Pluska.sk zverejnila správu o znásilnení a mučení. Tvrdí, že to sú „muslimské metódy“

0

Slovenský portál píše o „islamskom gangu.“ So zdrojmi si veľa práce nedal.

„Takéto sú muslimské metódy, ako niekoho presvedčiť, aby zmenil vieru,“ napísal v úvode správy o útoku agresívneho gangu portál Pluska.sk spadajúci pod noviny Plus Jeden Deň. Na konci vety samozrejme nechýbal výkričník a pre istotu bola ešte hrubým písmom, aby ju náhodou niekto neprehliadol.

Správa hovorí o skupine násilníkov v Pakistane, ktorí údajne napadli kresťanskú rodinu, uniesli a mučili jej dvoch členov.

Pluska.sk zverejnila správu o znásilnení a mučení
Takto začal správu o násilnom útoku redaktor portálu Pluska.sk

Pluska kdesi prišla na to, že útočníci sa hlásia k islámu a dôvodom útoku bolo presvedčiť kresťanskú rodinu, aby prestúpila na islám. K islámu sa však hlási väčšina obyvateľov Pakistanu a o reálnom učení tohto náboženstva to nevypovedá o nič viac, než o učení kresťanstva to, že sa k nemu hlási väčšina Slovákov.

Portál pod nadpis šupol obrázok ženy so zahalenou tvárou a horiacim mečom v ruke a neskôr v texte ďalší obrázok muža v kukle s bombou a krvou v pozadí. „Nenásilne ťa žiadame, prestúp na islám,“ píše sa pod obrázkom.

Samozrejme, ani jeden z obrázkov nezobrazuje žiadneho z aktérov v správe. Kreatívny editor ich zjavne vybral ako ilustračné snímky, no akosi to zabudol uviesť.

Nedáva to zmysel

Slovenský portál sa bez váhania pasoval do role jediného správneho vykladača islámu. Píše o násilníkoch, ktorí chcú kresťanov konvertovať na islám a nazýva ich „islamským gangom.“ Redaktorov pritom zjavne ani nenapadlo, že také spojenie z podstaty veci nedáva žiadny zmysel.

Muslim je vyznávač islámu. Muslimom je teda osoba, ktorá je presvedčená o pravosti učenia islámu a tak, ak by aj bol niekto k prestupu donútený, na jeho vnútornom presvedčení to nič nemení a teda k nijakému prestupu na islám nedošlo.

Navyše sa v článku píše, že gang sestru z rodiny skupinovo znásilnil. Autorom pritom vôbec neprišlo čudné, ako asi môžu útočníci konať podľa islámu, keď ten vo svojom učení neschvaľuje ani len pohlavný styk mimo manželstva, nieto ešte znásilnenie.

A čo kresťanské metódy?

O tri dni neskôr Pluska písala o vražde v Župčanoch pri Prešove, ku ktorej sa priznal 16-ročný Peter. Čuduj sa svetu, tu už portál po vierovyznaní obete a páchateľa nepátral. Odrazu nešlo o „kresťana, ktorý pripravil ateistovi peklo“ (parafráza nadpisu pôvodnej správy).

Dokonca, ani keď pred rokom Pluska písala o farárovi zo severovýchodu Slovenska, ktorý v čase výkonu svojej funkcie zneužíval 12-ročné dievča, portál text správy nezačal vetou „takéto sú kresťanské metódy.“

Redaktori to neurobili, pretože by boli každému na smiech. Všetci vedia, že za zlyhania jednotlivca nemožno len tak obviniť celý svetonázor, obzvlášť, keď ho vyznávajú ďalšie stovky miliónov sporiadaných, slušných ľudí. Keďže však tentokrát bola reč o náboženstve, ktoré mnohí u nás zatiaľ nepoznajú, portálu jeho trik takmer prešiel.

Zdroj?

Text ako jediný zdroj uvádza Britskú kresťanskú asociáciu pôsobiacu v Pakistane, avšak i to len neskôr v článku v súvislosti s informáciou, že čin miestna polícia odmietla vyšetriť.

Zo známejších zahraničných médií správu priniesol iba britský Daily Mail, ktorý sa mimochodom taktiež odvoláva na „Britsko-pakistanskú kresťanskú asociáciu“.

Daily Mail zverejnil správu o dva dni skôr, takže pokiaľ redaktori Plusky nechodia denne na stránky Britsko-pakistanskej kresťanskej asociácie v snahe nájsť inšpiráciu pre nové články, je celkom možné, že ju od Daily Mailu, či jemu podobného zdroja, proste prevzali a neuviedli to.

Odhliadnuc od novinárskej etiky zatajovať zdroj, od ktorého správu prevzali, by to nebola práve najlepšia voľba, keďže Daily Mail bol už v minulosti pristihnutý pri tom, ako si v protimuslimských článkoch domýšľal vlastné fakty.

Zodpovednosť na pleciach novinárov

Zjednodušovanie či spájanie navzájom nesúvisiacich tém len preto, že to teraz „letí,“ je nečestné a neprofesionálne. Dnešná doba sociálnych sietí a naháňania kliknutí za účelom zvýšenia príjmov z reklamy síce podobným praktikám nahráva, skutočný novinár by však mal dokázať i v takomto prostredí oboje – zaujať moderného čitateľa a zároveň sa nevzdať vlastnej novinárskej dôstojnosti.

Podobné spracovanie takto citlivých tém je ale problematické i z iného dôvodu. Bezdôvodný strach z islámu a muslimov je na Slovensku reálny problém, ktorý má svoje konkrétne dôsledky.

Za posledný rok sa len v Bratislave konali prinajmenšom tri demonštrácie proti tzv. „islamizácii,“ pričom pri jednom z nich účastníci fyzicky napadli arabskú rodinu s deťmi. Istú muslimskú azylantku za posledné dva roky napadli už šesťkrát a v Piešťanoch len nedávno kričali mladíci na arabských cudzincov, že ich pozabíjajú a večer niekto rozbil okná na tureckej reštaurácii.

Médiá majú v takejto atmosfére na svojich pleciach veľkú zodpovednosť. Ich práca má potenciál nepriaznivý stav reálne zlepšiť, no ak je odvedená nezodpovedne, môže naopak priliať ešte viac oleja do ohňa.

Pre začiatok by možno stačilo neporušovať etický kódex, ku ktorému sa spoločnosť News and Media Holding a.s., pod ktorú Pluska.sk spadá, na vlastných stránkach hlási: „Povinnosťou redaktorov je podávať čitateľom pravdivé, presné a neskreslené informácie. Dôležité údaje je potrebné pred zverejnením overovať aspoň z dvoch od seba nezávislých zdrojov.“

Titulná foto:  archív INS – Screenshot z Plusky.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply