Výroky premiéra SR cituje i portál, na ktorom v minulosti publikoval autor, ktorý inšpiroval Breivika.

Štvrtkové výroky slovenského premiéra o tom, že je nutné „zabrániť vytvoreniu ucelenej muslimskej komunity na Slovensku,“ obleteli svet a nezostali bez odozvy. Stanovisko lídra slovenskej vlády ospevujú viaceré známe postavy svetovej, ale i susednej českej islamofóbnej scény.

Slovensko, spojenec Ruska?

„Národy východnej Európy sa jeden po druhom spájajú proti islamskej hrozbe v západnej Európe a zatvárajú svoje hranice. Malá katolícka krajina a spojenec Ruska Slovensko je ďalšie, ktoré tak činí,“ píše Andrew Bieszad na oficiálnej stránke kontroverzného kresťanského aktivistu Walida Shoebata.

Walid Shoebat patrí medzi popredných protiislamských aktivistov v USA, vďaka čomu sa pravidelne dostáva i do pozornosti médií. Huffington Post napríklad v decemberi 2010 písal o prednáške Shoebata na konferencii Medzinárodnej asociácie protiteroristických dôstojníkov v Las Vegas. Shoebat na nej ako údajný expert na problematiku dôstojníko radil, aby militantných muslimov „zabíjali… vrátane detí.“

Na facebookovej stránke propaguje i takéto odkazy:

Islamofóbna elita v USA jasá nad výrokmi slovenského premiéra

Shoebat tvrdí, že v minulosti bol muslimským teroristom, potom však konvertoval na kresťanstvo. Odborná verejnosť ho však podozrieva, že si viaceré momenty zo svojej minulosti vymyslel, aby upútal pozornosť.

Kritici poukazujú taktiež na nejasnosti vo veci registrácie jeho charitatívnej organizácie Nadácia Walida Shoebata a z toho vyplývajúce pochybnosti o použití finančných darov, ktoré prostredníctvom nej zbiera.

Výskumník Thomas Cincotta v štúdii Výroba muslimskej hrozby uvádza, že v Shoebatovych početných videách na YouTube sa objavujú narážky na to, že islám je v skutočnosti falošné náboženstvo, ktoré si vymyslel Antikrist.

Shoebat v jednom z rozhovorov v súvislosti s americkým prezidentom Barackom Obamom povedal, že „…je úplne jasné, že Barack Hussein Obama je jednoznačne muslim.“

Podporovali Breivikov vzor

„Ako pravidelní čitatelia iste vedia, ‚protidžihádisti‘ vidia v krajinách bývalého východného bloku v strednej Európe inšpiráciu,“ začína svoj krátky komentár Baron Bodissey na slávnej islamofóbnej stránke Gates of Vienna. Slovenského premiéra v ňom chváli, že to „nie je žiadny leňoch“. Ďalej uvádza citáciu správy, ktorá informuje o jeho najnovších výrokoch.

Zadajte e-mail:

Portál Gates of Vienna v minulosti propagoval napríklad články krajne pravicového blogera Pedera Jensena píšuceho pod pseudonymom Fjordman. Práve jeho nórsky terorista Anders Behring Breivik označil za jeden zo svojich hlavných vzorov, kvôli čomu ho svojho času vypočúvala i polícia.

Ďalším problematickým článkom, vrátane niekoľkých pohrávajúcich sa s možnosťou holokaustu muslimov v Európe, sa venuje známy portál Loonwatch.com.

Na weboch radikálov už v minulosti

Nie je po prvýkrát, čo výroky slovenského premiéra chválili radikálne zahraničné portály. Začiatkom minulého roka to bol napríklad Bare Naked Islam. Tomu náramne imponoval výrok o tom, že Slovensko nebude tolerovať masový prílev imigrantov, ktorý by si tu začali „stavať mešity“.

Islamofóbna elita v USA jasá nad výrokmi slovenského premiéra

Stránka Bare Naked Islam je na zozname najviac islamofóbnych organizácií a jednotlivcov v USA, ktorý vedie Rada pre americko-islamské vzťahy (CAIR).

Jeden z jej častých prispievateľov Geoffrey Ryan bol uväznený po útoku na mešitu vo Veľkej Británii a vyhrážaniu sa zabitím jednému z veriacich.“ Iný z častých komentátorov bol zatknutý za odpálenie dymovej bomby v mešite.“ Podľa správy CAIR zakladateľ stránky Bonni Benstock-Intall tieto ich činy v komentároch pochválil a podporil. Svoje komentáre neskôr zmazal.

Ak môže on, môžeme aj my

Najnovšie prehlásenie lídra slovenskej vlády si všimla aj protiislamská scéna v susednej Českej republike. Iniciatíva Islám v Českej republike nechceme v jeho výrokoch našla ospravedlnenie pre vlastné aktivity: „JO JO JO! Keď toto môže povedať PÁN premiér Slovenska, môžeme aj my,“ napísala na svojej facebookovej stránke.

Ide o iniciatívu, ktorá sa v súvislosti so svojimi aktivitami dokonca spomína i v správe o extrémizme publikovanej Ministerstvom vnútra ČR za 4. štvrťrok 2014 v kapitole týkajúcej sa krajnej pravice, a to najmä kvôli prípadom „kyberšikany jej odporcov“. Opätovne sa objavuje v rovnakej správe i za 1. štvrťrok 2015.

Islamofóbna elita v USA jasá nad výrokmi slovenského premiéra

Výrok premiéra pochválil i aktivista Martin Konvička. Slovensko označil za brata, ktorý dospel a Česko prekonal. Konvička je známy vďaka svojim výrokom o „pomletí muslimov do mäsokostnej múčky“ a „koncentrákoch pre muslimov“, pre ktoré ho v súčasnosti vyšetruje česká polícia.

Je i autorom výroku: „A znovu hovorím: PLYN, besnotu je legitímne tlmiť všetkými prostriedkami,“ či prehlásenia, že proti „islamskej invázii“ je potrebné zakročiť „i za cenu zbavenia občianskych práv tých 12-16 percent českej populácie, ktorá s islámom sympatizuje.“ Niektoré jeho výroky citovala už aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

Titulná foto: European Council, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

  1. Nechápu proč se Slovenská islámská menšina divý tomu že je většina Evropy islamofobní, když se islámští ne uprchlíci ale okupanti chovají jak divoká prasata. Tímto se omlouvá všem divokým prasatům že jsem je přirovnal k islámský špíně.

Leave A Reply