Diskusia v budove Trnavskej radnice mala za cieľ priblížiť divákom život menšín na Slovensku.

„Výroky slovenského premiéra [o slovenských muslimoch]považujem za znepokojujúce,“ povedal na diskusii 2. marca v Trnave americký expert na občianske práva a riaditeľ washingtonskej pobočky NAACP (dosl. národná asociácia pre podporu farebných ľudí) Hilary O. Shelton. Podujatia organizovaného Nadáciou otvorenej spoločnosti sa zúčastnil počas svojej trojdňovej návštevy na Slovensku.

Americký aktivista v Trnave: Aj USA sú postavené na imigrácii
Z ľava: Mohamad Safwan Hasna, Hilary O. Shelton, Fedor Blaščák, Janette Motlová a Lukáš Krivošík

Shelton odpovedal na otázku moderátora diskusie Fedora Blaščáka, ako vníma vyjadrenia preméra SR na adresu slovenskej muslimskej komunity. Blaščák ju následne položil i predsedovi Islamskej nadácie na Slovensku (INS) Mohamadovi Safwanovi Hasnovi, podľa ktorého boli pocity medzi slovenskými muslimami bezprostredne po vyjadreniach naozaj zlé.

Diskusia bola súčasťou série stretnutí Face to Face. Na tému s názvom „Afro-američania, Rómovia, Moslimovia. Ako sa im žije?“ spolu s Sheltonom a Hasnom diskutovala zakladateľka neziskovej organizácie „Od emócií k poznaniu“ Janette Motlová a novinár Lukáš Krivošík.

Americký aktivista v Trnave: Aj USA sú postavené na imigrácii
Vizuálnou témou diskusie bola ilustrácia predstáv, aké môžu mať ľudia, keď uvidia cudzinca

Diskutujúci sa neskôr dotkli témy pozitívnej diskriminácie. Najviac sa jej venovala Janette Motlová. Racionálne obhájila uplatnenie tohto prístupu v prípadoch, kedy Rómovia nemajú šancu dobehnúť nerómskych spoluobčanov a je potrebné zasiahnuť, aby boli ich šance pri štúdiu či práci vyrovnané.

Slovenskí muslimovia podľa Hasnu pozitívnu diskrimináciu nepotrebujú, nakoľko sú medzi nimi prevažne vzdelaní, ekonomicki nezávislí ľudia a podnikatelia. Problém vidí skôr v postoji zo strany väčšiny. „Hádžu nás do jedného vreca s imigrantmi a utečencami v zmysle akejsi kolektívnej viny,“ povedal.

Americký aktivista v Trnave: Aj USA sú postavené na imigrácii
Slovenskí muslimovia podľa Hasnu pozitívnu diskrimináciu nepotrebujú

Slovensko má kapacity na pomoc

Hovorilo sa i o tzv. utečeneckej kríze. Predseda Islamskej nadácie pripomenul, že Slovensko má voľné kapacity, ktoré by mohlo využiť na pomáhanie tým z utečencov, ktorí našu pomoc potrebujú. Zdôraznil, že na Slovensku pôsobí viacero mimovládnych organizácií, ktoré sú pripravené sa sa do práce s imigrantmi pustiť.

Jeden z divákov poukázal na častý argument proti pomáhaniu utečencom – bezpečnostnú hrozbu. Predseda Islamskej nadácie však zdôraznil, že ani on sám nikdy netvrdil, že Slovensko by sa nemalo pred hrozbami chrániť, neznamená to však odoprieť pomoc všetkým bez rozdielu.

V tejto súvislosti Hilary O. Shelton pripomenul prípad istého slepého Američana, ktorý spáchal násilný trestný čin, no nikto v USA nezačal obviňovať všetkých nevidiacich Američanov a označovať ich za možnú hrozbu.

Uplatňovanie kolektívnej viny je podľa Sheltona nie len nespravodlivé, ale hovorí proti nemu i čisto pragmatický argument. Táto taktika je v boji s terorizmom neefektívna a je skôr mrhaním zdrojov, keďže skutočný útočník neurobí to isté dvakrát, aby sa nechal chytiť.

Americký aktivista v Trnave: Aj USA sú postavené na imigrácii
Bývalý primátor Trnavy Vladimír Butko pripomenul pohnuté dejiny Slovenska

Bývalý primátor Trnavy Vladimír Butko počas krátkeho vystúpenia poukázal na dejiny územia Slovenska a historické dôvody, ktorými podľa neho možno vysvetliť súčasný strach z neznámeho, ktorý v spoločnosti panuje. Rozprávanie zavŕšil rečníckou otázkou, čo majú ľudia na Slovensku robiť, aby neskončili ako indiáni v USA.

Predseda INS pripomenul, že napríklad i Sýria mala veľmi pohnutú históriu. Okupovala ju Perzská či Rímska ríša a v novodobej histórii napríklad i Francúzsko. Napriek tomu v roku 1923 prijala takmer 20-tisíc gréckych utečencov.

Podľa Sheltona nie je dôvod obávať sa imigrácie, pretože rasová, národnostná a náboženská rozmanitosť nie je základom problémov, ale naopak úspechov. Najlepším príkladom sú podľa neho samotné Spojené štáty, ktoré sú na imigrácii postavené.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply