„Toto už treba vystrieľať!“ „Je*nuť tam granát!“ „Skap!“ „Zdochni!“ Toto verejne odkazujú niektorí z nich.

Približne v polovici pôstneho mesiaca ramadán zorganizovala Islamská nadácia na Slovensku v jednom z bratislavských hotelov spoločný iftar (večeru pri príležitosti prerušenia pôstneho dňa) pre muslimov a nemuslimov.

V oficiálnej časti podujatia s prejavmi vystúpili rabín Ústredia židovských náboženských obcí Miša Kapustin, docent z Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Prostredník, evanjelická farárka Anna Polcková, riaditeľka Ligy pre ľudské práva Zuzana Števulová a chargé d’affaires veľvyslanectva Indonézskej republiky Gunadi Adisasmita.

Spolu s nimi sa hosťom prihovoril aj predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad S. Hasna. Záznamy všetkých príhovorov nadácia neskôr zverejnila aj na svojej stránke. Pokým však väčšina zostala bez výrazne negatívnych komentárov, slová predsedu nadácie rozpútali menšiu internetovú búrku.

Rozkopať, povešať, vystrieľať!

Všetko sa začalo, keď ktosi video zdieľal vo facebookovej skupine fašistickej strany Kotleba ĽS NS. Za krátko sa nadávky, výzvy k deportácií či vyhrážky voči jeho osobe sa objavili už i priamo na facebookovej stránke IslamOnline.sk.

„Načo je nám tu islam. Na stráž,“ napísal Jan P. z Hodonína. Prešovčan Ján F., ktorý podľa svojho profilu vraj žije vo švajčiarskom Lausanne, sa rozpísal: „Preč s islamom zo Slovenska, tam odkiaľ pochádzate si žite vy bastardi a vás sa nebojím a nikdy som sa nebál, už som mal česť vás rozkopať ako hada.“ David Se bol konkrétnejší: „Raz príde deň, keď vás s mojimi Slovanskými bratmi poženieme odkiaľ ste prišli, za hranice Grécka!!!“

„Skap,“ stručne konštatoval Peter Ď. „Zdochni,“ odkázal Karol S. Bratislavčanka Stanislava S. prehlásila: „Tak choď odkiaľ si prišiel. Hanba, že toto dovolili. Hanba Kiskovi, Ficovi. Nedáme sa podmaniť“ a kotlebovec Martin J. stroho dodal: „Povešať všetkých!“. Boris B. prišiel s jasným riešením: „Treba to zistiť, kde mávajú takéto seansy a je*nuť tam granát!“ Oľga Meixner dodala: „Toto už treba vystrieľať!“

Vulgárni rodičia

Obzvlášť zarážajúce je, že tak vulgárne vety neraz vychádzajú z ľudí, ktorí podľa svojich profilových fotografií ako extrémisti vôbec nepôsobia. Mnohí sú na fotkách podľa všetkého so svojimi deťmi, no ich vyjadrovanie na internete má so slovníkom zodpovedných rodičov spoločné len veľmi málo.

„Grcáááááám… záujmy moslimov treba chrániť v Afrike a v arabských krajinách, k*rva!!“, napísal Miroslav K. „K*rva, kde sa to tu berie,“ posťažovala si Jana Z. a Katarína M. V. dodala: „Táhni do prdele k*ndo muslimská a svuj spolek si vem sebou!!!“

Viacerí „diskutujúci“ sa zaujímali, kto a kde akciu povolil. Samozrejme opäť so svojským slovníkom. „Kto dovolil vystupovať tomuto muslimskému smradľavému hovedu?“ Opýtal sa Gabriel P. Jozefa Mega Astla zaujímalo, kto „dovolil propagovať hore náboženstvo, chorú kultúru a chorý islam u nás pod Tatrami na Slovensku?“

O čom ten prejav bol?

Samotný obsah príhovoru pritom nebol nijak šokujúci. Hasna vo vystúpení poďakoval všetkým za to, že prijali pozvanie Islamskej nadácie v tak významnom období pre muslimov, akým je pôst v mesiaci ramadán.

„Islamská nadácia na Slovensku o dva roky oslávi dvadsiate výročie svojho vzniku. Od samého začiatku sa snažila nielen hájiť a reprezentovať záujmy muslimov, ale aj slúžiť ako prepájací most medzi muslimami a väčšinovou spoločnosťou,“ uviedol v úvode vystúpenia.

https://www.facebook.com/IslamOnline.sk/videos/10155389333087629/

Nadácia sa však za tie roky musela vyrovnávať s mnohými ťažkosťami. Počnúc fakticky stálym nedostatkom financií až po súčasný nárast islamofóbie a útokov voči muslimov z rôznych strán spoločenského a politického života, internet nevynímajúc.

Napriek tomu sa kolektívu v nadácii podarilo dosiahnuť mnohé úspechy. „Som nesmierne rád, že sme sa stali súčasťou medzináboženského dialógu, ktorý sa u nás na Slovensku konečne prebúdza k životu. Dôkazom toho je aj dnešné naše stretnutie.“

Na záver dodal, že dúfa, že takéto priateľské vzťahy medzi slovenskými muslimami a zvyškom majoritnej spoločnosti budú pokračovať. To, ako si to predstavuje časť slovenskej spoločnosti sa žiaľ v diskusii pod videom prejavilo pomerne jasne.

Foto: archív INS

Titulná fotka: INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply