Princ Harry, vojvodu zo Susexu, prerušil pôst s muslimami v Singapure

0

Príklad princa Harryho snáď inšpiruje i štátnikov na Slovensku, aby podobne ako on, či americký prezident Obama alebo kanadský premiér Trudeau zavítali medzi slovenských muslimov.

Len pred nedávnom sme aj na Slovensku žili svadbou roka. Princ Harry si bral Američanku Meghan Markle a vojvoda a vojvodkyňa zo Susexu ovládli médiá. Už pre sobášom sa obaja venovali charite a podpore ľudí, ktorí boli spoločensky marginalizovaní.

https://www.facebook.com/todayonline/photos/a.10150128555382572.286750.147858757571/10154850913292572/?type=3&theater

Napríklad počas minuloročnej návštevy Singapuru zavítal princ Harry (vnuk britskej panovníčky Alžbety II.) krátko po jednom z teroristických útokov v Londýne do mešity v Singapure, kde si spolu s miestnymi muslimami uctil pamiatku obetíterorizmu a prežil s nimi posledné minúty pôstneho dňa v mesiaci ramadán.

„Naše myšlienky sa včera v noci upínali k rodinám obetí teroristického útoku v Londýne s vierou, že v spoločenstvách na celom svete raz zavládne mier a harmónia,“ povedal na úvod iftaru Muhammad Rafiuddin, generálny sekretár náboženskej obce. Cituje ho portál Hello Magazine.

https://www.facebook.com/wagiet.hattas.1/videos/188690735286309/

Návšteva princa Harryho v islamskom centre v Singapure bola dohodnutá už niekoľko mesiacov vopred a jeho zámer zúčastniť sa nezmenili ani tragické udalosti v Londýne. A tak sa krátko po západe slnka pripojil k osemdesiatke mladých muslimov a zasadol s nimi za spoločný stôl.

Princovu účasť vyzdvihol aj Dr. Mohd Hasbi Abú Bakar, prezident islamského centra. „Ramadán je čas reflexie, čas v spoločnosti rodiny a priateľov a zároveň podpory tých, ktorí sú v núdzi. Je nám cťou, že sa k nám pripojil princ Harry a že sa stretol s mladými ľuďmi, ktorí sú členmi našej komunity,“ povedal Abú Bakar.

Ramadán v Bratislave: Spoločná večera s rabínom, farárkou, diplomatmi, novinármi a aktivistami

Ramadán v Bratislave

Pôst v mesiaci ramadán sa slávi aj v mnohých slovenských mestách a obciach. Je len prirodzené, že v najväčšom počte sa muslimovia postia a spoločne stretávajú pri večeri a nočným modlitbách práve v hlavnom meste.

Minulý rok sa po krátkej odmlke pod záštitou Islamskej nadácie na Slovensku konal v Bratislave spoločný iftár pre muslimov i nemuslimov, na ktorom chceli členovia slovenskej muslimskej obce priblížiť význam pôstu a priebeh pôstneho večere osobnostiam verejného života na Slovensku.

Príklad princa Harryho, vojvodu zo Susexu snáď inšpiruje i štátnikov na Slovensku, aby podobne ako on, či americký prezident Obama alebo kanadský premiér Trudeau zavítali medzi slovenských muslimov.

Titulná foto: Mark JonesCC BY 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply