Andrej Kiska: Taký vysoký počet osôb na registráciu cirkvi „mieri proti ľudskej dôstojnosti“

0

Protiislamský zákon poslancov SNS prezident nepodpísal.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vrátil Národnej rade na prerokovanie novelu zákona sprísňujúcu podmienky registrácie náboženských spoločností na Slovensku.

Novela mení zákonom stanovený minimálny počet veriacich potrebných na registráciu náboženskej obce z 20 na 50-tisíc. Predložilo ju niekoľko poslancov SNS s odôvodnením, že jej cieľom je eliminovať „špekulatívne registrácie“ náboženských spoločností.

Predseda strany Andrej Danko však už predtým avizoval, že v prípade zvolenia do vlády túto novelu predloží, aby ňou zabránil v registrácii islámu.

„Som presvedčený, že zvýšenie počtu členov z 20-tisíc na 50-tisíc podľa schváleného zákona nie je nevyhnutné ani primerané sledovanému cieľu, ktorým je zabrániť špekulatívnym registráciám cirkví a náboženských spoločností,“ uvádza sa v prezidentovom odôvodnení vrátenia zákona.

„Uvádzané dôvody na takéto významné zvýšenie počtu členov ako podmienky registrácie nie sú ani relevantné ani postačujúce,“ stojí ďalej.

Ide to aj inak

Prezident poukazuje i na to, že predchádzať špekulatívnemu zakladaniu cirkví sa dá i iným spôsobom. Od roku 2007 je podľa odôvodnenia evidovaný jediný takýto prípad. Došlo pri ňom k pokusu o prihlásenie náboženskej obce pomocou neplatných podpisov, ktorý však bol odhalený a registrácia nebola uznaná.

„Aj tento zaznamenaný prípad ukazuje, že špekuláciám, či podvodom je možné zabrániť dôsledným preverovaním osôb, dokumentov a údajov, ktoré sa pri registrácii predkladajú,“ argumentuje prezident.

„Zneužívaniu finančných prostriedkov od štátu je zasa možné predísť pravidelnou a primeranou kontrolnou činnosťou,“ dodáva.

Proti ľudskej dôstojnosti

 „Ustanoviť taký vysoký počet plnoletých osôb na registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, aký je v schválenom zákone, mieri proti ľudskej dôstojnosti a osobnej autonómii,“ konštatuje prezident.

„Podľa schváleného zákona, ak sa jednotlivec nestane súčasťou 50-tisícového zoskupenia plnoletých osôb, ktoré pri výbere cirkvi alebo náboženskej spoločnosti zmýšľajú rovnako ako on, tak bol vpodstate zbavený svojej možnosti hodnotového výberu v takej citlivej oblasti, ako je náboženská sloboda. A je tak nútený nevyužiť svoje hodnotové možnosti, respektíve rezignovať na ich uplatnenie.“

Pozmenený zákon mal pôvodne vstúpiť do platnosti 1. januára 2017. Keďže však o ňom bude parlament rokovať ešte raz, v prípade opätovného schválenia by mohol platiť od 1. marca 2017. Po prezidentovom vetovaní je na schválenie návrhu potrebná ústavná väčšina. Tá však bola dosiahnutá už pri predošlom hlasovaní o ňom, kedy za zákon hlasovalo 101 poslancov. Možno teda očakávať, že novela bude schválená opäť.

Titulná foto: European Parliament, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply