Otvorený dopis redakcii Topky.sk: Verbovať do teroristického hnutia neznamená „lanáriť na islám“

1

Vážený šéfredaktor Branislav Karvaš,

obraciame sa na Vás so sťažnosťou na nadpis k jednej z dnešných agentúrnych správ:

Polícia zatkla Španielku: Lanárila mladé dievčatá na islám
http://www.topky.sk/cl/1000791/1485355/Policia-zatkla-Spanielku–Lanarila-mlade-dievcata-na-islam

Samotná správa hovorí o tom, že žena verbovala na vstup do hnutia Islamský štát, avšak v nadpise tvrdíte, že „lanárila na islám“, čiže v podstate robila náboženskú osvetu, ako keby to bolo to isté. Ona nerobila náboženskú osvetu – to by bolo v poriadku –, ale nahovárala na vstup do teroristickej skupiny – to je trestný čin a preto bola zatknutá.

 

Náboženskú osvetu robíme aj my v islamskom centre či na prednáškach, ak nás ľudia zavolajú a robia ju napríklad aj kresťania v kostoloch či iné náboženstvá. Znamená to snáď, že automaticky všetci verbujú do teroristických skupín?

Pevne veríme, že ste to nemysleli zle, avšak nedopatrením ste dali rovnítko medzi islám a hnutie islamský štát a vyvolali ste v bežných čitateľoch pocit, že ak niekto „lanári na islám“, automaticky lanári na terorizmus. Stačí si pozrieť komentáre pod článkom a jasne vidieť, že to zabralo. Napr.:

snakebite • pred 3 hodinami
…nechápeš, že pustiť si sem islam skôr či neskôr znamená pustiť si sem islamský štát?…

NACISTA KISKA • pred 4 hodinami
no toto,, však islam je naboženstvom mieru,, tak nám to tlačia do hlavy pometený a zdegenerovaný politici EU a hlavne Pi a.. Flašíkovou na čele..

Takže nadpis je nie len fakticky chybný, ale podnecuje k neznášanlivosti k náboženskej skupine, a to na základe nesprávneho predpokladu. Podporuje mylnú predstavu, ktorá následne môže v krajnom prípade viesť i k podobným incidentom, ako bol útok na arabskú rodinu počas poslednej bratislavskej demonštrácie.

Prosíme Vás láskavo o bezodkladnú zmenu nadpisu, kým sa ešte článok príliš nerozšíril, ako i o to, aby ste pri výbere nadpisov mali na pamäti, k čomu môžu – najmä ak sa opakujú častejšie – viesť. Pokiaľ u labilných jedincov utvrdzujú ich skreslenú predstavu, môže zdanlivo nevinný nadpis skončiť i fyzickým útokom.

Sme presvedčení, že i vy zdieľate názor, že masové médium má nie len komerčnú, ale i spoločenskú úlohu. Máte možnosť svojim spravodajstvom pozitívne vplývať na stav spoločnosti, napríklad tým, že pri spoločensky citlivých témach budete vyberať nadpisy, ktoré budú verejnú mienku odvádzať od neznášanlivosti a xenofóbie a nie naopak. Preto prosím túto možnosť nepremárnite.

S pozdravom,
Islamská nadácia na Slovensku

Krátko po upozornení redakcie nám odpísal jej šéfredaktor:

Dobrý deň,
ďakujem za upozornenie.
Opravil som to a upozornil redaktorku.
Branislav Karvaš
Šéfredaktor spravodajstva

Nadpis na stránke bol zmenený, hoci internetový link má naďalej pôvodné znenie. Rýchlu reakciu a zmenu nadpisu hodnotíme veľmi pozitívne. Ak by ste sa i vy stretli s podobným nadpisom alebo zavádzajúcim článkom, kontaktujte nás.

Prečítajte si tiež: Médiá sú zdrojom negatívneho chápania muslimov. To nie je názor, ale štatistický fakt
Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

  1. Pingback: Topky.sk v islamofobních řádcích očerňovaly islám | Hrebenar.eu

Leave A Reply