Barmskí budhisti sledujú inú náboženskú tradíciu a Dalajlámu ako svojho duchovného vodcu neuznávajú.

Kritickú situáciu, v ktorej sa v ocitla muslimská menšina Rohingja, odsúdil duchovný vodca Tibetu Dalajláma. „Myslím, že v súčasnej situácii by samotný Budha stál na strane chudobných muslimov,“ uviedol pre svetovú spravodajskú agentúru AFP, ktorú cituje napríklad portál The Independent.

Najznámejšia ikona tibetského budhizmu odsúdila násilie páchané na muslimoch a vyjadrila smútok nad prenasledovaním a nelichotivou situáciou menšiny vo väčšinovo budhistickej Barme.

Napriek tomu, že barmskí budhisti sledujú inú náboženskú tradíciu a neuznávajú Dalajlámu ako svojho duchovného vodcu, apeloval na mierové urovnanie sporov.

„Tí, ktorí prenasledujú muslimov, by mali pamätať na Budhu,“ vyjadril svoje posolstvo Dalajláma. Političke Aun Schan Su Ťij odkázal, aby sa pokúsila nájsť bezbolestné riešenie súčasnej krízy.

„Vyzývam vás aj ďalších vedúcich predstaviteľov, aby ste sa pokúsili obnoviť priateľské vzťahy medzi obyvateľmi v duchu mieru a porozumenia,“ povedal.

 

Už približne 300 000 príslušníkov menšiny Rohingja utieklo do Bangladéša po tom, ako proti nim barmské ozbrojené sily namierili otvorený útok za napadnutie vojenských základní. OSN označila odvetnú akciu za etnické čistky.

Diskriminácia voči muslimom Rohingja, ktorých žilo v krajine pred vypuknutím násilia okolo milióna, je do značnej miery podnecovaná extrémistickou verziou budhizmu, ktorá tvrdí, že ich islám ohrozuje.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply