Zabudnutá muslimská história New Yorku

0

Muslimovia sa do New Yorku dostali už v 16. storočí.

Počas volebnej kampane sa Donald Trump neraz vyjadril, že „islám nás nenávidí“ a že je „za úplný zákaz vstupu muslimov do Spojených štátov.“

Ako potvrdzuje článok Roziny Ali, nič z toho sa fakticky nenaplnilo a jediný dekrét, ktorý Trump podpísal, akurát tak znepríjemňuje život niektorým jednotlivcom.

Stovky Newyorčanov oslavujú ramadán za jedným stolom

Trump navyše ignoroval skutočnosť, že islám je súčasťou americkej histórie a dokonca histórie New Yorku, mesta, z ktorého Donald Trump pochádza a v ktorom žije.

Pripomenúť mu to chce Katherine Merrinamnová, ktorá v New Yorku organizuje prehliadku mesta mapujúcu islámsku históriu mesta. „V New Yorku je zhruba tristo mešít,“ uviedla Merrimanová. „New York je jedným z najviac – ak nie najviac – rôznorodým muslimským mestom na svete.“

Muslimovia sa do New Yorku dostali už v 16. storočí, najskôr ako otroci. „Jedna z prvých registrovaných mešít bola založená v roku 1907 vo Wiliiamsburgu muslimami z Litvy, Ruska a Poľska,“ uviedla Merrimanová.

Foto: Robert Blyth, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply