Teroristický útok na Srí Lanke nenechal nikoho na pochybách, že zlo si vie nájsť cestu fakticky kdekoľvek a nezriedka aj vo sviatočnom čase.

Rovnako je pripomienkou toho, že teroristi bažiaci po mediálnej pozornosti a túžiaci rozdúchať nenávisť medzi ľuďmi nachádzajú čoraz častejšie „úrodnú pôdu“ na sociálnych sieťach, kde svojimi činmi povzbudzujú nenávisť aj medzi ľuďmi, ktorí ju doposiaľ z hanby skrývali. Obávajúc sa reakcií verejnosti, priateľov a prípadného spoločenského odsúdenia možno nenávideli už dávno, lenže robili to skryto.

Práve nezodpovední politici, ktorí túžia po moci ignorujúc varovania pred ľahkovážnym šírením lží a s nimi spojenými negatívnymi emóciami, sú často prenášačmi „smrteľných chorôb“, ktoré ohrozujú prežitie slobodnej spoločnosti. V snahe získať či posilniť svoju politickú moc sa neštítia ničoho, čo im umožní naďalej zostať na výslní predstieranej výnimočnosti.

Žiaľ ani slovenskí politici nie sú žiadnou výnimkou. Výsledky ich počínania na seba nenechajú dlho čakať. Neraz sa dostavia prakticky okamžite v podobe vášnivých reakcií ich voličov a sympatizantov, ktorí pri akomkoľvek teroristickom útoku namiesto odsúdenia volia skôr verbálnu participáciu na činoch vrahov nevinných formou verejného lynču menšín – s obľubou najmä muslimov. Nie inak tomu bolo aj pri veľkonočnej tragédií, ktorá poznamenala Srí Lanku a zasiahla celý svet.

Reakcie priaznivcov premiéra Pellegriniho

„V čase, keď si vyše dve miliardy kresťanov na celom svete pripomínajú svoj najväčší sviatok v roku – oslavu víťazstva života nad smrťou, sa na Srí Lanke rozhodli šialenci masovo rozsievať smrť medzi nevinnými ľuďmi,“ napísal na svojej stránke predseda vlády Peter Pellegrini. Dodal, že je „zdesený z tej obrovskej a koncentrovanej nenávisti, ktorá dokáže niekoho priviesť k takýmto ohavným činom. Strata každého ľudského života bolí, ale smrť toľkých ľudí len kvôli akémusi zvrátenému presvedčeniu sa vymyká ľudskému chápaniu.“ Pozostalým ešte vyjadril úprimnú sústrasť a poprial duševnú silu všetkým, ktorých táto správa tragicky zasiahla. Aké boli reakcie jeho priaznivcov?

„Preto treba hranice, čo najskôr a riadne kontrolovať, hlavne prichádzajúcich a chrániť si svoju vlasť! Nech ľudia chodia, kam chcú, ale sem nesmieme pustiť takýchto vrahov, čo sa neboja zabíjať nevinných ľudí“, napísal ako prvý profil s menom Maria Rich. Pár hodín neskôr napísala Gabriela jasnejšie, pred kým by mali byť tieto hranice uzavreté. S tým, že nikdy nebola rasista uviedla, že „momentálne som v stave všetkých moslimov exportovať naspäť odkiaľ prišli. Konečne by si mali predstavitelia uvedomiť, že moslimská viera sa absolútne nezlučuje s kresťanskou vierou a nikdy nebude, kresťania sú pre nich neveriaci psi a netaja sa tým“. Napriek tomu, že k zodpovednosti sa v tom čase ešte nik neprihlásil, ona mala svojho vinníka. Veď toto už dávno tvrdili politici Smeru a konšpiračné médiá, ktoré islam a muslimov považujú za hrozbu pre Slovensko a Európu.

Rozhodne isto v tom má tiež Marco, ktorý napísal, že „toto zlo sem nikdy nevpustite!! Preto dôverujem Vám a Vašej strane naďalej.“ Nielen on sa vyznával k láske k strane a viere, že ona dokáže zabrániť vytvoreniu „ucelenej muslimskej komunity“ na Slovensku. Niektorí priaznivci premiéra išli ešte ďalej a zvýrazňovali svoju nenávisť voči muslimom. „Tej moslimskej hávedi musíme zabrániť vraždeniu kresťanov. Celkovo zabrániť vstupu do našej krajiny, nikdy nedovoliť ani jedného moslima na našom území, je to pliaga,“ napísal Miroslav. Nebol sám, kto muslimov alebo migrantov v reakciách označoval za „háveď“ alebo „hovädá“.

Nanajvýš zarážajúce je to, že tieto nenávistné slová a komentáre ostali bez kritiky a odozvy premiéra Pellegriniho či tímu, ktorý jeho facebookovú stránku spravuje.

Reakcie na Richarda Sulíka

Richard Sulík bol v čase utečeneckej krízy po vtedajšom premiérovi Ficovi snáď najvýrečnejším strašiakom pred migrantmi a islamizáciou Európy. Dôkazom toho, že semä nenávisti, ktoré zasial, postupne klíčia, sú aj reakcie na jeho status k hrôzam, ktoré postihli Srí Lanku.

„Úprimnú sústrasť pozostalým a celému svetu. Ten, kto dokáže vyplodiť toľko nenávisti počas najväčšieho kresťanského sviatku, si nezaslúži pomenovanie človek,“ napísal po teroristickom útoku na svojej stránke predseda SaS. „Nie len postovať na FB, pán Sulík, ale ani takúto bagáž nepúšťať do Európy,“ žiada Iw Adámková predsedu Sulíka. „Napúšťať háveď do civilizovaných krajín a potom sa báť chodiť po ulici… Slabne pud sebazáchovy,“ dodala Viktoria. Martin súhlasí: „A tieto zrúdy púšťajú do Európy!“

Našli sa aj takí, ktorí konšpiračne spájali požiar parížskej katedrály Notre Dame s útokom na Srí Lanke, prípadne sa vysmievali z oboch udalostí. „Toto je pravá tvár islamu. Aj toho v Európe, kde sú rovnako, hoci s menšou pompou, ale neustále ničené kresťanské kostoly a symboly,“ napísal viac než deň po útoku na Srí Lanke Peter.

Viacerí komentujúci mali jasno v tom, že za útokom boli moslimovia. Tak, ako im to opakovane v minulosti pripomínal Richard Sulík, ktorý sa netajil tým, že islam do Európy nepatrí a nie je kompatibilný s európskou civilizáciou. Podľa Tomáša „náboženstvo mieru zas prejavilo svoju tvár“. Viliam rozhorčene volá po odvete: „Treba to muslimom začať oplácať: hádzať bomby do ich vlastných svätostánkov.“ Administrátori facebookového profilu Richarda Sulíka či priamo on sám (inokedy veľmi aktívny) mlčia.

Titulná foto: Phil Murphy, Flickr, CC

Foto: archív INS

Share.

PhDr. Jozef Lenč, PhD. je slovenský politológ. V súčastnosti vyučuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pravidelne komentuje dianie na Blízkom východe v slovenských médiách.

Leave A Reply