Deti sa postupne zoznámili so zvykmi pravoslávnych kresťanov, hinduistov, muslimov a židov.

V súvislosti s výsledkami volieb mnohí hovoria o chybách vo vzdelávaní. Inšpiráciou môže byť tento zaujímavý program, do ktorého sme sa minulý týždeň zapojili i my.

Bratislavská základná škola oslovila náboženské komunity v hlavnom meste s návrhom usporiadať týždeň náboženstiev, ktoré pre deti nie sú dobre známe. Výsledkom bol štvordňový program, v rámci ktorého sa žiaci zoznámili so zvykmi pravoslávnych kresťanov, hinduistov, muslimov a židov.

Týždeň náboženstiev na základnej škole v Bratislave
Islamská nadácia pripravila deťom zaujímavý program

S prosbou o pomoc pri príprave dňa venovaného muslimom škola oslovila Islamskú nadáciu na Slovensku. Jej členovia pre deti nachystali trojhodinový program nasledovaný tureckým obedom a záverečnou časťou otázok a odpovedí.

Deti sa na prvej hodine oboznámili s históriou islámu a muslimov, dozvedeli sa základné informácie o muslimoch i o tom, koľko ich na Slovensku žije a ako sa sem dostali.

Druhá časť bola venovaná základným faktom o ich náboženstve. Žiaci sa učili, čo znamená, že je niekto muslim a v čo muslimovia veria. Dozvedeli sa napríklad i to, čo je to pôst v mesiaci ramadán alebo púť do Mekky.

Týždeň náboženstiev na základnej škole v Bratislave
Deti sa mohli pozrieť, ako vyzerá Korán a jeho preklady i modlitebný koberček

V poslednej časti sa hovorilo o zvykoch v niektorých väčšinovo muslimských krajinách a ako muslimské deti trávia islamské sviatky.

Deti mali každý deň špeciálny obed typický pre danú náboženskú skupinu. Keďže islám nemá typickú kultúru, ale rôzne muslimské národy majú vlastné zvyky a teda i kuchyňu, členovia nadácie sa rozhodli pre kompromis a zabezpečili deťom tradičný orientálny obed. Na obed tak mali typickú tureckú šošovicovú polievku, grilované kuracie a hovädzie mäso, ryžu pripravenú na turecký spôsob, šalát, hranolky a tradičnú baklavu.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply