FOTOGALÉRIA: Spomienky na Srebrenicu

0

Genocída v Srebrenici je najväčší masaker v Európe od holokaustu. Pozrite si výber niekoľkých tematických fotografií o tejto genocíde.

11. júla si svet pripomína 20. výročie masakru v Srebrenici. Pri tejto masovej vražde, ktorú OSN právom označila za genocídu, popravili srbské jednotky v priebehu troch dní viac ako 8 tisíc muslimských mužov a chlapcov.

Stále nachádzajú nové telá

Obete niekoľko dní trvajúceho systematického zabíjania zajatých mužov a chlapcov srbskými jednotkami boli zvážané na hromady a zakopávané v okolí Srebrenice do masových neoznačených hrobov.

S exhumáciou sa začalo krátko po vojne, avšak nové pozostatky sú nachádzané dodnes. Dôvodom je veľké množstvo obetí, ale i fakt, že presnú polohu všetkých hrobov nikto neevidoval.

Predbežný zoznam zavraždených a nezvestných osôb, ktorý zostavila Bosnianska federálna rada pre nezvestné osoby, obsahuje spolu 8 373 mien.

Podľa Medzinárodnej rady pre nezvestné osoby bolo doposiaľ identifikovaných 6 930 tiel z viac ako 17 tisíc častí tiel nájdených v niekoľkých desiatkach masových hrobov v okolí Srebrenice. Ďalších približne tisíc tiel naďalej čaká na identifikáciu.

1

Exhumovaný masový hrob v obci Potočari 6 kilometrov od Srebrenice, kde došlo ku kľúčovým udalostiam z júla 1995. Adam Jones / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

Lebka obete masakru v Srebrenici. V hornej časti lebky je jasne vidieť dieru po náboji. Masový hrob v Potočari bol exhumovaný v júli 2007. Adam Jones / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

Delegácia z Medzinárodnej asociácie učencov genocídy (IAGS) skúma exhumovaný masový hrob obetí masakru v srebrenici pri obci Potočari v júli 2007. Adam Jones / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Každoročný pohrebný obrad

Nájdené a identifikované telá sú pochovávané na cintoríne v Spomienkovom centre v obci Potočari, 6 kilometrov od Srebrenice.

Telá bývajú pochované počas každoročného pohrebného obradu pri príležitosti výročia genocídy v Srebrenici, ktorého dátum bol oficiálne stanovený na 11. júla.

Tento rok bude pochovaných ďalších 136 novoidentifikovaných tiel.

Srebrenica

Exhumované a identifikované telá obetí masakru v Srebrenici sú pochovanie počas každoročného spomienkového obradu v Potočari v júli 2007. Adam Jones / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

Truhly pripravené na pochovanie nových exhumovaných tiel počas spomienkového obradu v Potočari v júli 2007. Adam Jones / Flickr / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

Ženy oplakávajúce svojich popravených príbuzných počas spomienkového obradu v Potočari v júli 2007. Adam Jones / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Spomienkové centrum Srebrenica-Potočary

Spomienkové centrum Srebrenica-Potočary je komplex postavený pre uctenie si pamiatky obetí srebrenickej genocídy.

O vystavaní centra sa rozhodlo v roku 2000 a prvá spomienková ceremónia sa v ňom konala v júli 2002 pri príležitosti siedmeho výročia genocídy za účasti 20 tisíc ľudí.

V marci 2003 bolo na cintoríne, ktorý je súčasťou spomienkového centra, pochovaných prvých 600 identifikovaných obetí masakru.

Srebrenica

Pomníky v spomienkovom centre genocídy v Srebrenici v obci Potočari. Michael Büker / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

Cintorín v spomienkovom centre v Potočari. Mazbln / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

V Srebrenici bolo počas troch dní popravených viac ako 8 tisíc muslimských mužov a chlapcov. Mená tých, ktorí boli identifikovaní, sú dnes na pamätnej stene v spomienkovom centre v Potočari 6 kilometrov od Srebrenice. Michael Büker / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

 

Srebrenica

Žena rozijíma pri jednom z pomníkov obetí masakri v Srebrenici. Rosa Menkman / Flickr / CC BY 2.0

Titulná foto: Michael Büker / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply