Zverejnili údaje zo sčítania obyvateľov. K islamu sa prihlásilo 3862 moslimov

0

Z jazykov národov väčšinovo moslimských krajín sa najviac ľudí prihlásilo k arabčine.

Štatistický úrad dnes zverejnil výsledky sčítania obyvateľstva, ktoré prebiehalo minulý rok. Toto sčítanie bolo výnimočné okrem iného aj tým, že po prvýkrát bolo možné pri zadávaní údajov priamo vybrať ako svoje vierovyznanie islam. Pri predošlých sčítaniach totiž bolo nutné zaškrtnúť kolónku „iné“ a slovo „islam“ napísať ručne, čo mohlo viesť k menej presným výsledkom.

Opakovane sme minulý rok členov moslimskej komunity vyzývali, aby sa do sčítania zapojili a zdá sa, že sa to oplatilo. Pokým v roku 2001 sa v sčítaní k islamu prihlásilo 1212 moslimov a v roku 2011 sa prihlásilo 1934 moslimov, tentokrát to bolo už 3862 moslimov.

Taký veľký rozdiel znamená, že predošlé údaje boli značne nepresné. Naďalej sme presvedčení, že nás je v skutočnosti na Slovensku o niečo viac. Islamská nadácia na Slovensku odhaduje, že na Slovensku by mohlo žiť približne 6-tisíc moslimov. Vieme o moslimoch, čo sa ani tentokrát nesčítali, či už zo strachu, nedôvery alebo ľahostajnosti. Aktuálny údaj Štatistického úradu je však už oveľa bližšie reálnemu stavu, ako v minulosti.

Najviac moslimov podľa Štatistického úradu žije v Bratislavskom kraji (1181), ďalej v Nitrianskom kraji (462) a na treťom mieste je Košický kraj (445).

Najviac je Arabov

Zaujímavé sú tiež údaje o národnostiach a materinskom jazyku, z ktorých sa dá aspoň veľmi na hrubo odhadnúť etnické zloženie moslimskej komunity na Slovensku. Ak sa pozrieme na ľudí s materinským jazykom väčšinovo moslimských národov, tak zistíme, že na Slovensku žije 1226 ľudí s materinským jazykom arabským, 678 ľudí s jazykom albánskym, 492 ľudí s materinským jazykom tureckým a 212 ľudí s materinským jazykom perzským.

Je zaujímavé, že hoci toľko ľudí sa prihlásilo k arabskému jazyku, pri pohľade na národnosti sa už arabská národnosť nevyskytuje. Je možné, že títo ľudia sa skôr hlásili k národnostiam svojich domovských krajín (egyptská národnosť, sýrska, palestínska a podobne), to je však iba naša úvaha. 644 ľudí sa prihlásilo k albánskej národnosti, 413 k tureckej a 119 k iránskej. Podrobnejšie údaje o národnostiach by mohli byť ešte zverejnené neskôr.

Presnejšie, ako v ČR

Údaj o počte moslimov na Slovensku je prekvapujúci aj v porovnaní s Českou republikou. Tá tiež pred pár dňami zverejnila údaje zo sčítania. K islamu sa tam prihlásilo iba 5132 ľudí. Česká republika má pritom dvakrát väčší počet obyvateľov a dlhodobo sa počet moslimov odhaduje na aspoň 10-tisíc.

Údaj na Slovensku je oveľa presnejší, ako v Českej republike, pravdepodobne aj vďaka kampani, ktorú počas čítania Islamská nadácia na Slovensku viedla a v ktorej rôzni moslimovia a moslimky z našej komunity veriacich vyzývali, aby sa v sčítaní prihlásili ku svojej viere.

Súčasťou kampane bolo napríklad aj toto video:

Titulná snímka: scitanie.sk

Text je súčasťou projektu „Tí odvedľa“ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply