Islamská nadácia prezentovala výboru nenávistné prejavy, ktoré zozbierala.

Orgány štátnej správy, mimovládne organizácie a akademickí experti dnes vydali dôležitý dokument – spoločnú výzvu s názvom „Zastavme šírenie nenávistných prejavov!“ Formou tlačovej správy ju na svojej stránke zverejnilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Výzva je produktom nedávneho zadasnutia Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie, ktorého sa okrem zástupcov ministerstiev, ďalších štátnych orgánov a mimovládneho sektora zúčastnila i Islamská nadácia na Slovensku.

Slovenské ministerstvá sa spojili, aby odsúdili nenávistné a protimuslimské prejavy na internete
Nenávistné komentáre, ktoré Islamská nadácia prezentovala výboru

Islamská nadácia výboru prezentovala niektoré z nenávistných komentárov na adresu muslimov, ktoré už niekoľko rokov na slovenskom internete zbiera. Výzva na ne priamo odkazuje a uvádza, že „tieto komentáre sú často zamerané proti cudzincom, utečencom, muslimom, Rómom, židom a iným skupinám.“

Boli aj fyzické útoky

Výzva ministerstiev a ďalších aktérov, medzi ktorými je i Policajný zbor SR, pripomína, že „vo viacerých prípadoch nenávisť prerástla až do fyzických útokov“ a poukazuje na potrebu takéto činy vyšetriť, ich páchateľov odhaliť a potrestať v súlade so zákonom.

Výbor zdôraznil, že „nenávistné prejavy motivované rasovou, etnickou alebo náboženskou neznášanlivosťou nemajú v tejto krajine miesto“ a apeloval na „všetkých verejných činiteľov, médiá, správcov sociálnych sietí, občiansky a súkromný sektor, orgány činné v trestnom konaní a ďalších verejných aktérov,“ aby zdôrazňovali a šírili hodnoty tolerancie, rešpektu, demokracie a ľudských práv.

Ďalšiemu šíreniu takýchto prejavov sa podľa výboru dá zabrániť len úzkou spoluprácou a dôverou medzi štátom a občianskym sektorom.

K výzve sa pridali zástupcovia ministerstva vnútra, spravodlivosti, zahraničných vecí, školstva, práce, kultúry, policajného zboru, SNSĽP, Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ZMOS, UMOS, Akadémie policajného zboru, mimovládnych organizácií a experti z akademickej obce.

Zriaďujú pracovnú skupinu

Výbor oznámil, že ziaďuje osobitnú pracovnú skupinu, ktorej cieľom bude „zaoberať nenávistnými prejavmi v online priestore“.

Bude mať tiež za úlohu navrhnúť zlepšenia právnej úravy v tejto oblasti. Vo výzve stojí, že skupina „navrhne odporúčania pre zlepšenie právnej úpravy, praxe a spolupráce medzi štátom a občianskym sektorom v tejto oblasti.“

 

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Nekomentované

  1. islamska nadacia nech vysvetli obcanom,kde v ich krajinach nam dovolia nosit co i len krizik na retiazke,a oni si tu chcu stavat minarety a mesity a propagovat islam?!ak existuju nenavistne problemy,tak zrejme niekto dava podnet k nim!nikto na svete nemoze chciet nieco ,ked on sam je proti tomu!nech oni dovolia stavat kostoly a povolia krestanstvo a ine nabozenstva vo svojich krajinach ,potom my dovolime aby to iste mohli robit oni tu!! to neni mat len kopu poziadaviek ,oni sami nech sa pricinia o to ,aby boli akceptovany!!!prichadzaju oni k nam ,nie my k nim!!!nikdy slovaci nedovolme aby to bolo naopak!!!

  2. Si laskavo uvedomte, ze pretlacanie cudzich nabozenstiev a ideologii je tiez prejavom intolerancie voci majorite na Slovensku… Ked sa mi bude sused u mna doma v obyvacke hadzat o zem pri modleni, vykrikovat islamske vyroky a este mi zacne rozpravat a dozadovat sa, aby som to respektoval, a este aby sa moja zena a dcera zahalila do plachty, aby som sa vzdal svojho psa a vyhodil z ladnicky bravcove a slivovicu alebo pivo, lebo jeho to uraza, tak ho jednoducho VYHODIM zo svojho bytu, ako by spravil kazdy normalny clovek! Vy ako mensina sa musite prisposobit nam, vacsine a nie naopak. To ako ludia na vas reaguju je uplne normalna obranna reakcia na vasu do neba volajucu neslusnost a drzost, a takymito tlacovymi spravami iba utvrdzujete Slovakov, ze vam nejde o bezproblemove zaclenenie sa do slovenskej spolocnosti a jej akceptacia, ale vy chcete a vyzadujete, aby sa prisposobila slovenska spolocnost vam….

  3. Islamisti, zatiaľ si myslím, že to máte ešte v suchu, keď sa nenávisť rieši online na webe, horšie to bude keď príde k fyzickému útoku 🙂 tam už printscreen nepomôže ….

  4. Doteraz tu žili moslimovia desiatky rokov úplne bez problémov. Tak o čo vám ide? Keď chcete mešity presťahuje sa do moslimských krajín :Saudskej Arábie, Kuvajtu, Iránu, Iraku, Lýbie, Libanonu, Alžírska, Tuniska,Pakistan,Emiráty a ďalšie…. . Je ich naozaj veľa!!!!!!!!!!! Alebo choďte bojovať a pomôcť svojim. Ale vy sa spolčujete s tými, ktorí rozvrátili vaše krajiny a snažia sa zničiť aj naše. Zneužívajú vás, ako zneužili Hitlera. Ale najprv vás radikalizujú. Tak začala aj prvá aj druhá svetová vojna. Spamätajte sa

  5. Budete pridávať aj nenávistné komenty polodementných pseudohumanistov? aj tie videá a fotky ako muslimáci vraždia,upaľujú zaživa,sekajú hlavy,kameňujú,Znásilňujú už aj 13ročné deti,bez rozdielu pohlavia??? 😀 zas dvojaký meter…ale to sa od presstitútov a prisluhovačov zvrátenosti dá čakať vy odnož

  6. To nič nemení na tom že islám je zhubná neľudská ideologia pri ktorej je nacizmus len pionierský tábor a mala byť už dávno postavná mimo zákon,a v zdravej a svojbytnej spoločbosti by zrúdy propagujúce túto chorú ideologiu dávno bručali v ťurme za vlastizradu a propagáciu genocídy.
    Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny a umřete beze cti,“Klára Samková a to vám odkazujem aj vám vypadnite z Europy neptríte sem!!!

  7. Vyznávačov pedofila a rodičov učiacich svoje deti že chlap, ktorý si za ženu zoberie 6 ročné dievčatko a začne ho sexuálne zneužívať v 9 rokoch, je prorok a ten sa nesmie kritizovať pod trestom smrti na Slovensku nielen že nechceme, ale je to aj priamo v rozpore s našim právnym poriadkom! Pedofília a jej šírenie je trestné! Učenie detí týmto zvrátenostiam sa naviac v SR považuje minimálne za mravné ohrozovanie mládeže! Vyhrážanie sa smrťou tiež je v priamom rozpore s našim trestným poriadkom!

Leave A Reply