OIC: český prezident by sa mal za protiislamské výroky ospravedlniť

2

Podľa Organizácie islamskej spolupráce (OIC) by bolo vhodné, aby sa český prezident Miloš Zeman ospravedlnil za svoje nedávne protiislamské výroky. Ten však odkázal, že sa ospravedlniť nechystá.

Počas svojho prejavu v pražskom hoteli Hilton pri príležitosti oslavy výročia izraelskej nezávislosti prezident Zeman povedal, že príčinou útoku v bruselskom židovskom múzeu je rasizmus a antisemitizmus vyplývajúci „zo samotnej podstaty (islamskej) ideológie“.

Muslimský svet v prejave charakterizoval ako „anticivilizačné hnutie, ktoré vyzýva k masívnemu vyvražďovaniu židov.“ Celý prepis jeho prejavu bol zverejnený na oficiálnych stránkach Pražského hradu.

Podľa OIC by sa mal ospravedlniť

Generálny tajomník OIC Ijád Amín Madání v nadväznosti na prejav vyjadril sklamanie z výrokov českého prezidenta. Pripomenul, že vyjadrenia českého prezidenta nijako nezodpovedajú historickým faktom.

„Holokaust sa neodohral ani v Severnej Afrike, ani v Indonézii“, citoval vyjadrenie Madáního oficiálny portál OIC. Výroky podľa OIC podnecujú existujúce stereotypy a idú proti celosvetovému úsiliu posilniť vzájomný dialóg medzi náboženstvami, civilizáciami a kultúrami.

Taktiež pripomenul, že český prezident sa v podobnom duchu vyjadril už v minulosti, kedy hovoril o prepojení medzi „veriacimi v Korán s antisemitistami a rasistickými nacistami“, či keď nazval muslimský svet „anticivilizačným hnutím“.

OIC ďalej uviedlo, že by bolo primerané, aby sa český prezident za svoje výroky ospravedlnil. „Bolo by vhodné, aby sa prezident Miloš Zeman ospravedlnil miliónom muslimov po celom svete za svoje hlboko útočné a nenávistné protiislamské vyjadrenia“, stojí v stanovisku OIC zverejnenom trojjazyčne na jeho stránkach.

OIC: český prezident by sa mal za protiislamské výroky ospravedlniť
Organizácia islamskej spolupráce združuje 57 muslimských štátov (na mape zelenou farbou). Snaží sa byť hlasom muslimského sveta a reprezentovať postoje muslimov. Zdroj: Miihkali a Vardion, Wikimedia Commons

Prezident sa ospravedlniť nechystá

Prezident sa však údajne za svoje výroky ospravedlniť nechystá. Pre iDnes.cz to uviedol hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček.

„Pán prezident sa rozhodne ospravedlniť nechystá. Pretože by pán prezident považoval ospravedlnenie sa za citáciu svätého islamského textu za rúhanie,“ povedal Ovčáček narážajúc na citáty z islamských náboženských zdrojov, ktoré prezident pri prejave spomenul taktiež.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

2 komentáre

Leave A Reply