Washington Post: V Indii sú výzvy na genocídu moslimov čoraz hlasnejšie

0

Modiho vodca mládeže vyzval na privedenie indických moslimov a kresťanov späť k hinduizmu, ich „materskému náboženstvu“.

„Prvýkrát, keď hlásili, že našich priateľov zabíjali, zaznel výkrik hrôzy. Potom ich zabili sto. Ale keď bolo zmasakrovaných tisíc a jatkám nebolo konca-kraja, nastalo ticho. Keď páchanie zla prichádza ako dážď, nikto nevolá ‚prestaň!‘“

Tieto riadky, ktoré napísal nemecký básnik a dramatik Bertolt Brecht, cituje v úvode svojho textu komentátorka prestížneho amerikého denníka Washington Post Rana Ayyub.

Ako píše, spomenula si na ne sledujúc prejavy hinduistických nacionalistov počas náboženskej konferencie, keď vodcovia priamo vyzývali na genocídu proti moslimom.

Ayyub cituje niektoré z vyhlásení, ktoré od hinduistických predstaviteľov zazneli: „Ak je 100 z nás pripravených zabiť dva milióny z nich, potom vyhráme,“ povedal Pooja Shakun Pandey, vodca Hindu Mahasabha, militantnej organizácie, na konferencii v meste Haridwar, 150 míľ severne od Naí Dillí. „Buďte pripravení zabiť a ísť do väzenia,“ dodal.

Hinduistický národ

Ďalší hinduistický predák sa podľa Ayyub odvolal na zásah proti moslimom Rohingja v Mjanmarsku ako na príklad toho, čo by sa malo urobiť, aby moslimov odohnali.

Ayyub ďalej opisuje samotné podujatie. Dharma Sansad (hinduistický zjazd) sa zúčastnili aj členovia vládnucej strany premiéra Narendru Modiho. Účastníci sa zaviazali zmeniť Indiu na hinduistický národ. Premiér Modi sa k týmto výrokom nijako nevyjadril, čo je v danej situácii potrebné vnímať ako tichý súhlas.

Podnecovanie k násiliu je v Indii trestným činom, ale proti Pandeymu, a ani ďalším rečníkom, polícia nikdy nezasiahla. Niekoľko dní po konferencii Modim osobne vybraný vodca mládeže a člen parlamentu za BJP Tejaswi Surya vyzval na privedenie indických moslimov a kresťanov späť k hinduizmu, ich „materskému náboženstvu“, noci neskôr sa svoje slová snažil vziať späť.

„Čo sa deje v Indii, keď sú výzvy na genocídu a etnické čistky ústredným bodom našich politických diskusií?“ Pýta sa Rana Ayyub. „Hinduistický nacionalista, ktorý zavraždil Mohandasa K. Gándhího, globálny symbol nenásilného odporu, je dnes oslavovaný národnými lídrami,“ dodáva.

Lynčovaní na uliciach

„Čo sa deje v Indii, kde sa väčšinovej hinduistickej komunite nedarí odmietnuť teroristické činy rozpútané v jej mene? Tam, kde sú moslimovia lynčovaní na uliciach, kde sa útočí na vianočné oslavy, kde vláda bráni charitatívnej organizácii ikony ľudských práv a nositeľky Nobelovej ceny Matky Terezi, aby dostávala medzinárodné dary.

Čo sa deje v Indii, kde Suresh Chavhanke, vplyvný vlastník pravicovo nacionalistického spravodajského kanála, vyzýva ľudí, aby „bojovali, zomierali a zabíjali, ak je to potrebné“, aby sa India stala „hinduistickým národom“ na podujatí 19. decembra v hlavnom meste krajiny, v zábere kamier a pod dohľadom polície?“

Čo sa deje v Indii, kde orgány činné v trestnom konaní budú skôr vyšetrovať novinárov kvôli tweetom a synov kritických verejných činiteľov kvôli údajnému prechovávaniu marihuany, než aby išli po fanatikoch volajúcich po masových vraždách?,“ opisuje situáciu v Indii komentátorka The Washington Post.

Titulná fotografia: Indický premiér Narendra Modi, COP26, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply