Nemecký veľvyslanec: Cudzincov sa báť netreba. Slovensko má so spolužitím kultúr skúsenosti

0

Veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku sa stretol s predsedom Islamskej nadácie na Slovensku.

Slovensko má bohaté historické skúsenosti so spolužitím rôznych národností na jednom území. Aj preto by sa mohlo pokojne aktívnejšie podieľať na imigračnej politike Európskej únie (EÚ). Zhodli sa na tom veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku Dr. Thomas Götz a predseda Islamskej nadácie na Slovensku (INS) Mohamad Safwan Hasna na spoločnom stretnutí v sídle Nemeckého veľvyslanectva v Bratislave.

Dr. Thomas Götz

Dr.Dr.h.c. Thomas Götz sa narodil v Schwäbisch Gmünd v Nemecku v roku 1953. V minulosti pôsobil na konzuláte v Hongkongu a veľvyslanectvách v Tokiu, Bukurešti a Aténach. Pred príchodom na Slovensko bol nemeckým veľvyslancom vo Fínsku.

Dr. Götz sa zaujímal o postavenie muslimskej menšiny na Slovensku, jej veľkosť, etnické zloženie a možnosti, ktoré v súčasnosti má pre praktizovanie svojho náboženstva. V tejto súvislosti sa hovorilo najmä o nemožnosti výstavby vlastného islamského centra, kvôli čomu Bratislava naďalej zostáva posledným hlavným mestom Európskej únie, kde muslimská komunita nemá k dispozícii žiadne oficiálne priestory pre svoje bohoslužby.

Veľvyslanec bol zvedavý na podmienky registrácie náboženských obcí na Slovensku a možné šance na získanie registrácie, čím by sa muslimská komunita vymanila z právneho vákua a mohla byť reprezentovaná formálnymi štruktúrami podobne, ako iné náboženské skupiny. Súčasný zákon o registrácii náboženských obcí však toto znemožňuje.

Dôležitá časť stretnutia sa týkala utečeneckej krízy a postoja Slovenska v nej. Dr. Götz spomenul častý argument o tom, že Slovensko nie je na príchod ľudí iných národností pripravené. Nie je to však podľa neho pravda. Slovensko a Bratislava obzvlášť má v skutočnosti so stretom kultúr bohaté skúsenosti, keďže v minulých storočiach na tomto území žili veľa seba viaceré národnosti.

Veľká časť obyvateľov dnešného Slovenska v nie až tak dávnej minulosti sama emigrovala, takže solidarita Slovenska so súčasnou vlnou imigrantov by mala byť pochopiteľná, dodal predseda INS.

Zadajte e-mail:

Obaja sa zhodli i na tom, že členstvo v EÚ so sebou neprináša iba výhody, ale i zodpovednosť. Vzhľadom na finančné a kapacitné možnosti Slovenska, ako aj jeho historickú skúsenosť s emigráciou a spolužitím rôznych kultúr niet dôvodu, aby sa na riešení utečeneckej krízy v rámci EÚ nepodieľalo oveľa aktívnejšie.

Išlo v poradí už o štvrté stretnutie, na ktoré boli predstavitelia INS tento mesiac pozvaní. Začiatkom decembra sa predseda INS zúčastnil panelovej diskusie o integrácii osôb s udelenou medzinárodnou ochranou usporiadanej Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). O niekoľko dní sa zapojil do fóra o demokracii a ľudských právach konaného pod záštitou prezidenta Andreja Kisku. V polovici decembra sa stretol s poprednými predstaviteľmi katolíckej cirkvi na Arcibiskupskom úrade v Trnave.

Titulná foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply