K útoku na mešity na Novom Zélande došlo aj pre pochybenie štátu. Premiérka sa ospravedlnila

0

K útoku na mešity na Novom Zélande došlo aj preto, že bezpečnostné zložky sledovali iba muslimov a nie krajnú pravicu, zistila komisia. Premiérka sa ospravedlnia

Útok v Christchurch nás traumatizoval, ale sme odhodlaní byť šťastní

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern sa ospravedlnila všetkým, ktorých postihla streľba v mešitách v meste Christchurch minulý rok. Dôvodom sú zistenia vyšetrovania, ktoré našli pochybenia na strane štátu.

Útok krajnepravicového extrémistu bol jednou z najväčších masových vrážd vykonaných samostatným strelcom a najväčšou v histórii Nového Zélandu. Téme sa venuje portál Axios.

792-stránková správa Kráľovskej vyšetrovacej komisie analyzujúca faktory predchádzajúce útoku zistila, že „autority na Novom Zélande zamerali ich protiteroristické zdroje takmer výlučne na muslimské komunity. (…) Autority na Novom Zélande sa zdali byť inštitucionálne slepé k teroristickým hrozbám bielych nacionalistov a krajne pravicových aktérov a skupín a obzvlášť k ohrozeniu muslimských komunít.“

V reakcii na zistenia vláda Nového Zélandu v stanovisku uviedla, že odsúhlasila implementáciu 44 odporúčaní zahrnutých v správe Kráľovskej vyšetrovacej komisie.

Titulná foto: Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply