Fico chce muslimov monitorovať, Trump rovno registrovať.

Šéf americkej Ligy proti ohováraniu (Anti-Defamation League – ADL) Jonathan Greenblatt prehlásil, že ak Donald Trump zavedie register pre amerických muslimov, tak v rovnaký deň sa pôjde zaregistrovať ako muslim on sám.

Predseda ADL, organizácie bojujúcej proti všetkým prejavom nenávisti a hanobenia naprieč Amerikou, to prehlásil na konferencii o antisemitizme v New Yorku. O jeho výroku píše britský denník The Guardian.

„My židia veľmi dobre vieme, čo znamená byť prenasledovaný a nálepkovaný,“ povedal Greenblatt, ktorý má sám židovský pôvod. „Vieme, čo je to správna a spravodlivá reakcia. Každý z nás počul príbeh dánskeho kráľa, ktorý vyhlásil, že ak si židia budú musieť pripínať a nosiť zlatú hviezdu v jeho krajine… tak celé Dánsko urobí to isté,“ dodal.

„Preto vám sľubujem, práve tu a teraz, nakoľko bojujem proti prejavom antisemitizmu, že keď nastane deň, kedy sa v Amerike muslimovia budú musieť registrovať pre svoje vierovyznanie, v tento deň sa pôjdem ako hrdý žid zaregistrovať za muslima ja sám,“ uzavrel odhodlane predseda.

Greenblatt zdôraznil, že Američania sa musia postaviť proti všetkým prejavom diskriminácie bez ohľadu na to, ktorá skupina je práve terčom útokov. Prisľúbil, že ADL vyzve priaznivcov na svojom twitterovom účte, aby sa podpísali pod záväzok, že ak muslimovia budú nútení sa registrovať, zaregistrujú sa ako muslimovia aj oni.

Počas deštruktívnej volebnej kampane Donald Trump zaujal obzvlášť tvrdý prístup voči muslimom. Jedným z jeho návrhov bol plošný zákaz vstupu muslimov na územie Spojených štátov, ďalej zvýšený dohľad nad mešitami a nutnosť registrácie amerických muslimov v osobitnej databáze.

Posledné menované opatrenie kritici už dlhší čas prirovnávajú k povinnej registrácii židov v nacistickom Nemecku.

Miernejšiu verziu zvažujú naďalej

Myšlienka vytvorenia databázy siaha do novembra 2015, kedy Trump reportérovi povedal, že on je vyslovene za „absolútnu“ realizáciu navrhovanej politiky. „Chcem to určite zrealizovať, jednoznačne,“ zopakoval opäť počas kampane v štáte Iowa. „Máme mnoho systémov, databáz… a chceme mať ešte viac mechanizmov.“

Trump síce neskôr od týchto prehlásení upustil, téma sa však na titulky dostala znovu. Trumpov ministerský kandidát Kris Kobach pre agentúru Reuters uviedol, že zvažujú miernejšiu verziu databázy prisťahovalcov z krajín s prevažne muslimským obyvateľstvom.

Ďalší Trumpov spolupracovník Carl Higbie vysvetľoval stratégiu návrhu registrácie muslimov na televíznej stanici Fox News. Trumpovi poradcovia považujú návrh za legálny a potrebný pre zachovanie ústavy. „Dokázali sme to s Iránom nedávno a zvládli sme to počas II. svetovej vojny s Japonskom,“ argumentoval Higbie.

Zelený polmesiac

Greenblatt so svojim zámerom nie je jediný. Tisíce Američanov vyčítajú Trumpovi jeho zámer vytvoriť register a verejne sľubujú, že v prípade uplatnenia návrhu sa aj oni pôjdu registrovať ako muslimovia.

Na sociálnych sieťach sa stal populárnym hashtag #Iwillregister (zaregistrujem sa). V kontexte Trumpovho návrhu na zákaz vstupu muslimov do krajiny už koncom minulého roka spustil známy dokumentarista Michael Moore kampaň #WeAreAllMuslims.

Tento polmesiac je vyjadrením môjho osobného protestu proti nehanebným výrokom premiéra Fica, ktorý vo včerajšom vystú…

Posted by Eduard Chmelár on 16. november 2015

Približne v rovnakom čase vyzval slovenský akademik a aktivista Eduard Chmelár na symbolické zdieľanie zeleného polmesiaca. Reagoval ním na obdobnú kauzu na Slovensku, kedy predseda vlády Róbert Fico prehlásil, že štát monitoruje „každého jedného muslima, ktorý sa nachádza na území SR.“

„Tento polmesiac je vyjadrením môjho osobného protestu proti nehanebným výrokom premiéra Fica,“ uvádza vo svojom komentári. „Je zároveň vyjadrením mojej solidarity s viac ako piatimi tisícmi muslimov, ktorí žijú na Slovensku ako riadni občania, pracujú a platia dane, mnohí z nich sú vynikajúci odborníci a naši priatelia – aj lekári, ktorí nejednému z nás zachránili život.“

Polmesiac zdieľalo viac ako 250 ľudí. Pomocou jednoduchej aplikácie si ho navyše mohli pripnúť k profilovej fotografii na Facebooku, čo urobilo niekoľko desiatok z nich.

Titulná foto: Jonathan Greenblatt. Autor: JD Lasica, Flickr, CC BY-NC 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply