INS prednášala o isláme na Univerzite Komenského v Bratislave

0

Len mesiac po prednáške v Trnave predstavitelia INS vystúpili na ďalšej univerzite.

14. apríla na Katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vystúpil s prednáškou pre študentov predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Safwan Hasna. Prednáška bola súčasťou predmetu Náboženský extrémizmus a predstavitelia INS na ňu boli pozvaní už druhý rok.

Prvú časť tvorila prezentácia histórie a faktických údajov o muslimoch a muslimských organizáciách na území Slovenska. V rámci nej sa študenti dozvedeli o prvých muslimských cestovateľoch, ktorí opisovali svoje výpravy na územie dnešného Slovenska či o období, kedy časť slovenského územia patrila do Osmanskej ríše.

Prečítajte si tiež: Ako sa dostal islamský prsteň na ruku vikingskej ženy?

Študenti sa dozvedeli rôzne faktické údaje o muslimoch dnes žijúcich na Slovensku a muslimských organizáciách, ktoré po páde socialistického režimu začali vznikať.

V druhej časti sa hovorilo o problémoch muslimskej komunity na Slovensku, ako je nemožnosť registrácie islámu a tým jeho zrovnoprávnenia s registrovanými náboženskými obcami či o prekážkach výstavby vlastného islamského centra.

Študentov prekvapila miera radikalizmu a protimuslimských prejavov, ktoré sa už dlhšie objavujú na internete. Niekoľko ukážok bolo i súčasťou prezentácie.

Muslimovia na Slovensku či radikalizmus na internete. Na Trnavskej univerzite sme prednášali o isláme
Študentov prekvapila agresivita niektorých protimuslimských komentárov

Návštevy univerzít

Predstavitelia Islamskej nadácie na Slovensku pravidelne vystupujú na akademickej pôde. Okrem každoročnej návštevy Trnavskej univerzity usporiadali prednášku napríklad v priestoroch Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave či bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa v Bratislave.

Islamská nadácia na Slovensku pravidelne ponúka prednášky pre študentov i priamo v priestoroch kultúrneho centra Córdoba. Prípadní záujemcovia o návštevu či prednášku si môžu kedykoľvek dohodnúť stretnutie.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply