Britské referendum dodalo odvahu tej časti Britov, ktorí sa svoj odpor k cudzincom nebráni prejaviť najprízemnejším spôsobom. Odniesli si to i Stredoeurópania.

„Waleská muslimka Shazia Awan, ktorá pred referendom verejne podporovala zotrvanie Veľkej Británie v EÚ, dostala po hlasovaní niekoľko nepriateľských odkazov,“ píše portál Aktuality.sk.

Podobných prejavoch agresie voči stúpencom zotrvania Británie v EÚ a tiež cudzincom, ktorí v krajine dlhodobo či krátkodobo žijú, narastá.

Agresivita sa prejavuje vo verejne zdieľaných statusoch na sociálnych sieťach, v ktorých stúpenci „Brexitu“ (vystúpenia Británie z EÚ) žiadajú okamžité vyhostenie všetkých cudzincov, ktorí nezapadajú do kategórie „čistokrvný Brit“.

Hystéria okolo britského referenda sa však nanešťastie preniesla aj do britských ulíc. „Dnes večer moja dcéra na ceste z práce Birminghame videla skupinu mladíkov, ako obkolesili muslimské dievča a kričali naň: ‚Choď preč, zvolili sme si [tvoj]odchod‘,“ napísala na Twitteri Heaven Crawley.

„Včera, ma (biely Angličan) nazval cudzinkou. Nahlas. Moja úplne prvá priama skúsenosť s rasizmom v Londýne. Ďakujem, Brexit!,“ zverila sa Basheera Khan. Podľa viacerých rodičov z iných krajín ich deťom spolužiaci v školách hovoria, že budú musieť odísť.

Objavili sa aj útoky na cudzincov. Prinajmenšom v jednom prípade „útočníci fyzicky napadli aj otca a so synom z Poľska,“ čo vyvolalo reakciu poľskej ambasády v Londýne.

Dlhodobý problém i u nás

S podobnou verbálnou agresivitou na internete sa stretávame aj na Slovensku. Jej obeťami sa stávajú primárne členovia rôznych menšín, ale aj verejné či súkromné osoby, ktoré im vyjadrujú podporu.

Začiatkom mája sme informovali o záplave nenávistných komentárov, ktoré sa v diskusiách pod slovenskými článkami vyrojili potom, ako naši colníci omylom postrelili sýrsku utečenkyňu.

Ešte šokujúcejšia bola spŕška nenávisti, ktorá sa rozšírila internetom minulý august po zverejnení tragickej správy o udusení sa 71 migrantov v dodávke pri Pandorfe neďaleko slovenských hraníc.

Na extrémistické prejavy na internete nedávno upozornil i slovenský prezident Andrej Kiska. „Ak necháme desiatky webových stránok, ak necháme stovky facebookových profilov na nás šíriť oheň nenávisti voči niektorým ľuďom, voči skupinám ľudí, voči náboženstvám, antisemitské, protimuslimské… potom máme skutočne problém,“ povedal v relácii RTVS O päť minúť dvanásť.

Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie len pred niekoľkými dňami vydal výzvu, v ktorom podobné prejavy rázne odsúdil.

Výbor, ktorého členmi sú zástupcovia rôznych ministerstiev, Policajného zboru, akademickej obce i mimovládnych organizácií súčasne oznámil zriadenie osobitnej pracovnej skupiny, ktoré sa má týmito prejavmi zaoberať.

Titulná foto: David Holt, Flickr, CC BY 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply