Protimuslimské nálady v spoločnosti nekončia pri nadávkach na internete.

V deň teroristických útokov v Bruseli neznámy muž a žena napadli v centre Bratislavy muslimku s dieťaťom. Kričali rasistické heslá, muž ju ťahal za hidžáb a tašku a nakoniec jej ukradli peňaženku. Volala o pomoc, na preplnenej zastávke jej však nepomohol nikto.

Muslimka z africkej krajiny žije na Slovensku už asi dva roky. V utorok ráno zaviedla svojho malého syna do škôlky, podobne ako v ktorýkoľvek iný deň. Popoludní ho vyzdvihla a šla domov, potrebovala však vziať akési dokumenty z úradu, tak zastavili. Domov sa vracali cez Hodžovo námestie, kde prestúpili na autobus č. 83.

Pani najskôr nechala nastúpiť trojročného syna, keď však vchádzala do autobusu ona, ktosi jej začal zo zadu ťahať šatku na hlave a tašku. Keď sa obzrela, videla muža, ktorý jej už stihol vybrať peňaženku a podával ju žene stojacej pri ňom.

Narozdiel od bežných zlodejov to však nerobili nenápadne, ani sa nerozbehli preč. Namiesto toho na ňu začali pokrikovať slová, z ktorých vyrozumela akurát „čierna“, „špinavá“, „terorista“ a „muslim“.

Bez pomoci

Žena s plačom volala o pomoc, no hoci bolo zhruba 15.30, všetko sa odohralo len kúsok od Prezidentského paláca v centre mesta a zastávka i autobus boli plné, nikto nereagoval. Šofér sa jej len opýtal, či zostáva alebo ide. Išla teda. Predsa len sa jej nakoniec prihovorila istá cudzinka, ktorá s ňou začala hovoriť anglicky a povedala, že síce chcela pomôcť, no v prvom momente ostala v šoku. Ak však potrebuje, pomôže jej zavolať políciu a počká s ňou.

Muslimka sa aj so synom previezla na ďalšiu zastávku, kde vystúpili a opačným spojom sa vrátili späť, no útočníci tam už samozrejme neboli. Zavolala teda políciu, ktorá po príchode ženu so synom zobrala na stanicu.

Až potom sa dozvedela, že v ten istý deň došlo k teroristickým útokom v Bruseli, sama totiž od rána nemala čas sledovať správy. Policajti s muslimkou spísala zápisnicu, no keď sa im zverila, že má strach, pretože nosí hidžáb, má tmavú pleť a je na Slovensku so synom sama, povedali jej, že viac pre ňu urobiť nemôžu, má ich však kontaktovať, ak by sa niečo stalo.

S napadnutou Afričankou sme hovorili viac ako týždeň po útoku. Sama je z neho otrasená, no najviac to vraj prežíva syn. Dodnes hovorieva, že sa bojí, či znovu neprídu zlodeji a či jej niečo neurobia.

Čudná osoba s nožom

Utorkový incident nebol jej prvou zlou skúsenosťou v Bratislave. Krátko po útokoch na francúzsky časopis Charlie Hebdo šla so svojim synom okolo piatej poobede z cukrárne na sídlisku neďaleko svojho bytu.

Cestou si všimla, že za nimi kráča akási mladá žena. Keď sa pozrela lepšie, všimla si, že v ruke drží nôž. Prešla so synom na druhú stranu cesty. Žena s nočom prešla tiež. Vrátila sa a vrátila sa aj ona. Vystrašená zobrala vtedy dvojročného syna na ruky a rozbehla sa späť do cukrárne, kde ešte stále bola jej kamarátka.

Tá celá vystrašená nechápala, čo sa deje. Žena s nožom zbadala, že v cukrárni je priveľa ľudí, zmenila smer a odišla preč. Muslimka bola vtedy na Slovensku krátko a nezavolala políciu, poučila sa však a minulý týždeň tak už urobila.

Pozitívne skúsenosti

Sama priznáva, že byť na Slovensku inej farby pleti a ešte k tomu muslimkou v šatke nie je ľahké. Za dva roky, čo tu je, sa napríklad ani raz neodvážila vyjsť von v noci sama.

Opakovane však zdôrazňuje, že stretáva i mnoho dobrých ľudí. Ako príklad uviedla incident, ku ktorému došlo len krátko po jej príchode na Slovensko. Viezla sa s kočíkom v električke, keď k nej prišiel akýsi muž. Vtedy ešte nerozumela po slovensky, no čosi jej začal neslušným spôsobom vyčítať.

S kočíkom stála blízko vodiča, ktorý si to všimol, zastavil električku a začal ženu brániť. Z toho, čo pochopila, hovoril vodič mužovi, nech ju nechá na pokoji, že má predsa dieťa a nech vystúpi, inak zavolá políciu, načo dotyčný z električku opustil.

Napadnutá žena si želala zostať v anonymite. Redakcia ISLAMONLINE.sk však jej identitu pozná. Titulná foto: Ahmed Sagarwala, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

12 komentárov

  1. Moju babku tiež raz napadli a okradli a nikde nepísali „KRESŤANKU NAPADLI A OKRADLI..“ ale som zvedavý jak to politicky korektne vyriešia ak sa páchatelmi ukážu notoricky známe snedé vreckárske gangy z Rumunska ako v prípade mojej babky.

  2. Ani prvý apríl nie je dostatočným ospravedlnením na napísanie tohoto článku. Autor si myslí, že týmto poukáže na prenasledovanie moslimov a našu nevšímavosť, ale môže dosiahnuť iba opačný účinok. Vymyslieť si takáto hovädinu a uverejniť ju, môže iba nezodpovedný imbecil.

  3. Muslimanska posla nije im dosta što svaki trenutak praskaju kao pokvarene pneumatike sad su se počeli međusobno i krasti ….a da međusobno tuku i ubijaju se već davno znana stvar… Što reći žao mi ih je…. tko će na kraju ići u te silne đamije što su posljednjih godina sagradili po evropi i mjestima gdje nikad nisu ni čuli za nekakvu takvu vjeru a kamoli ju prakticirali

  4. je mi to luto lutujem aj chlapceka a tu zenu zial aj toto je Slovensko ale nie vsetci su taki su tu aj ludia ktorych nezaujima ci je nikto moslim alebo krestan ale to aky je clovek dufam ze to zlodejske hovado najdu

  5. Naozaj, nechápem prečo sa moslimovia tlačia do nepriateľských krajín. Asi sa z tejto situácie neviem vysomáriť. A to mám doktorát zo sociálnopoliticvkých vied.Čosi sa šušká že to majú na svedomí a m í c i a že za migráciu dostávajú tvrdú menu a keď sa amíkom nedarí vyvolať tretiu svetovú, tak k nám posielajú akože bratrancov našich domácich…. Spolu nás vyžerú určite!!!

Leave A Reply