Ministerstvo vnútra rázne odsúdilo opakované útoky na mladú muslimku, ktorej Slovensko poskytlo ochranu

0

Doma jej hrozilo nebezpečenstvo, o bezpečnosť má však strach naďalej.

„Ministerstvo vnútra považuje akúkoľvek rasovú a náboženskú neznášanlivosť za neakceptovateľnú a súčasne prejavuje ľútosť nad tým, že zraniteľné osoby, ktorým SR poskytla útočisko pred násilím, sú naďalej na našom území ohrozované,“ uviedlo v reakcii na opakované útoky voči mladej muslimke na svojej stránke Ministerstvo vnútra.

Vyhlásenie bolo vydané krátko po zverejnení rozhovoru s mladou muslimkou Khadrou Abdile, ktorá sa v ňom novinárom denníka SME zdôverila s negatívnymi skúsenosťami zo života na Slovensku. Tie sa týkali najmä opakujúcich sa útokov agresívnych ľudí voči jej osobe a jej malému dieťaťu.

„Žena bola nútená opustiť krajinu svojho pôvodu z dôvodov prenasledovania a hroziaceho vážneho nebezpečenstva. Slovenská republika ako bezpečná krajina tejto žene a jej 4-ročnému synovi pred niekoľkými rokmi poskytla útočisko,“ píše vo vyhlásení ministerstvo.

„Teraz sa opäť bojí otvoriť dvere svojho bytu, pretože čelí vážnym obavám o svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojho malého syna, ktorý bol takmer zakaždým pri útokoch na jej osobu prítomný,“ uvádza sa ďalej.

Je viac než zarážajúce, že medializované skúsenosti Khadry Abdile zostala mimo pozornosti väčšiny politikov. Aj z tohto dôvodu Islámska nadácia na Slovensku oceňuje, že k odsúdeniu činov extrémistov, ktorých obeťou sa stala nevinná žena a jej malé dieťa, pristúpilo aspoň ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Odsúdili nenávistné komentáre

Podobné vyhlásenie bolo na stránkach Ministerstva vnútra zverejnené v júni tohto roku.

Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie, ktorého sa okrem zástupcov ministerstiev, ďalších štátnych orgánov a mimovládneho sektora, vtedy vyzval na zastavenie šírenia nenávistných komentárov v internetových diskusiách a na sociálnych sieťach.

Slovenské ministerstvá sa spojili, aby odsúdili nenávistné a protimuslimské prejavy na internete
Nenávistné komentáre, ktoré Islamská nadácia prezentovala výboru

„Tieto komentáre sú často zamerané proti cudzincom, utečencom, muslimom, Rómom, židom a iným skupinám,“ stálo vo výzve.

Titulná foto: CC0 Public Domain

foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply