Hviezda slovenskej islamofóbnej scény Ľuboš Hrica a jeho obdiv k talianskemu ministrovi

0

Hrica často a rád vyzdvihuje politiku talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho. Jeho stúpenci chcú, aby bol ako on a dokonca, aby kandidoval za prezidenta.

Ľuboš Hrica je pre väčšinu občanov Slovenska úplne neznáma osoba, no už dnes ho na Facebooku sleduje viac než desať tisíc užívateľov, ktorí aktívne komentujú a zdieľajú jeho statusy a videá.

Drvivá väčšina jeho obsahu je pritom zameraná na šírenie dezinformácií, ktoré kritizujú Európsku úniu a prezidenta Kisku, strašia migrantmi a islámom a v ostatnom čase velebí politiku talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho. Hrica a Salvini sú v poslednej dobe hviezdami slovenskej islamofóbnej scény.

Fungujúca symbióza

Ľubošovi Hricovi sa symbióza s Matteom Salvinim natoľko osvedčila, že mu venuje viac než polovicu svojich statusov a zdieľaných či prekladaných videí. Súčasne s nimi v komentároch jeho priaznivci žiadajú aj pre Slovensko takého politika, akým je taliansky minister vnútra a Hricu vyzývajú k tomu, aby kandidoval na prezidenta.

Začiatkom októbra Hrica zverejnil video Slaviniho a Marine Le Penovej, v ktorom Salvini hovorí, že „nepriateľmi Európy sú tí, ktorí sú zabetónovaní v bunkri v Bruseli, ktorí do Európy priniesli neistoty, nestabilitu a strach“ a súčasne s Le Penovou ohlásili, že chcú po voľbách v máji 2019 ovládnuť Európsky parlament. Toto video malo 3 448 zdieľaní a pozrelo si ho viac než 109 tisíc ľudí. V komentároch prevládali vyjadrenia ako „Chcem takého Salviniho na Slovensku“ alebo „Vďaka týmto ľuďom mám pocit, že je ešte šanca zachrániť Európu“.

Absolútnym hitom Facebooku sa stalo video zo 7. septembra 2018, v ktorom Matteo Salvini v priamo prenose (video je otitulkovaným záznamom) otvára obálku prokurátora, ktorý ho obvinil z nelegálneho zadržiavania lodí, ktoré v Stredozemnom mori zachraňujú migrantov a ktoré nechcú prijímať – na základe rozhodnutia Ministerstva vnútra – talianske prístavy. Toto video má už 149 tisíc pozretí a 4 672 zdieľaní. Hrica našiel v Salvinim človeka, ktorý nonšalantne zosobňuje všetko, čo doposiaľ chýbalo slovenským populistom a islamofóbom.

Ilegálne mešity z garáži

„V Taliansku sú podaktoré ilegálne mešity vytvorené z garáží, alebo z pivničných priestorov, ktoré nemajú žiadne povolenie a nezodpovedajú žiadnym normám,“ napísal Hrica v statuse k ďalšiemu videu so Salvinim, v ktorom sa snažil zo svojho idolu urobiť ochrancu Talianska pred islámom a muslimami. „V podaktorých prípadoch sa v týchto mešitách vyučovali k radikálnemu islamu a v niektorých prípadoch, o ktorých som už písal, slúžili na rôzne ilegálne aktivity, ako napríklad na falšovanie dokumentov atď. Video je z minulého roka,v ktorom Matteo Salvini poukazuje práve na tento problém.“

Čo však bolo reálnym obsahov videa? A ako na to reagovali fanúšikovia Ľuboša Hricu? „V Taliansku sú prenasledovaní všetci, ktorí negatívne rozprávajú o hocičom alebo hocikom, ale keď sa dotknete islamu, tak toho sa nedotýkať, pretože páli,“ hovorí vzor islamofóbov na začiatku videa.

Ďalej dodáva, že „všetky islamské náboženské miesta by mali byť zaregistrované, zdokumentované, kontrolované a italizované. A preto, keď chce niekto otvoriť novú mešitu … mal by ukázať, kto ich financuje, odkiaľ pochádzajú peniaze, ktoré režimy za nimi stoja, kto tam vedie kázne.“ Požadoval presné informácie o ľuďoch a financiách a to, aby boli kázne v taliančine, no o garážach či falšovaní dokumentov nepadla ani zmienka.

Popletení fanúšikovia

„Veľmi dúfam a verím, že takýto politici ako Salvini, Orbán a Le Penová budú časom silnieť,“ tešil sa Karol V. pod videom, ktoré si pozrelo 73 tisíc ľudí a malo viac ako 2 400 zdieľaní. Salviniho by mnohí radi prijali a volili aj na Slovensku, no v komentároch sa objavili i tradičné mantry islamofóbnej scény, ktoré vyprovokoval najmä status Ľuboša Hrica.

„Skúste postaviť kresťanský kostol v islamskej krajine, tak vás zabijú a oni si robia nároky na ich mešity,“ napísala Svetlana. Milanovi, ktorý apeloval, že v Kuvajte, kam pravidelne chodí, sú tri kostoly (katolícky, evanjelický a pravoslávny) sa dostalo reakcie, že je „natvrdnutý“. Keď Marta J. napísala, že „presne zakázať stavať mešity v Európe… ani oni by nepovolili v islamskej krajine postaviť kresťanský kostol by dokonca vyvražďujú kresťanov v islame,“ tak sa jej naopak dostalo verejnej pochvaly.

Ondrej H. dodal, že výstavbu mešít podporujú aj tí, ktorí „žerú kebab a kupujú halal produkty… ľudia si neuvedomujú, ale aj toto je súčasťou džihádu, ktorá je oveľa nebezpečnejšia ako samotný terorizmus.“ Alena P. k tomu dodala, že nedávno „vysvetľovala mame v súvislosti s dovolenkami v moslimských krajinách, že im tam nosíme peniaze a nepriamo tak podporujeme ich boj.“

Marcela Izabela Aragónska (pravdepodobne falošný profil) išla ďalej a napísala: „Islám zakázať! Je to fašistická viera!“ Napriek tomu, že Milan K. so Salvinim (Hricom) súhlasil a napísal „žiadne zas*ané mešity,“ tak Gabriele Z. sa zdá, že „začína voľajako mäknúť, Talian!“

Na príklade Ľuboša Hricu a jeho facebookovej stránky môžeme vidieť, že problém islamofóbie je nie len v tom, že sa k nej uchyľujú slovenskí politici, ale aj v tom, že ju inšpirovaní politikmi razantne šíria sociálnymi sieťami podobní podivní aktivisti a je neoddeliteľnou súčasťou dezinformačný médií.

 

Share.

PhDr. Jozef Lenč, PhD. je slovenský politológ. V súčastnosti vyučuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne komentuje dianie na Blízkom východe v slovenských médiách.

Leave A Reply