Čech na internete pochválil útok na mešity. Dostal 6 rokov väzenia

0

Krajský súd v Brne odsúdil za propagovanie terorizmu muža, ktorá v internetovej diskusii schvaľoval útok na mešity na Novom Zélande pred dvoma rokmi.

Rozsudok padol presne deň po druhom výročí útoku na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch. Krátko po tom, ako svet obletela správa o útoku, sa na internete objavila i nahrávka útoku, ktorý útočník pôvodne vysielal naživo na Facebooku. Správu priniesol portál iDnes.cz.

Na servere, kde bola násilná nahrávka zverejnená, sa k nej v komentári vyjadril aj muž z Českej republiky Benedikt Čermák pod prezývkou Ssman. „Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“ napísal. Polícia následne zistila jeho identitu a začala ho stíhať.

Štátna zástupkyňa jeho komentár vyhodnotila ako podporu a propagovanie terorizmu. Jeho vyjadrenie vraj podľa nej umocnili aj otázniky a výkričník na konci. Nepomohla mu ani prezývka Ssman, ktorá podľa súdu odkazuje na jednotky SS. Čermák sa voči rozhodnutiu plánuje odvolať na vrchnom súde v Olomouci. 

Tváre a mená obetí teroristického útoku na mešity v Christchurch

Za schvaľovanie útokov na Nozom Zélande už boli v Českej republike odsúdení ďalší dvaja ľudia. Michal Trykarov napísal: „Fandím takovým vlastencům a hrdinům, co umí i konat, nejen kecat.“ Bol odsúdený na dva a pol roka väzenia s podmienečným odkladom na tri roky. Podmienku dostal aj Václav Klestil, ktorý k rovnakému útoku na Facebooku pod článkom Hospodárskych novín napísal: „Konečně měl někdo koule a ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce.“

Nie je známe, že by za podobný komentár k útokom bol odsúdený aj niekto na Slovensku.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply