V USA sa po prehláseniach politikov boja muslimov. U nás tiež

0

Americká novinárka poukazuje na vzťah medzi medializovanými útokmi, vyjadreniami autorít a mierou útokov na muslimov.

„Politickí oportunisti kandidujúci na prezidenta si od teroristických útokov v Paríži 13. novembra prihrievajú svoj tanier protimuslimských nálad,“ začína svoj článok komentátorka amerického denníka The Washington Post Petula Dvorak.

Na viacerých príkladoch poukazuje na to, ako blížiace sa voľby v kombinácii s udalosťami v Paríži viedli viacerých volebných kandidátov k prechodu na protimuslimskú rétoriku. „Vyzbrojili nás na epické Nenávistivzdanie,“ píše odkazujúc na blížiaci sa Deň vďakyvzdania 26. novembra.

Horšie, ako po 11. septembri

Situáciu porovnáva s obdobím krátko po útoku na Svetové obchodné centrum 11. septembra 2001. Vtedajší prezident George W. Bush po udalostiach ihneď upozorňoval, že terorizmus je v protiklade k učeniu islámu a k americkým muslimským spoluobčanom je potrebné sa správať s rešpektom.

Po útokoch v Paríži, hoci k nim došlo na území cudzej krajiny, sa podobné hlasy od najvyšších predstaviteľov objavujú oveľa menej. Namiesto nich zaznievajú výzvy na zatváranie mešít, registrovanie amerických muslimov a odmietanie sýrskych utečencov, ktorí nie sú kresťania.

„Týždeň po parížskych útokoch americká debata desivou rýchlosťou dospela k registrácii muslimov, internačným táborom a zatváraniu hraníc,“ píše Dvorak. „Tón je ešte horší, ako bol po 11. septembri, ktorý bol na našej vlastnej pôde. Registrácia podľa náboženstva? To znie ako nacistické Nemecko, nie krajina s Prvým dodatkom, ktorý vyzdvihuje slobodu vierovyznania,“ dodáva.

„Vy ste teroristi“

Dvorak ukazuje, ako sa verejné prehlásenia odrážajú na náladách v americkej spoločnosti. Na viacerých miestach v krajine sa totiž náhodní obyvatelia začínajú obávať ľudí, vedľa ktorých žili bez problémov desiatky rokov.

Vo Fredericksburgskom islamskom centre v americkom štáte Virgínia sa minulý týždeň konalo stretnutie komunity prejednávajúce možnosti budúceho rozšírenia centra. Počas bežného komunitného stretnutia začala v istom momente pokrikovať skupina ľudí hovoriac, že rozšírenie centra je ohrozením Ameriky.

„Nikto, nikto, nikto nechce tento váš kult zla v tejto krajine,“ kričal muž zachytený na videu, ktoré následne prevzali rôzne americké médiá. „Urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som tomu zabránil, pretože vy ste teroristi.“ pokračoval.

„Povedali to na verejnom stretnutí. Pred veľkou skupinou muslimov, ktorí tu žijú, pracujú a modlia sa roky.“ Toto islamské centrum je pritom vo Fredericksburgu už 27 rokov. Je známe rôznymi spoločenskými akciami, ako napríklad „Deň zábavnej farmy“, či rozdávaním jedla.

Nejde pritom o jediný incident. Fredericksburg niekto oblepil letákmi varujúcimi obyvateľov, že ich mesto bude čoskoro zaplavené sýrskymi utečencami. „To znamená, že stovky NEPREVERENÝCH a NEZABEZPEČENÝCH muslimských MUŽOV sa budú potulovať vašimi ulicami…,“ stojí na letáku, ktorého obsah uvádzajú miestne noviny Free Lance-Star.

V skutočnosti pritom vôbec žiadne plány na umiestnenie utečencov do Fredericksburgu nie sú. Navyše previerka a registračný proces, ktorým musia sýrski utečenci pred príchodom do USA prejsť, trvá 18 až 24 mesiacov.

„A plán Obamovej vlády prijať do našej krajiny 10-tisíc sýrskych utečencov zodpovedá približne 200 utečencom na každý americký štát. Akosi pochybujem, že sa všetci vydajú do malebných uličiek Fredericksburgu.

Nie je to však len prípad Fredericksburgu. Starosta Marylandu Larry Hogan sa napríklad najnovšie pridal k skupine starostov hlásajúcich, že zatvoria svoje štátne hranice pred utečencami. Pritom to ani len nespadá do jeho kompetencií.

V dôsledku jeho prehlásenia však došlo k niečomu inému. Istý miestny muž si na ceste domov z práce všimol ženu na kraji cesty s deravou pneumatikou. Mala so sebou dve malé deti. Zastavil sa, aby jej pomohol a predstavil sa ako Ali. Žena sa ho opýtala, či je muslim a keď povedal, že áno, povedala, že nepotrebuje pomoc „od vašich ľudí“.

Prehlásenia a útoky u nás

Vzťah medzi medializovanými útokmi vo svete, z ktorých sú obvinení muslimovia, vyjadreniami autorít a mierou útokov na muslimov možno pozorovať i u nás.

Po parížskych útokoch sa začalo hovoriť o tom, že Slovensko monitoruje „každého jedného muslima“. Neskôr sa objavili dokonca správy, podľa ktorých slovenská polícia navštevuje hotely a penzióny a pýta sa, či v nich nie sú ubytovaní nejakí „Arabi a muslimovia“.

„Vetu premiéra Roberta Fica o tom, že monitorujú ‚každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej…

Posted by IslamOnline.sk on Monday, November 23, 2015

Krátko potom, ako začali byť muslimovia na Slovensku po parížskych útokoch nepriamo označovaní za hrozbu, začali nám chodiť početné nenávistné e-maily.

Nie inak tomu bolo ani začiatkom roka po útoku na magazín Charlie Hebdo. Viacero vyjadrení politických predstaviteľov a konkrétne útoky sme uviedli v samostatnom článku.

Rovnaká je aj situácia v Českej republike. Miestny politik Tomio Okamura na svojej facebookovej stránke dlhodobo toleroval vyjadrenia ako „bi muslima do lebky“ či „mŕtvy muslim dobrý muslim“. Podpredseda Poslaneckej snemovne Petr Gazdík sa ostro postavil proti noseniu šatiek na školách a protiislamské vyjadrenia českého prezidenta Miloša Zemana sú dávno dobre známe.

Dôsledky týchto prehlásení na seba nenechali dlho čakať. Mešita v Brne sa len za posledné štyri mesiace stala trikrát terčom útoku.

V auguste tohto roku niekto zaútočil na mešitu železnou tyčou. Rozbil niekoľko okien a tyč nechal zarazenú v jednom z nich. Len o mesiac neskôr sa pred mešitou zhromaždila skupina členov Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS). Na dvere mešity polepili znaky svojej strany a verbálne napádali prítomných muslimov.

K najnovšiemu útoku došlo pred necelými dvoma týždňami. Dvaja ľudia sa pokúsili vlámať dnu a keď neuspeli, dvere, steny a okná aspoň natreli motorovým olejom.

Zadajte e-mail:

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply