečítali, nie som politológ ani špecialista v kultúrach ale toto je len môj názor. Ďakujem za pochopenie a prajem pekný deň.

  6. Na vašom webe vám chýba kontakt, tak ho doplňam aby sme boli kóšer:
    Registračné číslo 203/Na-96/548
    Názov nadácie Islamská nadácia na Slovensku
    Sídlo Pri Suchom mlyne 12, 81104 Bratislava – Staré Mesto, SR, IČO 31797601
    Dátum vzniku 28.10.1999, Dátum zápisu 28.10.1999
    Aktuálna hodnota nadačného imania 6638.78 EUR
    Zakladatelia : Mohamad Safwan Hasna
    Obchodná 7579/66A, 81106 Bratislava-Staré Mesto Hodnota majetkového vkladu pri založení:
    Predmet: Peňažné prostriedky 3319.39 EUR
    Štatutárny organ: Správca
    Mohamad Safwan Hasna
    Obchodná 7579/66A, 81106 Bratislava-Staré Mesto Od: 28.10.1999 Do:

    Účel nadácie
    a) priateľských vzťahov medzi Slovenskou republikou a islamskými krajinami,
    b) kultúrnych a spoločenských záujmov moslimov žijúcich na území Slovenskej republiky,
    c) humanitárnej pomoci osobám postihnutými živelnými pohromami.

  7. Napr.Jeruzalem kde sa biju zidia a moslimovia uz dlhe roky je to priklad alebo ako my raz vo vlaku mlady moslim rozpraval-studoval tu-ze jeho matku zabil otec pretoze mu chcela radit v obchodoch/bola slovenka vydata za moslima/a za socializmu ho nas stat odsudil na trest smrti lebo nechapali ze on mal na to pravo.Cele kupe zmrzlo a pozeralo co to ma za nazoru.A co som videla v Taliansku tak to sa neda pochopit.Slovakom nevadi islam,ale tiesaria to vnucovanie viery agresivita pretoze
    Ked by som ja prisla do moslimskej krajiny musela by som sa prisposobit .

Leave A Reply