Teplo voňavej polievky – ramadánske varenie pre ľudí bez domova

0

Ramadán karím znamená v preklade štedrý Ramadán. Pôst (saum) počas 9. mesiaca islámského lunárneho kalendára je jedným z piatich pilierov islámu. Veriaci sa vtedy od úsvitu až po západ Slnka zdržiavajú nielen pitia, jedla a iných svetských radostí. Vedomý pôst kladie akcent najmä na duchovnú stránku pôstiaceho a cibrí jeho spolupatričnosť a solidaritu s chudobnými a núdznymi. Do popredia sa dostávajú priority ako štedrosť, dobročinnosť, duchovné obrodenie spolu s lekciami trpezlivosti a pokory.

Mladé moslimky a moslimovia z okolia Bratislavy sa tento rok rozhodli pre šľachetný počin v prospech bezdomovcov, ktorí prespávajú v bratislavskej Nocľahárni sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste. Nízkoprahová nocľaháreň je otvorená každý jeden deň už od roku 2006. Nocľaháreň s kapacitou 200 postelí (v zime až 220)  otvára denne dvere každému občanovi nad 18 rokov, ktorý nemá kde spať. Ľudia bez domova majú okrem nocľahu zabezpečené aj raňajky, večeru v podobe teplej polievky a horúci čaj, prístup k sociálnemu poradenstvu, šatni a práčovni.

Spoločne pripravili a navarili hovädzí guľáš pre približne 220 ľudí bez trvalého prístreška a pribalili k nej milé krátke odkazy pre pohladenie duše. Na akcií sa spolupodieľali aj členky OZ Mareena ako dobrovoľníčky. Mareena je partenrom medzinárodného projektu COPE, kampane #lookingforsimilarities, ktorá je prevenčným nástrojom protimoslimskej nenávisti. Za ich účasť aj prácu v prospech moslimov žijúcich na Slovensku im patrí naše úprimné poďakovanie.

Bolo to síce len jedno piatkové popoludnie, ale ako nám povedala koordinátorka dobrovoľníkov Kristína Kopáčová z neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá prevádzkuje nocľaháreň, podarilo sa nám pripraviť „malé Vianoce“ pre ich klientov. Sme vďační za túto príležitosť „páchať dobro“ a veríme, že sme touto akciou zahájili novú tradíciu. Aj preto sme si už dohodli ďalší termín varenia ďalšej teplej voňavej polievky. Dovtedy už snáď opatrenia zmiernia a my budeme môcť absolvovať aj samotné vydávanie večere. A okrem polievky, ktorá zahreje telo, ponúknúť slová, ktoré potešia ducha či zlepšia náladu.

Keď sme odchádzali, pred vchodom postávalo vo vytrvalom daždi asi 50 ľudí. Zmoknutí a uzimení mali pred sebou ešte dve hodiny čakania, kým sa spustí registrácia a dostanú sa to sucha. Srdce nám stislo. Paradoxy sveta. Lesk a bieda spoločnosti. Zaplavil nás pocit bezmocnosti v kontraste s dobrým pocitom z vykonaného skutku a odhodlaním pokračovať v konaní takýchto skutkov.

Ak sa chcete stať súčasťou tímu dobrovoľníkov INS, neváhajte nás konktaktovať. Dobro sa dobrom násobí.

Foto: Mária Šišková a Salma Al Henami

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply