Žena sa chválila, ako v Bratislave prenasledovala muslimku

0

Už aj u nás si ľudia fotia muslimov a chvália sa tým na internete.

Obťažovanie muslimov a muslimiek, ich fotenie a prenasledovanie jednotlivcami, ktorí sa týmto následne chvália na sociálnych sieťach, nie je na Slovensku ničím novým. Už v minulosti sme zaznamenali niekoľko prípadov, najmä v kúpeľných mestách či na miestach, ktoré navštevujú turisti.

Pred dvoma rokmi napríklad Kotlebovi priaznivci dali na internet fotografie údajne sa modliaceho muslima či muslimky v Nových Zámkoch. O rok neskôr zasa zdieľali fotografie muslimskej rodiny na Liptovskej Mare, v nákupnom centre či na bratislavskej Hlavnej stanici.

Istá žena sa pred časom na internete chválila, že sa vybrala k muslimskému kultúrnemu centru Córdoba v Bratislave a počúvala za dverami. Iná osoba jej v komentári navrhla, aby tam „šľahla granát“.

Žena sa chválila, ako v Bratislave prenasledovala muslimku

Posledný podobný prípad sa stal v sobotu 29. septembra 2018, keď vo večerných hodinách na facebookových skupinách, ktoré obyčajne zdieľajú extrémistický a nenávistný obsah, objavili fotografie, ktoré zverejnila Iveta M. s textom: „Toto je dnes obchodný dom v Bratislave – plný (asi) žien v burke! Tak troška som dnes bola odrazu infantilná a veľmi som sa s nimi chcela fotiť, no utiekli predo mnou. Prečo asi tak, veď som prejavila slniečkarský záujem o spoločnú fotku..“ K tomu ešte dodala, že „toto bol jeden zo spôsobov, ako im dať najavo, že ich tu nechceme – naháňala som ich s mobilom, nenávidia to.“

Obťažovanie, ktorým sa niekto verejne chváli svedčí o tom, že tieto praktiky nie sú ničím výnimočným a tiež aj o tom, že sa dotyční a dotyčné neobávajú dôsledkov svojho konania, ba naopak považujú ho za prejav akéhosi hrdinstva.

Jozef: „Treba ich hnať“

Podobne, ako v iných prípadoch, aj pod touto fotkou sa rozpútala debata, v ktorej diskutujúci vyjadrovali mimoriadne radikálne názory, z ktorých mnohé boli za hranicou akceptovateľnej slobody slova. Sylvia M. napísala, že muslimovia na Slovensko nepatria, pretože „nás nenávidia“ a tiež preto, že ich nepovažuje za ľudí. Ďalší opakovali vyjadrenia politikov o no-go zónach, vraždách a rozvrátení našej civilizácie.

Žena sa chválila, ako v Bratislave prenasledovala muslimku

Jozef V. pridal, že muslimovia sú „banda všivavá, smradľavá a treba ich hnať odkiaľ prišli“. Vladimírovi A. sa zas zdá, že „sa nám tu aj pomaly kotia ako potkany.“  A podobné si myslí aj Michal O. „nenápadne, ale isto sa nám tu začínajú rozmnožovať a množiť, keď nezakročíme, tak dopadneme ako v Nemecku, Anglicku, Francúzsku alebo Švédsku.“

Zlatica M. sa rozhorčila: „to už sú rozlezení po Slovensku?! Ako sa sem dostali, keď politici hovoria, že ich tu nemáme?!“ Viacerým diskutujúcim tiež vadilo už len to, že nakupujú a že je to prevažne v značkových obchodoch.

Z ulíc do parlamentu

Kedysi, hlavne okrajový fenomén islamofóbie, ku ktorému sa utiekali iba politickí extrémisti, sa v ostatných piatich rokoch stal súčasťou politiky a najmä v čase volieb aj politických kampaní väčšiny politických strán a tiež mnohých individuálnych kandidátov na regionálnej či lokálnej úrovni.

Už pred parlamentnými voľbami v roku 2016 sme informovali o tom, že niektoré politické strany (medzi nimi primárne strany ĽS NS a SNS) stavali veľkú časť svojej kampane na šírení nenávisti voči muslimom a strachu z islámu.

https://www.facebook.com/IslamOnline.sk/videos/10154680749267629/

Niektorí varovali pred tým, že „islamizácia Slovenska začína kebabom“, iní po voľbách požadovali zákaz výstavby mešít. Výnimkou nebol ani bývalý predseda vlády Robert Fico, ktorý opakovane hovoril, že je proti „vytvoreniu ucelenej muslimskej komunity“ a európsky problém migrácie spájal s ohrozením našich kresťanských tradícii a s hrozbou a nárastom terorizmu.

Zástupcovia krajnej pravice na pôde Národnej rady Slovenskej republiky opakovane urážali muslimovia a islám, a po desiatich rokoch sa opäť sprísnil zákon o registrácii cirkví a náboženských spoločností, ktorý opätovne potvrdil nemožnosť registrácie islámu v Slovenskej republike.

Utrpenie nevinných

Pre širokú verejnosť menej viditeľnými sú verbálne a fyzické útoky voči muslimkách a muslimom v uliciach našich miest. Okrem útokov na sociálnych sieťach, ktoré sú namierené proti predstaviteľom islamskej komunity na Slovensku a niektorým jednotlivcom, ktorí sa verejne hlásia k islámu, pribúdajú aj fyzické útoky na muslimov.

Fanúšikovia Kotlebu zdieľali príhovor predsedu Islamskej nadácie M. S. Hasnu. Vyhrážajú sa mu smrťou

Najznámejším prípadom bol útok stúpencov strany Kotleba – ĽS NS, ktorí napadli rodinu zo Saudskej Arábie pri Hlavnej stanici v Bratislave, a na ktorom sa priamo podieľal budúci poslanec parlamentu a člen výboru pre ľudské práva Milan Mazurek.

Zdokumentované bolo tiež opakované napadnutie mladej ženy pochádzajúcej zo Somálska, ktorú v Bratislave napadli spolu s jej malým synom. V auguste tohto roka sa odohrala podobná udalosť, keď bola neznámym páchateľom fyzicky napadnutá matka s kočíkom.

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply