Google, Facebook a Twitter cielenými videami bojujú s internetovými prejavmi extrémizmu

0

Vedci šírili tri tematické videá a skúmali ich potenciál v boji proti radikalizácii.

Najnovšia vedecká štúdia Inštitútu pre strategický dialóg (IDS) sa rozhodla preskúmať, či zapájanie sa do diskusií môže znižovať mieru radikalizácie používateľov. Štúdiu financovala spoločnosť Google s podporou Facebooku a Twitteru.

Výskum reaguje na aktuálnu hrozbu internetovej radikalizácie, ktorá má dnes čoraz častejšie vyústenie v reálnom teroristickom akte, ktorých svedkami sme boli v Nice, Mníchove či v Saint-Étienne du Rouvray.

„Tvárou v tvár hrozbám internetovej radikalizácie, ktorú používa ISIS (Dá’iš) a iné extrémistické skupiny, začali rôzne organizácie a internetové spoločnosti skúmať využitie proti rétoriky webového obsahu, ktorý si kladie za cieľ zdiskreditovať extrémistickú propagandu,“ uvádza autor správy the Verge Amar Toor, ktorý správu o štúdii priniesol.

Tri videá

Sociálny experiment, z ktorého štúdia čerpala, pozostával z troch videí, ktoré boli v roku 2015 zamerané na užívateľov v USA, Británii a Pakistanu. Videá sa snažili užívateľom priblížiť islám a zároveň vyvrátiť lži, ktoré šíria extrémisti, najmä v súvislosti s postavením.

Tri týždne po ich zverejnení ich na rôznych sociálnych sieťach videlo skoro 400-tisíc ľudí a sedemnásobne sa zvýšila návštevnosť facebookovej stránky Average Mohammed, ktorá jednotlivé videá pôvodne zverejnila.

Identity in IslamDo you belong to the #NationOfIslam , or the United States? What’s your #Ummah? #WhoAmI #Diversity #AntiExtremsim #IdentityCrisis

Posted by AverageMohamed on 8. október 2015

I keď reálny dopad pozitívneho zapájania sa do diskusií zatiaľ nemožno s istotou určiť, pozitívnym aspektom je aspoň to, že sa začala mierne iskrivá vzájomná argumentačná polemika medzi užívateľmi sociálnych sietí.

„Je povzbudivé, ak niekto vystúpi do popredia a povie: ‚Nuž, skoro som sa pridal k extrémistom, ale potom so videl tieto videá,‘ “ uvádza Joshua Stewart z Quillian Foundation a európsky koordinátor organizácie Rodiny proti terorizmu a extrémizmu (FATE).

O šírení radikálnych prejavov na internete sme opakovane informovali i my – či u v rovine diskusií, ktoré vyjadrujú radosť zo smrti utečencov, alebo rozširovania lží o muslimoch a isláme

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply