Vyhlásenie INS k vyjadreniu podpredsedu SNS Andreja Danka o návrhu zákazu minaretov

0

Podpredseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko dnes (v piatok 2. 9. 2011) na tlačovej konferencii oznámil, že SNS má v úmysle dosiahnuť zákaz výstavby minaretov na Slovensku, či už predložením nového zákona do parlamentu, alebo návrhom novelizácie stavebného zákona.

Islamská nadácia na Slovensku (INS) vníma úsilie SNS ako číru snahu napraviť neúspech v posledných voľbách a získať späť stratené voličské hlasy. Zrejme po inšpirovaní sa Švajčiarskom sa rozhodli zamerať na problematiku, ktorej relevantnosť je však na území Slovenska takmer nulová. Minarety, ktoré chce SNS zakázať, sú totiž architektonickým doplnkom mešít, no na Slovensku nie len že žiadna mešita nestojí, ale jej výstavba v Bratislave bola mestským zastupiteľstvom opakovane zakázaná. Ba čo viac, mešita je miestom bohoslužieb moslimov, no islam ako náboženstvo na Slovensku ani len nie je oficiálne uznané. SNS chce teda zakázať doplnok budov, ktoré na Slovensku nie sú, náboženskej komunite, ktorú slovenská legislatíva nepozná a ktorá má v súčastnosti na Slovensku len asi 5 000 členov.

Je možné pochopiť, že problematika rómskej a maďarskej menšiny už prestáva byť populárna a SNS zrejme nechcelo zaostať za ostatnými politickými predstaviteľmi, keďže jej tlačová konferencia nasledovala len dva dni po vyjadrení ministra vnútra Daniela Lipšica o zlyhaní tzv. „projektu multikulturalizmu“. Otázkam islámu a muslimov v Európe sa dnes na Západe dostáva pomerne veľkej publicity a SNS tak možno chcelo vyvolať dojem, že patrí medzi tých, ktorí sú „in“, no to žiaľ nie je možné v krajine s úplne odlišnou demografickou skladbou, akú má Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Holandsko, Veľká Británia či iné západoeurópske krajiny.

Danko taktiež vo svojom vyjadrení spomenul, že nechce, aby v Bratislave zvolávali sirény k modlitbe, skutočnosť je však taká, že v žiadnej západoeurópskej krajine pravidelné zvolávanie k modlitbe z reproduktorov minaretov nezaznieva, preto je obava, že by na Slovensku, ktoré ani nemá mešitu, vyrástol minaret, z ktorého by sa ozývalo zvolávanie k modlitbe, pravdepodobne celkom zbytočná.

Okrem toho, ak SNS na svojej tlačovej konferencii uvádza, že v Bratislave nie je miesto pre minarety, nastáva otázka, prečo je pre ne miesto v Paríži, v Londýne či v USA, ktoré sú kolískou liberálnej demokracie. A naopak, prečo by v Bratislave nemalo byť miesto pre minarety, keď je dostatok miesta pre kostoly s vežami v Damašku, Bejrúte, Jakarte či Káhire. INS nepovažuje za šťastné, že sa SNS vyjadruje v mene všetkých Bratislavčanov, z ktorých by istotne mnohí s minaretmi problém nemali, obzvlášť vzhľadom na to, že v minulosti už predsa mešita s minaretom v Bratislave stála.

Snáď by bolo viac na mieste, ak by sa SNS zaoberala pálčivejšími problémami, ktorých je na Slovensku viac ako dosť, než aby vytvárala zbytočnú publicitu okolo pseudo-káuz, ktoré pre život slovenských občanov nemajú žiadny reálny význam.

Islamská nadácia na Slovensku

V Bratislave 02. 9. 2011

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply