Mesiac dlhý pôst sa môže laikovi zdať prehnaný. Čo naň však hovorí medicína?

Počas ramadánu sa muslimovia celý jeden lunárny mesiac postia každý deň od úsvitu do západu slnka. Tu je niekoľko zaujímavých informácii o tom, čo sa deje sa ľudským telom počas tridsiatich dní pôstu.

1. stupeň detoxikácie (1. a 2. deň)

V prvý deň pôstu klesne v tele hladina cukru. Srdce sa spomalí a zníži sa krvný tlak. Glykogén, ktorý sa vytratí zo svalov, spôsobí viditeľnú slabosť. Prvá vlna očisty je preto obvykle najťažšia. Bolesti hlavy, závraty a nevoľnosť, zápach z úst a ťažký povlak na jazyku sú jej najčastejšími príznakmi. V tomto období môže postiaci sa pociťovať aj najintenzívnejší pocit hladu.

2. stupeň detoxikácie (3. až 7. deň)

Tuky, zložené z transformovaných mastných kyselín, sa rozpadajú, z molekúl glyceridu uvoľňujú glycerol a premieňajú sa na glukózu. Koža môže byť mastná, keďže sa telo zbavuje nadbytočných tukov. Ľudia, ktorí majú obyčajne bezproblémovú pleť, môžu mať odrazu zopár pupákov alebo vredov.

Postiace sa telo a tráviaci systém, ktoré potrebujú odpočinok, zameriavajú všetku svoju energiu na očistenie a uzdravenie sa. Biele krvinky a imunitný systém zvyšujú svoju aktivitu.

Môže sa vyskytnúť dokonca bolesť v pľúcach. I pľúca a ďalšie orgány sa totiž podrobujú očiste. Pach z úst je stále prítomný zostáva i povlak na jazyku. V tráviacom trakte, najmä v hrubom čreve, prebieha proces regenerácie, pri ktorej sa začínajú uvoľňovať nečistoty z črevnej steny.

3. stupeň detoxikácie (8. až 15. deň)

Postiaci sa zažíva nárast energie, lepšie sa koncentruje a cíti. Naopak bolestivejšie a podráždenejšie môžu odrazu byť staršie zranenia. Je to výsledkom zvýšenej regeneračnej aktivity tela, ktorú pôst aktivoval.

Môže sa stať, že cítite bolesť v ruke, ktorú ste si zlomili pred desiatimi rokmi. Je to preto, že sa hojí staré tkanivo okolo zlomeniny. V čase, keď ste si ju zlomili, sa totiž liečba vyvíjala priamo úmerne vášmu životnému štýlu a ak ste mali nezdravú (nevyváženú) stravu, tak aj samoliečba tela nebola dostatočná. Počas pôstu je však telo v optimálnom stave liečiť sa.

Poškodené alebo mŕtve tkanivá vyľhadávajú lymfocyty, ktoré postupne rozpúšťajú. Tieto látky však dráždia i okolité nervové zakončenia a spôsobujú opätovnú bolesť v miestach, v ktorých boli predchádzajúce poranenia, ktorú môžu byť už niekoľko rokov zabudnuté.

Táto bolesť je však dobrá, pretože dokončuje proces hojenia. Svaly môžu tuhnúť a objavujú sa bolestivé kŕče spôsobené vyplavujúcimi sa toxíny. Najvýraznejšie je to cítiť na nohách, keďže v nich sa toxíny hromadia. Z dôvodu nadmerného výskytu baktérií sa v tomto čase bežne vyskytujú infekcie v ústnej dutine. Dobrou prevenciou je každodenné kloktanie vody so soľou.

4. stupeň detoxikácie (16. až 30. deň)

Telo sa celkom prispôsobilo pôstu. Pociťuje viac energie a postiaci sa má jasnejšiu myseľ. Nepríjemné pocity spojené s čistením organizmu sa objavujú len krátkych intervaloch a zvyšok času sa človek cíti príjemne. Sú dni, kedy už má jazyk prirodzenú farbu a dych je svieži.

Liečivá fáza orgánov je dokončená. Detoxikačné mechanizmy všetko škodlivé odstránili, alebo napravili, telo pracuje na maximálny výkon a nahrádza poškodené tkanivá novými. Po dvadsiatom dni je sviežejšia i myseľ. Zlepší sa emocionálna rovnováha, pamäť i koncentrácia.

Pôvodnú verziu článku publikoval portál ilmfeed.com

Share.

Tom McGregor sa dlhodobo venuje téme pôstu v náboženstvách a jeho dopade na stav organizmu. Je autorom kníh Fasting To Freedom, Fasting in Freedom a God‘s Banquet Table.

Leave A Reply