Dvaja ľudia sa pokúsili vlámať dnu. Dvere, steny a okná natreli neznámou tekutinou. Správu priebežne aktualizujeme.

Necelé tri mesiace od posledného útoku muselo vedenie mešity v Brne volať políciu opäť. V piatok 13. novembra ráno približne o 3.30 hod niekto natrel oboje vchodové dvere, fasádu a všetky okná olejovou tmavohnedou tekutinou a pokúsil sa vlámať dnu.

Nový útok na mešitu v Brne. Toto doteraz ešte neurobili
Útočníci sa pokúsili vlámať dnu. Dvere, steny a okná postriekali olejom. Foto: ISLAMONLINE.sk

Predpokladá sa, že tekutinou bol motorový olej, ktorý si vandali priniesli so sebou. Na miesto bola privolaná polícia, ktorá prípad zdokumentovala a odobrala vzorky.

Pokus o vlámanie

Mešita disponuje kamerovým záznamom, na ktorom sa dvaja páchatelia, muž a žena, neúspešne pokúšajú vlámať do mešity a natierajú okná a dvere. Pokus o vlámanie potvrdzuje i poškodená zámka na vchodových dverách. Záznam už má v rukách polícia.

Nový útok na mešitu v Brne. Toto doteraz ešte neurobili
Na ľavých dverách vidieť vylomenú kľučku. Foto: ISLAMONLINE.sk

Načasovanie útoku nemuselo byť náhodné i preto, že v mešite sa každý piatok koná spoločná piatková modlitba, pri ktorej sa vnútri zhromaždí najviac veriacich za celý týždeň.

Nový útok na mešitu v Brne. Toto doteraz ešte neurobili
Toto okno bolo v auguste pri inom útoku prerazené železnou tyčou. Teraz naň nastriekali olej. Foto: ISLAMONLINE.sk

Náter si bude vyžadovať chemické čistenie, hlavný vchod preto vedenie zatiaľ muselo nechať uzavretý. Pre veriacich bol provizórne sprístupnený zadný vchod.

Štyri útoky za dva roky

Brnenská mešita sa za posledné roky stala terčom útoku už prinajmenšom štyrikrát. Pri útoku v decembri 2013 doposiaľ neznámi páchatelia zavesili na hlavné dvere bravčové mäso a pred ne vysypali bravčové kosti.

V auguste tohto roku niekto zaútočil na mešitu železnou tyčou. Rozbil niekoľko okien a tyč nechal zarazenú v jednom z nich.

Len o mesiac neskôr sa pred mešitou zhromaždilo niekoľko členov Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS). Na dvere mešity polepili znaky svojej strany a verbálne napádali prítomných muslimov.

K útokom na mešitu došlo i dávnejšie. Pred niekoľkými rokmi ju z vonku posprejovali protimuslimskými heslami a vyrazili vchodové dvere.

Zadajte e-mail:

Titulná foto: ISLAMONLINE.sk

AKTUALIZÁCIE:

13. 11., 16.01: K útoku zrejme nedošlo o 4.30 hod, ale o 3.30 hod. Správa bola doplnená i o zhromaždenie členov DSSS pred mešitou v septembri.

13. 11., 17.19: Boli doplnené ďalšie fotografie a pridaná informácia o tom, že tekutinou je pravdepodobne motorvý olej.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply