V Bratislave bola napadnutá muslimka s kočíkom. Ktosi ju sotil a nadával jej

0

Mladý muž sotil ženu v šatke na ceste do škôlky. Pýtal sa, či je Arabka a odkiaľ prišla.

Muslimka pôvodom z Iraku, no žijúca v Bratislave práve viedla staršieho syna do škôlky a viezla bábätko v kočíku, keď ju zrazu zozadu niekto sotil do chrbta. Úder bol silný, keďže sa však držala kočíka, podarilo sa jej udržať na nohách.

„Čo sa stalo?“ opýtala sa muža nie celkom plynulou slovenčinou, ktorú sa naučila počas necelých dvoch rokov strávených na Slovensku. „Si Arabka? Odkiaľ si prišla? Čo tu robíš?“ pýtal sa jej približne 25-ročný muž, ktorý na jej prekvapenie vôbec nevyzeral zanedbane, naopak bol upravený a čistý. Pýtal sa na to zrejme preto, že žena nosí muslimskú šatku.

Žena prešla na angličtinu, v ktorej sa jej komunikovalo pohodlnejšie: „What happened? I don’t understand (Čo sa stalo? Nerozumiem),“ pýtala sa, no ju len ďalej osočoval.

Bez pomoci

Ulica nebola celkom prázdna a neďaleko stál prinajmenšom jeden ďalší človek, nezastal sa jej a Iračanka sa musela brániť sama. V snahe neukázať pred svojimi deťmi strach mužovi rozhodným hlasom povedala, aby išiel preč, inak zavolá policajtov.

Starší syn však predsa len pochopil, že niečo nie je v poriadku. „Môžem teraz zavolať políciu?“ opýtal sa mamy.

Na to muž odišiel a muslimka pokračovala so synom do škôlky. Zvyšok cesty sa snažila tváriť normálne, aby čo najviac zmiernila negatívne dopady, ktoré mohla celá situácia mať na staršieho syna. O toho sa bála najviac, keďže na rozdiel od bábätka v kočíku je dosť starý na to, aby všetko vnímal.

Iračanka žijúca na Slovensku sama s dvoma deťmi po príchode domov kontaktovala mimovládnu organizáciu pre pomoc utečencom. Tá správu o útoku následne posunula príslušným štátnym orgánom, ktoré začali prípadu venovať náležitú pozornosť a v súčasnosti ho prešetrujú. ISLAMONLINE.sk napadnutá muslimka o incidente informovala osobne.

Minulé útoky

K útokom na muslimov, najmä ženy v šatkách, v Bratislave došlo v posledných rokoch niekoľkokrát. V júni 2015 skupina radikálov napadla cestou z pochodu proti „islamizácii“ pri Hlavnej stanici muslimskú rodinu s kočíkom. Skupina demonštrantov, medzi ktorými bol i súčasný poslanec a člen ľudskoprávneho výboru NR SR Milan Mazurek, hádzala na rodinu dlažobné kocky.

Syn napadnutej arabskej rodiny prehovoril o útoku

Svoje o útokoch vie i Somálčanka Khadra Abdile, ktorú od roku 2015 v Bratislave napadli už šesťkrát. Pri jednom z útokov jej vyrazili zub, inokedy ju škrtili či hádzali po nej kamene. Khadra sa útokoch rozhodla prehovoriť verejne a pod vlastným menom, za čo jej bolo v novembri 2016 udelené prestížne ocenenie Biela vrana.

Protimuslimské nálady sa na Slovensku vyostrili v posledných rokoch najmä v dôsledku utečeneckej krízy. Situáciu ešte viac umocnili vyjadrenia rôznych verejných činiteľov na adresu islámu a muslimov pred parlamentnými voľbami, ale i po nich. K viacerým vyjadreniam došlo dokonca i na pôde slovenského parlamentu. Niektoré z výrokov sú zhrnuté aj v nasledujúcom videu:

https://www.facebook.com/IslamOnline.sk/videos/10154680749267629/

Titulná foto: Ahmed Sagarwala, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply