Slovenské portály komentármi na Facebooku hecujú ľudí. Niekedy jasne zavádzajú

0

Diskutujúci následne reagujú neprimerane tomu, čo sa naozaj stalo.

V nedeľu sme informovali o agentúrnej správe TASR, ktorá na Slovensku šírila zavádzajúce video. Správu prebrali viaceré slovenské portály, medzi inými Aktuality.sk, Topky.sk, Nový Čas, alebo Postoj.sk. Samotný text správy, no i spôsob, ako o ňom portály na Slovensku informovali, mal viacero nedostatkov.

Upozornili sme napríklad na to, že Teraz.sk spadajúci pod TASR zverejnil túto správu s nadpisom: „VIDEO: Dobyme Európu imigráciou, vyzýva muslimský duchovný“. S nadpisom však nekorešponduje titulná fotografia, ani priložené video.

Problém je tiež, že najhoršie vyjadrenie osoby, o ktorej je reč v hlavnej časti článku, Mohammada Fouada al-Baraziho, je „otvorenie“ európskych krajín. Slovo „dobyme“, ktoré sa redakcia rozhodla použiť v nadpise, je len interpretáciou istého akademika.

TASR sme upozornili, že nekorektne koncipovaná správa sa môže spätne prejaviť v neopodstatnenom náraste nevraživosti k muslimom. Toto umocňuje, okrem iných vecí, už i slovo „dobyme“ v nadpise, ktorého použitie i tak možno obhájiť len s odretými ušami, ak vôbec.

Pod správami na viacerých portáloch, ktoré agentúrny text prevzali, sa strhli diskusie, z ktorých neraz vyplýva, že čitateľov koncepcia správ jednoznačne poplietla a viedla k ich extrémnejším reakciám. Redakcia Teraz.sk napriek tomu po našom upozornení nepriznala pochybenie a jediné, čo pre nápravu urobila, bola zmena popisu pod titulným obrázkom z textu: „Záber z videa“ na text: „Záber z videa. Muhammad Ajíd hovorí o dobytí Európy“.

Že však redakcia skutočne šírila dezinformácie, dokazuje sprievodný text, s ktorým správu zdieľala na svojej Facebookovej stránke. Muslimovi z Dánska al-Barazimu v komentári bez problémov pripisuje výrok inej osoby, ktorý je oveľa šokujúcejší, než al-Baraziho slová.

teraz.fb

Plody tohto zavádzania na seba nenechali dlho čakať. „Tieto prejavy, skutky a výzvy sú ďaleko za hranicou slobody, demokracie a humanizmu rovnako, ako fašizmu. Ten je v Európe zakázaný,“ píše jeden z čitateľov. Zjavne si myslí, že uvedený výrok bol vyslovený v nejakej Európskej krajine, čo však vôbec nie je pravda. Keby dostal korektnú informáciu o tom, čo al-Barazi naozaj povedal, možno by svoj komentár ukončil inak, než výzvou na zákaz islámu a postih muslimov.

teraz.1.2

Ani Topky.sk správu nepoňali oveľa zodpovednejšie. Zdieľali ju s textom: „Dobytie Európy prostredníctvom muslimskej imigrácie. Nedeje sa to už náhodou?!“ O imigrácii hovoril akýsi Ajíd pred pol rokom v Jeruzaleme, správa sa však týka al-Baraziho, ktorého vyjadrenia sú podstatne miernejšie, ako sme vysvetlili v samostatnom článku. Ajíd sa v nej správe spomína len okrajovo.

topky.fb

Ani priamo na stránke nemali komentátori po prečítaní článku jasný obraz. „Muslimovia tu hlásajú a podporujú útok na EÚ obyvateľstvo,“ píše jedna z diskutujúcich. Pritom „tu“ v skutočnosti žiadny útok podľa správy nikto nehlásal.

topky.1

Nový Čas na svojom Facebooku síce nepravdivý komentár nemá, no správu s nadpisom „Islamského duchovného v Európe natočili skrytou kamerou: Hrôzostrašné odhalenie!“ podobne, ako Topky.sk, dopĺňa fotografiou Muhammada Ajída, ktorý sa v Európe vôbec nenachádzal a o ktorom ani nevieme, či je duchovný. To však nie je všetko. Denník správu na Facebooku ešte vylepšil vlastným emotívnym komentárom: „Máme sa začať báť?

cas.fb

Samotný článok veci tiež nijako nevyjasnil. Redakcia Teraz.sk nám síce včera napísala, že video, ktoré do správy vložil aj Nový Čas, je v poriadku, v skutočnosti ho však na YouTube ktosi nahral pod falošným názvom: „Vysokopostavený dánsky imám Mohammad Fouad al-Barazi priznáva agendu muslimov OBSADIŤ Európu“. Vo videu je síce v 9. sekunde pravé meno rečníka a miesto nahrávky (Muhammad Ajíd, Jeruzalem) no napríklad nasledujúci diskutujúci si ešte aj po pozretí videa myslel, že na ňom je al-Barazi z Dánska:

cas.1

Pochopiteľne predstava, že sa taký prednes konal nedávno a priamo v Európskej únii v podaní vysokopostaveného člena muslimskej organizácie, vyvoláva väčší pocit ohrozenia, než vedomie, že to povedal náhodný človek pred pol rokom asi 6-tisíc kilometrov od Dánska.

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply