Nové výroky o isláme sa objavili v anglických, tureckých či arabských médiách.

Premiérové slová o tom, že „islám nemá priestor na Slovensku“ a „ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisícov muslimov, ktorí si začnú postupne presadzovať svoje veci,“ si všimli už aj muslimskí turisti v slovenských letoviskách.

Závažnejšie však je, že tieto slová podľa našich informácií negatívne zarezonovali v prostredí niektorých zastupiteľských úradov muslimských krajín na Slovensku. Neboli však jediní, ktorých výroky znepokojili.

Andrej Bán: Kde je tá hranica, pán premiér?

Prvými, kto si všimol, že po zotavení sa z operácie srdca, sa Róbert Fico s plnou vervou pustil do služieb islamofóbie boli slovenskí politickí analytici a komentátori.

Andrej Bán, z týždenníka .týždeň, sa vo svojom komentári otvorene pýta: „Kde je tá hranica, pán premiér? Koľko ich tu ešte môže byť a ktorý už nesmie?“ A dodáva: „Poďme ešte ďalej, pán Fico. Mohamedove a iné muslimské deti na Slovensku budú môcť chodiť do kina, či korčuľovať sa s kresťanskými slovenskými deťmi? Viete, prečo sa to pýtam. Občanov druhej kategórie sme tu mali už za Monsignora Tisa. Boli medzi nimi aj moji židovskí predkovia. A viete, ako to dopadlo. Toto chcete?!“

„Nerobme zo seba úplných idiotov,“ boli tiež slová Róberta Fica, ktoré uviedol v súvislosti s tým, že islám na Slovensko nepatrí. Na ne reagoval Zolo Mikeš, komentátor portálu Aktuality.sk, konštatovaním: „Kto nechce robiť zo seba úplného idiota, nemal by sa odvolávať na slovenskú históriu a hľadať v nej ‚právo‘ neznášať multikulturalizmus, migrantov či islám. Jednoducho preto, lebo nič také tam nenájde.“ Pripomína mu tiež, že za svoje nedávne uzdravenie vďačí okrem iného aj migrantovi z muslimskej krajiny.

Skutočnosť, že Róbert Fico svojimi výrokmi oživuje predvolebnú tému strachu a islamofóbie, si všimli aj politologička Aneta Világi a Elena Gallová Kriglerová. Prvá je prekvapená a dodáva, že premiér svojimi vyjadreniami „prilieva olej do ohňa“.

Druhá, pripomína, že manipuluje s históriou a s faktami, ak hovorí, že muslimovia na Slovensku by sa neintegrovali a „presadzovali by svoje veci“. Gallová Kriglerová tvrdí, že „niekoľko tisíc muslimov už na Slovensku dlhodobo žije a sú plne integrovaní. Podieľajú sa na fungovaní spoločnosti. Slovenskú kultúru neohrozili, ale skôr ju obohatili.“

Anglické, arabské i turecké médiá

Ani pre západný demokratický svet nepochopiteľné slová „islám nemá priestor na Slovensku“ nezostali bez povšimnutia, obzvlášť vzhľadom na to, že prišli v čase, keď sa Slovenská republika pripravuje na predsedníctvo v Rade EÚ a verejne predstavila nomináciu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN.

Európsky mediálny riaditeľ medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch Andrew Stroehlein premiérov výrok zdieľal na svojom Twitter účte, kde Stroehleina sleduje viac ako 46 tisíc ľudí. K výroku priložil komentáre: „Netolerantný tón prichádzajúceho predsedníctva Rady EÚ.“

Že „táto krajina nie je pre muslimov“ si všimol renomovaný portál Politico. Okrem citácií slov premiéra Fica pridáva názor predstaviteľa EPP (Európska ľudová strana), ktorý hovorí, že Únia má už takmer pripravená koncept riešenia utečeneckej krízy, avšak sa obáva, čo sa s ním stane, ak sa vedenia Rady EÚ ujme krajina, ktorá tieto riešenia opakovane „torpéduje“.

Správu o vyjadreniach premiéra Fica uverejnili aj portál neweurope.eu, turecký internetový denník Daily Sabah Europe a taktiež internetová stránka amerických muslimov US Muslim. Neprehliadli ho dokonca ani konzervatívne britské noviny The Telegraph. O výrokoch sa zmieňujú aj turecky píšuce médiá. Viaceré z nich zhodne píšu, že Fico svojimi výrokmi „verejne deklaroval nepriateľstvo voči islámu“, alebo ich jednoducho označujú ich za škandalózne.

Ficove slová si všimli i médiá v Taliansku, v Španielsku alebo v Chorvátsku a je len pochopiteľne, že neostali bez odozvy ani v arabských krajinách. Správa sa objavila napríklad na internetovej stránke katarského denníka The Peninsula či denníka al-Khalídž, ktorý vychádza od roku 1970 v Spojených arabských emirátoch.

Téme sa venujú aj internetové portály klmty.netislamtoday.net, ktoré okrem konštatovania, že slovenský premiér „odmieta muslimov vo svojej krajine“ dodávajú, že Slovensko doposiaľ prijalo len 150 utečencov z Iraku a v rámci kvót by malo prijať necelú tisícku utečencov.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply