Na Cypre došlo v nedeľu k pokusu o podpálenie mešity. Nie je to ojedinelý prípad

0

K útokom dochádza na časti ostrova pod správou Grécka.

Prezident Severocyperskej Tureckej republiky (TRNC) Ersin Tatar v nedeľu odsúdil pokus o podpálenie mešity v časti ostrova pod správou Grécka.

Tatar vo vyhlásení odsúdil pokus o vypálenie Veľkej mešity v Larnake a vyzval grécko-cyperskú administratívu, aby takýmto útokom zabránila a čo najskôr zatkla zodpovedných, uvádza portál Daily Sabah.

Predsedníctvo TRNC pre náboženské záležitosti už skôr vo vyhlásení potvrdilo, že k útoku došlo 2. decembra. Neboli hlásené žiadne obete a polícia zatkla najmenej jedného podozrivého.

Nie je to ojedinelý prípad

Mešity na Cypre boli terčom útoku už v minulosti. Severocyperská turecká republika (TRNC) v roku 2020 odsúdila pokus o vypálenie mešity na strane Cypru pod gréckou správou.

„Útok Molotovovým kokteilom na mešitu Köprülü Hacı İbrahim Ağa v provincii Limasol je neprijateľný,“ uviedol vo vyhlásení premiér TRNC Ersin Tatar, ktorého cituje portál Daily Sabah.

Na mešitu podľa neho hodili najmenej tri benzínové bomby. „Sme smutní, keď vidíme, že aj napriek pandémii sú na gréckom Cypre niektorí, ktorí čakajú na príležitosť zaútočiť na cudzincov, najmä moslimov, a ich modlitebné miesta,“ povedal Tatar.

Predsedníctvo pre náboženské záležitosti v Severocyperskej tureckej republike tiež uviedlo, že útok hlboko ľutuje a odsúdilo všetky druhy xenofóbnych a islamofóbnych útokov.

Titulná snímka: Veľká mešita v Larnake, Flickr

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply