Niektorí diskutéri dokážu aj z výročia najväčšej modernej európskej genocídy urobiť islamisticko-bruselsko-americkú konšpiráciu. Pridal sa aj Zem a Vek.

V rozmedzí necelých dvoch týždňov srbskí nacionalisti, združení v armáde tzv. republiky Srbskej alebo v rôznych súkromných polovojenských jednotkách, zavraždili viac než 8 300 bosenských chlapcov a mužov. V ďalších týždňoch a mesiacoch tí istí nacionalisti systematicky znásilňovali desiatky tisíc bosenských dievčat a žien.

Správanie Srbov bolo až priveľmi podobné nacistickému vyčíňaniu, avšak pokým zločiny nacizmu sú všeobecne odcudzované a verejne sa k nim nehlásia ani stúpenci krajnej pravice, tak srbské zločiny voči ľudskosti sú často spochybňované.

Odporné udalosti, ktoré sa odohrali v lete v roku 1995, by sa nikdy nemali zopakovať a navždy by sa mali pripomínať ako memento pred tým, kam nás môže zahnať vlastná nenávisť. Bosenská genocída muslimov, ktorá sa odohrala pred dvadsiatimi dvomi rokmi, je najväčšou traumou európskych dejín od skončenia druhej svetovej vojny a väčšina serióznych médií túto udalosť každoročne pripomína.

Médiá si pripomínajú genocídu

Informuje sa o priebehu tragédie, o osudoch tých, ktorí boli zmasakrovaní i tých, ktorí to všetko prežili. Spomínajú sa počty obetí aj tí, ktorých telá sa podarilo identifikovať len pred nedávnom a počas spomienky na genocídu ich konečne pochovávajú.

„Srebrenica si dnes pripomína obete genocídnej masakry. K vraždeniu tamojších muslimov velil pred 22 rokmi bosniansko-srbský generál Ratko Mladič. Muž spoluzodpovedný za najhoršie zverstvá v Európe od čias nacistov, sa pred spravodlivosťou ukrýval 16 rokov.“ Tieto slová pripojil k správe o Srebrenici na svojej facebookovej stránke portál Aktuality.sk.

Pripomienka obetí a ich vrahov však vyvolala nečakanú reakciu zo strany väčšiny z diskutujúcich. Tí neraz okrem spochybňovania genocídy muslimov, dokonca súhlasili s činmi tých, ktorí sa nej priamo podieľali. Považovali ich za hrdinov, neraz až za vzor pre súčasnosť.

Zem a Vek konšpiruje o „Lži o Srebrenici“

Svojsky si Srebrenicu pripomenuli aj v známom konšpiračnom mesačníku Zem a vek. Ten vo svojom letnom vydaní prináša článok istého Ratka Sadeckého s názvom Lož o Srebrenici. Článok je postavený na rozhovore mäsiara zo Srebrenice Ratka Mladiča s jeho pravou rukou, novinárkou Ljiljanou Bulatovič-Medič. Sadecký vo svojom texte nie len marginalizuje jej väzby na Mladiča, ale navyše neúmerne vyzdvihuje jej údajnú novinársku a investigatívnu objektivitu.

Výsledný text je plný poprekrúcaných faktov a latentnej nenávisti voči muslimom. „Aj vďaka výnimočným ľuďom, akými je moja priateľka, spisovateľka Ljiljana Bulatovič sa na Slovensku dozvedáme o lžiach a podvodoch, o vojne v Juhoslávii, o tom ako to bolo v skutočnosti v Srebrenici a o tom, že aj Ratko Mladič je po Slobodanovi Miloševičovi ďalšou obeťou globalizovanej mafie,“ chválil si počin svojej redakcie jej šéfredaktor Tibor E. Roštáš.

Diskutéri „spomínajú“

Ako teda na správy o genocíde reagujú niektorí z diskutujúcich?

Jozef S. pospájal viacero konšpirácií, aby nakoniec mohol kritizovať všetkých, ktorí údajne ohrozujú slovanské bratstvo a tradičnú Európu. „Srebrenica je výmysel… nazhromaždené telá Srbov, Albáncov zhromaždili, vydali všetkých za Bosniakov a USA mali dôvod bombardovať Srbsko špinavými bombami … podotýkam s našim dovolením.“

Peter H. sa zasa čudoval, prečo „ nespomínajú aj zavraždených katolíkov… moslimáci robili oveľa väčšie zverstvá, podporované jednotkami UN.“ Skutočnosť je pritom taká, že proti pravoslávnym Srbom spoločne bojovali katolícki Chorváti a muslimskí Bosniaci.

Martin K. nazval Mladiča „hrdinom a národovcom“, Ladislav Schauer správy o genocíde „hovadinou a dookola opakovanou lžou“.

Pripomienka genocídy = podpora islamizácie

Už pomerne tradičnou sa stala rozšírená konšpirácia o tom, že médiá informovaním o Srebrenici a genocíde muslimov vraj podporujú „islamizáciu“ Európy, prípadne tým iba ospravedlňujú aktuálne teroristické útoky v Európe.

„Celé choré,“ reagoval na informáciu o genocíde Jozef N. „Chrániť tie muslimské sr*čky v mene euro-humanizmu, to nás zničí.“ Eva S. dopĺňa: „A viete, čo tam robia muslimskí chlapi dnes? Choďte si to preveriť.“ Čo má na mysli, však nenapísala.

„Teraz je genocída Európanov!? A nič?“ premostil na súčasnosť Miro K. Narážajúc na dookola sa objavujúce negatívne správy o islamizácii a ohrození Európy zo strany muslimov.

Diskusiu vyvažovalo #somtu

Aiskusia pod príspevkom portálu Aktuality.sk nabrala tak hrozivý smer, že sa na ňu zamerali aj členovia komunity #somtu. Jedným príkladom za všetky je komentár Ľubomíra Drociaka, ktorý napísal, že vojnu vyvolali Srbi, „ktorí nechceli uznať referendá v Slovinsku a v Chorvátsku a rozpútali tam konflikty. Neskôr sa správali ako zver a vraždili hlava nehlava, najmä vo Vojvodine, Bosne a Kosove.“ Po týchto slovách „pochybovači“ zmĺkli.

Lucia Smažáková Karabínošová zasa napísala: „Ak niekto spácha genocídu, má byť za ňu odsúdený a hotovo… nebude ho predsa obhajovať štýlom – a ten a iný zavraždil viac ľudí – v Srebrenici to bolo čisté vraždenie, masaker civilistov.“

Foto: archív INS

Titulná foto: Truhly pripravené na pochovanie nových exhumovaných tiel počas spomienkového obradu v Potočari v júli 2007. Adam Jones / Flickr / CC BY-SA 3.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply