DENNÍK PEER – MEDIÁTORKY
Dalia Dallol.Foto:Dalia Dallol

 

Počas života stretneme mnoho ľudí a ani si to neuvedomíme. Denne sa stretávame s rôznými kultúrami, náboženstvami, cez konkrétnych príslušníkov týchto kultúr a náboženstiev. Či sú starí, mladí, sympatickí alebo ani nie, odlišnej stavby tela alebo farby pleti, letmo, kútikom oka na nich zazrieme a už uháňame ďalej. V dnešnej uponáhľanej dobe, málokedy urobíme krok vzad a pouvažujeme o istých veciach, ktoré sa nás týkajú a dejú sa pravidelne vo svete.

Aký by bol asi svet celkom iným miestom, aký by boli ľudia iní, keby sa ľudia obzreli späť  a popremýšlali ako je to vlastne s naším svetom? Pobádali trochu hlbšie v zákutiach svojej mysle a začali uvažovať nad vecami alebo ľuďmi, ktorí sú súčasťou našej spoločnosti. Je predsa vždy dobré urobiť si taký väčší rozhľad nielen o našej kultúre, ale aj o kultúrach tých ostatných. Nikdy nie je neskoro spoznať novú. Ja som súčasťou tiež jednej z mnoha starých kultúr, ktoré doteraz pretrvávajú a rozkvitajú každým dňom viac. Tá moja je arabská.

Arabská kultúra je kultúra Arabov, medzi, ktorých patria aj muslimovia. Náboženstvo – islám, zvyky a tradície, umenie, veda, jazyk a história je šesť bodov, ktoré spolu tvoria arabskú kultúru, ktorá je často negatívne prezentovaná aj vnímaná, zle pochopená alebo prekrúcaná. Preto je dôležité, aby ľudia boli oboznámení s pravdou včas a nepravdivé informácie nešírili ďalej. Lepšia vzdelanosť v oblasti kultúr a náboženstiev nám pomôže pochopiť druhých, ale aj odpovie na naše nezodpovedané otázky. Pravdu povediac, toto je aj jeden z dôvodov prečo som začala písať takýto verejný denník.

Nerobím to iba ako povinnosť, ale v mene všetkých muslimov. Aby som aj ja pomohla navrátiť islámu a našej kultúre slávu, uznanie a čiastočne očistila jej meno od klamstiev a mýtov, ktoré sa nekontrolovateľne šíria z jedných úst do druhých. Predsa len každý z nás je iný a jedinečný, každý z nás si zaslúži pochopenie, súcit a lásku. Toto sú emócie, ktoré by ocenil, každý muslim/-ka. A verím, že sa aj ja sama niečomu novému priučím. Myslím si však, že je najprv čas na to, aby ste aj mňa trochu, ako jednu z mnohých, žijúcich na Slovensku, spoznali a postupom času aj mňa nevnímali iba cez negatívne správy z médií, a dali mi šancu stať sa aj vašou možno veľmi dobrou priateľkou.

V mojích žilách prúdi slovensko-arabská krv, čo nie je niečo typické, ale o to bude naša cesta omnoho zaujímavejšia. Som 17-ročná študentka na slovenskom gymnáziu a rada trávim svoj čas s kamarátmi, čítaním, kreslením alebo aj písaním tohto denníka. Je to moja síce prvá práca, ktorá pôjde do sveta a nezostane iba na papieri alebo v mojej hlave, ale s určitosťou môžem povedať, že som hrdá na seba a za svoje odhodlanie.

Úprimne, nikdy by som nečakala, že zrovna ja sa na niečo také odhodlám. Čiastočne, pochybnosti ešte stále kráčajú ruka v ruke so mnou, ale verím, že postupom času sa vytratia a na konci našej dobrodrúžnej denníkovej cesty budeme všetci nielen o niečo múdrejší, ale aj zároveň istejší vo viacerých ohľadoch. Stačí len trochu odvahy, otvoriť svoju myseľ novým možnostiam a chcieť. Keď človek chce, nič nie je nemožné.

Dalia Dallol, 26.11.2020, 23:15 h

 

Titulná foto: Lee Campbell, Public Domain. Projekt (Ne)Známi susedia je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah zodpovedá výlučne Islamská nadácia na Slovensku (INS).

Share.

Dalia je spolupracovníčkou Islamskej nadácie na Slovensku. Pôsobí ako pee-mediátorka pre témy súvisiace s islámom, muslimami a migráciou pre okolie Trenčína.

Leave A Reply