Za zákon hlasovali aj poslanci, ktorí pred rokmi nepodporili ani jeho miernejšiu verziu.

Národná rada dnes schválila návrh na vydanie zákona, ktorým sa zvyšuje minimálny počet veriacich potrebných na registráciu náboženskej obce z 20 na 50-tisíc.

Andrej Danko, ktorý so skupinou poslancov návrh predložil, už v minulosti avizoval, že jeho cieľom je zabrániť muslimom registrovať svoju vieru.

„Dnes sa pomaly islamská skupina, vyznávači islámu na Slovensku, blížia k počtu 20-tisíc, napriek tomu, že ich oficiálne vystupuje len 5-tisíc. Myslím si, že je treba zdvihnúť toto kvórum tak, aby tu takéto riziko nenastalo,“ uviedol pred viac ako rokom a pol Danko.

Za návrh hlasovalo 98 poslancov, proti nemu 26 a hlasovania sa ich zdržalo 14. Z parlamentných klubov za zákon hlasovali všetci poslanci zo SMER – SD a SNS a všetci z klubu MOST – HÍD okrem Petra Kresáka, ktorý sa zdržal. Podporili ho i takmer všetci poslanci opozičných strán SME RODINA a ĽS NS.

Proti zákonu boli poslanci za SaS a OĽANO, i keď z druhého menovaného však priamo proti hlasovali len traja. Ostatní boli buď neprítomní, ale sa zdržali.

Most prekvapil

Obzvlášť prekvapujúca je podpora klubu MOST – HÍD, keďže viacero z jeho poslancov bolo v roku 2007 členmi SMK. Práve SMK sa vtedy ako jediná parlamentná strana zdržala hlasovania o novele, ktorá zaviedla súčasné kritérium podpisov 20-tisíc členov.

Patrí sem napríklad predseda strany MOST – HÍD Béla Bugár, Gábor Gál či Tibor Bastrnák. Pokým v roku 2007 sa hlasovania o miernejšom zákone zdržali, dnes už jeho prísnejšiu verziu podporili.

O novom návrhu budú po schválení v prvom čítaní diskutovať vybrané parlamentné výbory. Následne bude posunutý do druhého čítania. Pokiaľ ho poslanci opäť schvália, poputuje k prezidentovi, ktorý ho buď definitívne podpíše, alebo vráti do parlamentu na posledné prerokovanie.

O návrhu sa rokovalo najmä dnes ráno a o kuriózne prehlásenia rozhodne nebola núdza. V parlamente v rámci vystúpení napríklad padali návrhy na zvýšenie hranice z 50 na 100-tisíc a zaznelo dokonca i zvýšenie na 2 milióny.

Foto: Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply