V Bosne odsúdili Orbánovu protimoslimskú rétoriku

0

Orbánov hovorca povedal, že integrácia krajiny s dvoma miliónmi moslimov do EÚ by bola „výzva“.

Bosnianski predstavitelia a náboženskí vodcovia odsúdili postoje vyjadrené maďarským premiérom Viktorom Orbánom a jeho hovorcom, že integrácia Bosny a Hercegoviny do Európskej únie bude náročná z dôvodu jej početnej moslimskej populácie. Téme sa venuje portál al-Džazíra.

Počas minulotýždňového prejavu v Budapešti pravicový populista Orbán povedal, že Maďarsko podporuje snahu Bosny o vstup do EÚ a dodal, že ako člen EÚ musí Maďarsko zmobilizovať veľa energie, aby prekonalo „únavu z rozširovania, ktorá zachvátila Európsku úniu,“ no dodal, že „kľúčovou otázkou pre ich bezpečnosť je aj to, ako zvládneme bezpečnosť štátu, v ktorom žijú 2 milióny moslimov.“

Orbánov hovorca Zoltan Kovacs tiež na Twitteri napísal, že „výzvou pre Bosnu je, ako integrovať krajinu s 2 miliónmi moslimov“.

Bosna reagovala ostro

Reakcia v Bosne bola ostrá. Zazneli požiadavky na zákaz plánovanej Orbanovej oficiálnej návštevy v Sarajeva a šéf islamskej komunity, mufti Husein Kavazovič, označil jeho vyhlásenie za „xenofóbne a rasistické“.

„Ak sa takéto ideológie stanú základom, na ktorom je založená politika zjednotenej Európy, potom nás to vráti do čias, keď mala byť európska jednota postavená na podobných fašistických, nacistických, násilných a genocídnych ideológiách, ktoré viedli k holokaustu a iným hrozným zločinom,“ uviedol vo vyhlásení.

Bosniansky člen tripartitného predsedníctva krajiny Sefik Dzaferovič označil Orbánove vyhlásenie za „hanebné a drzé“.

Titulná fotografia: European People’s Party, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply