Výhra Trumpa posilnila protimuslimské nálady. Vysvetlite to 9-ročnému dieťaťu.

„Vyhrala?“ Spýtala sa ma s rozospatými očami dcéra, ktorá počas noci, kedy očakávala výsledky prieskumov z Floridy, po tom ako sa tam zatvorili volebné miestnosti, zaspala na gauči. Keď ráno sedela oproti mne za jedálenským stolom, musel som jej povedať novinu, že kým jej vlastný štát, v ktorom žije, Virgínia, možno tesne zvolí Hillary Clintonovú, väčšina tzv. nerozhodných štátov – Ohio, Pennsylvánia, Michigan – si vybrala Donalda Trumpa. „Takže nebudeme mať za prezidentku ženu?“ spýtala sa ma skleslo.

Nedokázal som jej povedať, že my, menšinová komunita, sa musíme mať odteraz na pozore. Nastala normalizácia rasizmu, antisemitizmu, mizogýnie, ale predovšetkým – z hľadiska dopadu na budúcnosť našich životov – islamofóbie.

Ako jej mám povedať, že ženám, ktoré vyzerajú a obliekajú sa ako jej matka, strhávali šatky z hláv v rámci vlny fyzických útokov na „nebielych“ bezprostredne po volebnom dni? Alebo, že ani jej spolužiačky nie sú v bezpečí pred touto násilnou nenávisťou? Muslimská učiteľka na strednej škole v Georgii si na stole našla papierik s odkazom „obes sa“ na svojom hidžábe, ktorý „už viac nie je povolený“. Podpis pod odkazom bol: „Amerika“.

Donald Trump: „Islám nás nenávidí.“ Foto: CNN

Ako mám vysvetliť mojej dcére, ktorá je hrdou americkou občiankou a každé ráno v triede recituje sľub vernosti štátu, že milióny spoluobčanov si zvolili za nášho budúceho prezidenta človeka, ktorý tvrdí, že jej viera „nenávidí“ Ameriku a ktorý falošne obviňuje amerických muslimov, že oslavujú teroristické útoky z 11. septembra a nespolupracujú pri odhaľovaní teroristov? Pritom len v pondelok (porn. 14. novembra 2016) FBI zverejnila údaje, ktoré dokazujú, že útoky z nenávisti voči muslimom sa v roku 2015 zvýšili o 67 % a dosahujú úroveň, na akej neboli nikdy od udalostí z 11. septembra 2001.

Ako jej mám povedať, že jedným z jeho plánov je pripraviť zákon, na základe ktorého chce zabrániť vstupu do krajiny jej starým rodičom, sesterniciam, strýkom a tetám – v podstate každému z jej muslimských príbuzných – a to čisto na základe ich náboženstva? (Povestný návrh na „zákaz muslimov“ je stále aktuálny aj napriek tomu, že po voľbách zmizol z internetovej stránky).

Ako jej mám povedať, že tento „zákon“ nie je jediným Trumpovym návrhom, ktorým chce diskriminovať mierumilovných muslimov, ktorí dodržiavajú zákony štátu? Ako vysvetliť, že novozvolený prezident povedal, že moja dcéra, a spolu s ňou všetci muslimovia, budú povinne registrovaní v databáze a keď sa novinári spýtali, v čom sa jeho návrh líši od nacistického spisovania židov, odpovedal im: „Povedzte mi vy.“

Mehdi Hasan: Keďže som muslim, ako mám svojmu dieťaťu povedať, že nový prezident nás nemá rád?
CNN: „Donald Trump stojí za zákazom muslimov aj napriek ostrej kritike.“ Foto: CNN

Ako s ňou môžem hovoriť o tom, že zahraničnopolitický poradca Trumpa, Walid Phares je podľa Mother Jones magazínu vyšetrovaný. Zatiaľ síce neexistuje dôkaz, že by sa dopustil nejakých násilných činov, ale časopis uvádza, že bol „veliteľom skupín kresťanských milícií… obvinených zo spáchania zverstiev“ na muslimoch v 80. rokoch v Libanone a teraz je horúcim kandidátom na poradcu v Bielom dome?

Ako vysvetliť, že bývalý predseda Kongresu Newt Gingrich – ktorý chcel „testovať“ amerických muslimov a deportovať tých, ktorí veria v šarí’u a vyzval Výbor pre neamerickú činnosť, aby vyšetroval aktivity „islamských rasistov“ – je kandidátom na miesto v Trumpovej vláde? Alebo to, že bývalý generál Michael Flynn, ktorý tweetoval, že „strach z muslimov je racionálny“ je teraz spomínaný ako budúci minister obrany, alebo poradca pre národnú bezpečnosť?

Ako vysvetliť to, že bývalý starosta New Yorku Rudi Guiliani, ktorý sa chválil, že vysiela newyorskú tajnú políciu do mešít v New Jersey, je teraz horúcim kandidátom na ministra zahraničných vecí? Ako vysvetliť, že bývalý poradca Ronalda Reagana, Frank Gaffney, ktorý označil prezidenta Baracka Obamu za „prvého amerického muslimského prezidenta“ a americkou mimovládnou organizáciou Southern Powerty Law Center bol označený za „jedného z najznámejších amerických islamofóbov“ bol v utorok menovaný za člena Trumpovho tímu, čo následne sám poprel?

Ako jej mám vysvetliť, že najlepším spôsobom, ako identifikovať Trumpovho voliča, je podľa štúdie vypracovanej Hamilton College, ktorú spracoval politológ Philip Klinker, spýtať sa ich len jednoduchú otázku: „Je Barack Obama muslim?“ Ak „sú bieli a odpovedia „áno“, Klikner konštatuje, že je až o 89 % väčšia pravdepodobnosť, že tak sú voličmi Trumpa, než Clintonovej. Je to omnoho presnejšie kritérium, než ak sa ich pýtate na ekonomiku, alebo rovno či sú Republikáni.

Ako jej mám povedať, že Ku Klux Klan (KKK) a ďalšie domáce americké hnutia, ktoré sú známe svojim bielym nacionalizmom a antičernošským rasizmom, sú  dnes tak úspešné v nábore nových členov „v boji proti šíreniu islámu“? KKK oficiálne podporil prezidentskú kampaň a vodca Klanu David Duke sa verejne chválil tým, že „naši ľudia“ hrali „dôležitú úlohu“ pri Trumpovom zvolení do Oválnej pracovne. Na december plánovali členovia KKK v Severnej Karolíne pochod na podporu Trumpa. Ako jej mám toto oznámiť?

Dlho to rozhodne neutajím. Nadíde čas, keď sa s ňou budem musieť rozprávať o tom, ako sú všetci muslimskí rodičia vydesení. Budem musieť začať konverzáciu o islamofóbii. Diskusiu, v ktorej jej budem musieť vysvetliť, že má byť opatrná, že musí byť na verejnosti obozretná pri rozhovoroch o svojej viere, pretože kdekoľvek, bez jej vedomia, môžu byť ľudia, ktorí v jej náboženstve vidia hrozbu, ľudia, ktorí sa desia muslimov a islám sa im hnusí.

Ako jej mám vysvetliť, že jedným z takých ľudí je odteraz aj jej prezident?

Komentár publikoval britský denník The Guardian. Titulná foto: Public domain

Share.

Mehdi Hasan je britský novinár a absolvent univerzity v Oxforde. Pôsobí ako politický editor britskej sekcie portálu Huffington Post a prispievateľ pre britský politický a spoločenský týždenník New Statesman. Na stanici Al Džazíra moderuje programy The Café a Head to Head. Pôvodnú verziu článku publikoval Huffington Post.

Leave A Reply