Islamská nadácia na Slovensku o tvorcoch facebookovej stránky Slovenský kalifát nič nevie. Najskôr to vyzerá na provokatérov.

Prvý novoročný deň priniesol pre slovensky internet nemilé prekvapenie. Na Facebooku vznikla stránka Slovenský kalifát. Tvári sa, ako muslimská, no v skutočnosti zverejňuje a zdieľa rôzne provokačné statusy. Vytvorila dokonca slovenský štátny znak obsahujúci islamské symboly, hoci ten po vyhrážkach žalobou radšej odstránila.

Pôjdeme do Osvienčimu

Provokovať sa tvorcom stránky darí veľmi úspešne. Stačí sa pozrieť na reakcie ľudí v komentároch pod niektorými z jej príspevkov:

Slovenský kalifát, provokačná facebooková stránka, je podvrh, ktorý môže zle skončiť

Aj priamo v komentároch vidieť, ako administrátori diskutujúcich hecujú, aby boli ešte agresívnejší:

Slovenský kalifát, provokačná facebooková stránka, je podvrh, ktorý môže zle skončiť

Mnohé z príspevkov sú zdieľané zo sesterskej stránky Český chalífát. Ani tá neváhala priliať olej do ohňa nenávisti:

Slovenský kalifát, provokačná facebooková stránka, je podvrh, ktorý môže zle skončiť

Nezostalo však len pri komentároch. Na stránku bola v priebehu niekoľkých dní podaná už minimálne jedna žaloba a na Facebooku sa vynorila dokonca aj „anti“ stránka.

Výtvor provokatérov sa dosť podobá na prípad z konca roka 2013, keď ktosi vytvoril vizualizáciu mešity na Kamennom námesti v Bratislave a založil rovnomennú facebookovú stránku. Výstavba mala vraj začať v máji 2014.

Nahláste stránku ako podvod!

Pravdepodobne najschodnejšia cesta, ako proti stárnke zakročiť, je nahlásiť ju administrátorom Facebooku ako podvod. Pripravili sme jednoduché inštruktážne video, ako to urobiť:

Na Facebooku sa objavila podivná skupina s názvom Slovenský kalifát. Ide zrejme o provokatérov, ktorí sa vydávajú za muslimov, aby nás poškodzovali.Niektorí ste nás už na nich upozornili a nahlásili stránku Facebooku. Je potrebné, aby stránku nahlásili aj ostatní. Ak bude totiž sťažností dostatok, Facebook snáď túto hlúposť zablokuje. Obdobná stránka je aj v češtine (Český chalífát). Pomôže, ak nahlásite aj ten.Urobili sme krátky návod, ako stránku nahlásiť:

Posted by IslamOnline.sk on 5. január 2016

Administrátori škodlivej stránky sa v diskusii viackrát chválili, že ich dielo už bolo pred niekoľkými dňami zablokované, no Facebook ho opäť povolil. Snáď pomôže, ak pošle sťažnosť oveľa viac ľudí, aby si administrátori uvedomili závažnosť situácie.

Šéf Facebooku so zneužívaním muslimov na politickú kampaň nesúhlasí (http://bit.ly/1T6tSoo).

Posted by IslamOnline.sk on 20. december 2015

Sám šéf Facebooku koncom decembra prehlásil, že chce, aby sa muslimovia na Facebooku cítili „vždy vítaní“ a že jeho firma bude bojovať za práva muslimov. Snáď sa teda americká spoločnosť bude v tomto duchu riadiť, i pokiaľ ide o stránku, ktorá nie len celkom jasne poškodzuje muslimskú komunitu v krajine, ale vystavuje ju až príliš konkrétnej fyzickej hrozbe.

Môžu nasledovať útoky

Vzostup protimuslimských tendencií u časti spoločnosti je zjavný a nezostalo žiaľ iba pri vyhrážkach. Napríklad po protiislamskej demonštrácii v Bratislave v júni minulého roka účastníci zaútočili dlažobnými kockami na muslimskú ženu s deťmi. Ďalší útok bol zaznamenaný v decembri, kedy ktosi skopol muslimku vychádzajúcu z trolejbusu v Bratislave a rozbil jej ústa. Na miesto musela byť privolaná záchranná služba.

Obeťami v konečnom dôsledku nemusia byť len muslimovia, ale ktokoľvek, koho si s nimi útočníci zmýlia. V júli napríklad muž s vyholenou hlavou nadával dievčaťu do utečeniek a zlomil jej palicou sánku. Dievča v skutočnosti vôbec cudzinkou nebolo. Museli ju po útoku operovať v martinskej nemocnici.

Pokiaľ budú podvodníci skrývajúci sa za stránkou Slovenský kalifát úmyselne priživovať strach ľudí, budúci útok môžu mať na svedomí oni.

Titulná foto: Flickr, CC

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

2 komentáre

Leave A Reply