Predseda Islamskej nadácie prednášal na Trnavskej univerzite o morálnych hodnotách v isláme

1

S muslimami si ľudia z nevedomosti občas spájajú rôzne nemorálne hodnoty. Čo na ne hovorí islám?

„Suď muslimov podľa islámu, nie islám podľa muslimov,“ znela jedna z tém piatkovej prednášky pre študentov Pedagogickej fakulty na Trnavskej univerzite v Trnave, ktorú viedol predseda islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Safwan Hasna.

Po minuloročnom predstavení histórie a súčasnosti prítomnosti muslimov na Slovensku bolo témou tohtoročnej prednášky morálne učenie v isláme. Prednáška bola rozdelená na tri časti: význam morálky v isláme, príklady islamských morálnych hodnôt a islamský pohľad na niekoľko často medializovaných nemorálnych skutky niektorých muslimov.

Podmienka spásy

Študenti sa dozvedeli, že jedným z cieľov islámu je práve náprava morálky a mravnosti. Tá je totiž pre muslima súčasťou viery i formou uctievania a je jednou z podmienok pásy.

Finančná nezávislosť

Príkladom morálnej hodnoty v isláme je napríklad želať si pre druhých to, čo si želáme pre seba. Ďalšou hodnotou je dodržiavanie dohôd či pravdovravnosť. Islám odsudzuje vlastnosti ako lakomosť, márnotratnosť či plytvanie, ale i klamstvo, vyvyšovanie sa, agresívne správanie či pokrytectvo. Súčasťou islamskej morálky je dokonca napríklad i finančná nezávislosť.

7

Verejnosť na Západe si občas u niektorých muslimov vidí rôzne hanebné formy správania a podvedome ich preto spája s islamským náboženstvom. Prednáška však na príklade výrokov z Koránu ukázala, že pokiaľ sa nejaký muslim správa násilne alebo sa zle správa k ženám, jeho konanie sa islámu protiví.

8

Na Trnavskej univerzite v Trnave prednášal predseda Islamskej nadácie i v marci minulého roka. O  mesiac neskôr vystúpila Islamská nadácia na Slovensku i na Univerzite Komenského1. súkromnom gymnáziu v Bratislave. Študenti bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave sa pre zmenu vybrali na exkurziu do kultúrneho centra Córdoba v centre Bratislavy.

Titulná foto: Wikimedia Commons

Foto: INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.