Kresťania, židia, sikhovia či ateisti si dali v New Yorku s muslimami spoločný iftar – jedlo pri prerušení pôstu.

Stovky muslimov, kresťanov, židov, sikhov či ateistov – jedným slovom Newyorčanov – sa stretlo vo štvrtok večer (23. júna 2016) v uliciach newyorskej štvrti East Village, aby si dali večeru spoločne za jedným stolom. O akcii, ktorú verejnosti sprostredkoval fotograf Scott Heins, píše portál Gothamist.com.

Iftar, večera, ktorou sa každý večer prerušuje pôst, poslúžila ako spojivo medzi členmi miestnej komunity. „Pozrite sa na tento dlhý stôl, za ktorým sedíte,“ začala svoju reč Linda Sarsour, výkonná riaditeľka Arabsko-americkej asociácie v New Yorku a organizátorka večera.

„Modlím sa, aby sme vytvárali podobné stoly, ako je tento, v každom kúte našej krajiny. Stôl, ktorý pozýva ľudí sadnúť si oproti sebe a povedať si, vidím Ťa, mám Ťa rád, rešpektujem Ťa.“ povedala.

K newyorskému pouličnému iftaru si nakoniec sadlo štyristo ľudí, ktorí si, sediac za jedným stolom, pochutnali na humuse, datliach, falafeli či kurati so zeleninovým šalátom, ktoré im pripravili pracovníci Úradu pre záležitosti migrantov.

„Žijeme v krajine, ktorá je sužovaná nenávisťou a tí, ktorí šíria nenávisť sú hlasnejší než my,“ dodala Sasour. „Avšak ja som aktivistka, pretože som muslimka. Moja viera nie je len náboženstvom mieru, ako hovoria mnohí. Moja viera je náboženstvom spravodlivosti a rovnosti, rovnosti všetkých ľudí.“

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply