Odborník na práva OSN: Protimoslimská nenávisť dosiahla epidemické proporcie

0

Upodozrievanie a strach z moslimov a tých, ktorí sú vnímaní ako moslimovia, eskalovali sa na epidemické pomery, zaznelo vo štvrtok v Rade OSN pre ľudské práva. 

V Ženeve to pred Radou OSN uviedol osobitný spravodajca pre slobodu náboženského vyznania alebo viery, nezávislý expert Ahmed Shaheed. 

Za tento stav viní „početné“ štátne, regionálne a medzinárodné organizácie, uvádza OSN na svojom spravodajskom portáli.

V správe, ktorú odovzdal Rade OSN, uviedol európske prieskumy v rokoch 2018 a 2019, ktoré ukázali, že takmer 4 z 10 ľudí má negatívne predstavy o moslimoch. V roku 2017 napríklad 30 % Američanov videlo moslimov „v negatívnom svetle“, uviedol Shaheed.

Povedal, že štáty reagovali na bezpečnostné hrozby „prijatím opatrení, ktoré sa neprimerane zameriavajú na moslimov a definujú moslimov ako vysoké riziko a riziko radikalizácie.“

Tieto opatrenia zahŕňajú obmedzovanie moslimov v možnostiach žiť v súlade so svojou vierou, vytváranie dojmu bezpečnostnej hrozby z celých náboženských spoločenstiev, obmedzovanie prístupu k občianstvu, sociálno-ekonomické vylúčenie a všadeprítomná stigmatizácia moslimských komunít.

Shaheed tiež poznamenal, že tento vývoj možno pozorovať už od útokov 11. septembra 2001 a objavuje sa aj po iných teroristických činoch údajne vykonaných v mene islámu.

Foto: Budova OSN v Ženeve. Mathias P.R. Reding, Unsplash

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply