Miestna židovská komunita si tento deň pripomína ako Sarajevský purim.

V sobotu 2. 10. 2019 ubehlo presne 200 rokov odvtedy, čo sa skupina muslimov zo Sarajeva vlámala do miestnej väznice a vyslobodila hahambašu (židovského duchovného lídra) Moše Danona a desať vysokopostavených židov. Udalosť si pripomína portál N1.

Čo sa stalo?

V roku 1819 miestny osmanský vezír Ruzdi Paša uväznil Moše Donona spolu s ďalšími desiatimi židmi a vyhrážal sa, že ich dá popraviť, ak mu židovská komunita do desiatich dní nezaplatí 500 mešcov mincí.

Muslimskí lídri v Sarajeve boli z vezírovho počínania zhrození. Na nasledujúci deň sa miestni muslimovia spojili, vlámali sa do väznice a zajatcov oslobodili.

„Na štvrtý deň v mesiaci marchešvan židovského kalendára slávia sarajevskí židia malý sviatok (hovorí sa mu Sarajevský purim alebo Purim di Saray) ako pripomienku zázračnej spásy z rúk utláčateľa, bosenského vezíra Mehmeda Ruzdi-Pašu,“ vysvetlil pre N1 poradca pre kultúru a náboženstvo židovskej komunity Eli Tauber.

Foto: Židovské múzeum Bosny a Herzegoviny, Iain Hinchliffe, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply