Nosnou témou slávnostnej večere bolo vyjadrenie vôle pre dialóg a odmietnutie nenávisti.

Lídri troch svetových náboženstiev, viaceré osobnosti diplomatického, politického a spoločenského života a predstavitelia etnických menšín prijali pozvanie Islamskej nadácie na Slovensku na spoločnú večeru pri príležitosti prerušenia pôstu počas pôstneho mesiaca ramadán.

Ramadán v Bratislave: Spoločná večera s rabínom, farárkou, diplomatmi, novinármi a aktivistami

Motívom druhého ročníka sviatočného podujatia, ktorého sa konalo 9. júna v Bratislave, bolo umocnenie ducha spolupatričnosti, úcty, vzájomného dialógu a odmietania nenávistných prejavov vo všetkých formách a na všetkých úrovniach.

Po úvodnej recitácii Koránu, posvätnej knihy islámu, zaznela séria príhovorov, ktoré prostredníctvom priania pokoja, sily lásky k blížnemu a nevyhnutnosťou dialógu načrtli možné cesty do budúcna v prospech lepšieho porozumenia a vzájomného spolunažívania.

Príhovory duchovných

„Treba čestne povedať, že prirodzený ľudský strach je často niektorými verejnými predstaviteľmi vybičovaný, a tak namiesto rozumných argumentov sme svedkami populizmu, ktorý spolužitiu nijako nepomáha,“ povedal katolícky kňaz a výkonný kancelár Konferencie biskupov Slovenska ThLic. Anton Ziolkovský, PhD.

„Bolo by veľkou chybou, keby sme sa zo strachu druhých nejako vysmievali alebo ho bagatelizovali,“ upozornil a dodal, že „nežijeme v jednoduchých časoch, ale predsa existuje cesta vpred. Je to cesta, na ktorej sa od nás žiada, aby sme boli voči sebe otvorení a úprimní, aby sme mali odvahu sa navzájom počúvať a rozprávať.“

Duchovní lídri a osobnosti večerali cez ramadán so slovenskými muslimami
Katolícky kňaz a výkonný kancelár Konferencie biskupov Slovenska ThLic. Anton Ziolkovský, PhD.

Na jeho slová nadviazal evanjelický duchovný, teológ a profesor na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Prof. Mgr. František Ábel, PhD. Ábel vyjadril nádej, že aj táto spoločná večera poslúži k tomu, „aby sme sa vzájomne lepšie spoznávali, aby sme dokázali sebe aj okolitému svetu, že vzájomné odcudzenie ktoré navonok pôsobí ako neprekonateľná hradba, je možné prekonať práve v skutkoch lásky.“

„Sme rôzni, náš svet je farebný. Máme rôzne spôsoby rozmýšľania, rôznymi spôsobmi sa modlíme, vyjadrujeme svoju vieru, ale ja to vnímam ako Božie požehnanie, aby sme sa učili jeden od druhého, aby sme sa spoznávali,“ povedal prítomným liberálny rabín Ústredia židovských náboženských obcí na Slovensku Miša Kapustin.

Občianska spoločnosť a diplomacia

„Po 25 rokoch Slovensko dospelo do bodu, že vieme mať spolu takéto stretnutie, kedy sa stretávajú ľudia rôznych náboženstiev, práve na takejto pôde, želajú si všetko dobré v časoch, kedy zažívame spustu otáznikov, neistôt, a toto ma veľmi teší,“ zhodnotil význam podujatia bývalý minister medzinárodných vzťahov SR, poradca prezidenta Michala Kováča a predstaviteľ občianskej spoločnosti RNDr. Pavol Demeš CSc.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2124336557593983&set=a.357660007594989.98902.100000529793370&type=3

Veľvyslankyňa Indonézskej republiky na Slovensku jej excelencia Adiyatwidi Adiwoso Asmady smerovala svoj apel i do radov slovenskej muslimskej komunity. „Hoci na Slovensku občas čelíme ako muslimovia nedorozumeniam, mali by sme naďalej vynakladať úsilie, aby sme ukazovali, že islám je náboženstvom mieru.“

Ako posledný sa prítomným prihovoril bratislavský imám a spoluzakladateľ Islamskej nadácie na Slovensku. Spomenul veľmi smutnú správu uplynulých dní, tragické úmrtie mladého Henryho z Filipín, ktorý sa tkatiež stal obeťou nenávisti.

https://www.facebook.com/indonesia.sk/videos/1822992397758503/

Prerušenie pôstu

To už však bolo presne 20 hodín a 52 minút, čas, na ktorý v daný deň pripadol moment západu slnka a teda i čas prerušenia pôstu. Po azáne(zvolaní k modlitbe) sa prítomní muslimovia ponorili do štvrtej z piatich denných modlitieb. Miestnosťou sa rozhostilo ticho, ktoré preťali slová modlitby a tým umocnili výnimočnosť večera. Pre mnohých hostí to bolo vôbec po prvýkrát, čo mali možnosť sledovať muslimov pri modlitbe.

Následne sa hostia presunuli do reštaurácie, kde sa podávala večera formou bufetu. Menu bolo vyskladané z vegetariánskej kuchyne a rýb. Nechýbala ani slávnostná torta a orientálne sladkosti, predovšetkým však zoznamovanie sa, priateľské pozdravy a zaujímavé diskusie.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=410045212798515&id=100013791192260

Okrem rečníkov sa k odkazu večere svojou účasťou pridali i ďalší významní hostia, ako napríklad bývalý predseda židovskej náboženskej obce v Bratislave Egon Gál, veľvyslankyňa Írskej republiky na Slovensku jej excelencia Hilda Ó Riain, druhý tajomník Tureckého veľvyslanectva na Slovensku Osman Göktürk, poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Viera Dubačová a Zuzana Zimenová, kňaz evanjelickej cirkvi metodistickej Ivan Lukáč, starokatolícky kňaz Martin Kováč, novinár Andrej Bán, teológ Miroslav Kocúr, riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová či organizátor medzináboženských podujatí Mário Nicolini, ktorý stojí napríklad za sériou „Stretnú sa kresťan, muslim a žid…“, kde duchovní troch svetových náboženstiev cestujú po slovenských školách a diskutujú so žiakmi.

Jedlo, ktoré po večeri zvýšilo, bolo s pomocou priateľov z komunity svätého Egídia rozdané chudobným z nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave.

Duchovní lídri a osobnosti večerali cez ramadán so slovenskými muslimami
Zľava: Liberálny rabín Miša Kapustin, bratislavský imám Mohamad Safwan Hasna a katolícky kňaz a výkonný kancelár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský

Význam ramadánu

Ramadán je pre muslimov posvätným mesiacom, počas ktorého boli zoslané prvé verše Koránu prorokovi Muhamadovi. Je to výnimočné 29-30 dňové obdobie rozjímania, duchovného obrodenia a vlastného sebapoznávania. Pôst neznamená iba zrieknutie sa vody, jedla či pohlavného styku, ale slúži najmä na potlačenie vlastných túžob, posilňovanie sebadisciplíny a umocnenie pocitu empatie voči tým, pre ktorých jedlo a pitie nie je samozrejmosťou.

Odriekanie jedla, pitia a ostatných pôžitkov trvá od úsvitu až po západ Slnka. Ranné jedlo pred úsvitom sa volá suhúr a večerné po západe Slnka iftár. Ramadán je jedným z piatich pilierov islámu. Dodržiavať by ho mali všetci zdraví dospelí ľudia, s výnimkou tehotných a kojacich žien.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah tohto dokumentu je výlučne zodpovedná Islamská nadácia na Slovensku.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply